tort urodzinowy ajerkoniakowo-czekoladowy
Składniki
1. BISZKOPT JASNY:- 6 jaj- 6 łyżek cukru- 7 łyżek mąki pszennej- 2 łyżki mąki krupczatki2. BISZKOPT CIEMNY:- 3 jaja- 3 łyżki cukru- 3 łyżki mąki pszennej- 1 łyżka mąki krupczatki- 1 łyżka kakao
3. MASY:- Krem do tortów ajerkoniakowy Gellwe- Krem do tortów czekoladowy Gellwe- 2 szkl. zimnego mleka
- 1 kostka masła4. DODATKOWO:- 20 dag. posiekanych orzechów włoskich- rum- powidła śliwkowe- polewa czekoladowa- wiórki kokosowe- barwniki spożywcze, cukiereczki dekoracyjne - do dekoracji
Żółtka oddzielić od białek. Z białek ubić sztywną pianę, pod mieszania dodając dukier - dalej ubijać. Następnie stopniowo dodawać żółtka. Mąki przesiać i dodawać do ciasta - ciągle mieszając łyżką. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i piec ok. 20 minut. Po upieczeniu jasny biszkopt wyjąć z tortownicy, wystudzić, a następnie przekroić na 2 blaty.W podobny sposób upiec biszkopt ciemny (lecz tym razem po upieczeniu nie przecinać!).Do wysokiej miski wlać szklankę zimnego mleka oraz wsypać proszek kremu do tortów - ubijać mikserem ok. 3 minuty, po czym dodać pół kostki masła i dokładnie ubić (by nie pozostawić grudek). Krem włożyć na 20 minut do lodówki.W podobny sposób sporządzić krem czekoladowy.Na dnie tortownicy umieścić pierwszy jasny blat i skropić go ponczem sporządzonym przez wymieszanie rumu z herbatą. Blat posmarować powidłami śliwkowymi, a następnie równomiernie rozłożyć na nim 3/4 kremu czekoladowego. Na kremie czekoladowym rozsypać posiekane orzechy włoskie - lekko dociskając je do masy. Na masę czekoladowo-orzechową nałożyć biszkopt ciemny. Ciemny biszkopt skropić z wierzchu ponczem rumowym oraz posmarować powidłami śliwkowymi - a następnie rozłożyć na niego3/4 kremu ajerkoniakowego. Na masę ajerkoniakową nałożyć drugi jasny blat skropiony rumowym ponczem.Boki tortu posmarować pozostałą częścią masy czekoladowej oraz posypać wiórkami kokosowymi.Na wierzch wylać polewę czekoladową, a pozostałość masy ajerkoniakowej wymieszać z barwnikami spożywczymi - i udekorować według uznania.Gotowy tort przechowywać w lodówce.Aby ułatwić krojenie tortu należy maczać nóż w kubku z wrzątkiemSMACZNEGO!!!
marzena898