Apetyczne kotleciki z jajek
Składniki
· kilka ugotowanych jajek(w zależności na ilość osób)
· jedno surowe jajko
· pół cebuli
· bułka tarta
· dwie kromki pszennego
chleba (lub jedna bułka)
· ząbek czosnku
· sól, pieprz,(ewentualnie przyprawa do jajek)
· tłuszcz do pieczenia
· Namaczamy chleb (lub bułkę) w niewielkiej ilości wody, odsączamy i dłonią
· rozgniatamy w misce.Następnie wrzucamy dwie łyżki bułki tartej, surowe jajko, ostudzone ugotowane jajka pokrojone w niewielką kostkę , pokrojoną w kostkę cebule, dodajemy przyprawy i starty ząbek czosnku.Następnie całość mieszamy (najlepiej rękoma) i formujemy kotleciki. Potem gotowe "kulki" obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni do złocistego koloru na niewielkim ogniu.SMACZNEGO!PS. moja rada- należy uważać przy smażeniu, bo tłuszcz bardzo "strzela" gdyż kotleciki są niezwykle kruche i należy je nakładać na patelnie bardzo ostrożnie. Gdy masa przed pieczeniem jest zbyt sypka, można dodać jeszcze jedno surowe jajo.
marzena898