Torcik bananowy.docx

(14 KB) Pobierz

Torcik bananowy

 

Składniki

·         Biszkopt upieczony wg własnego sprawdzonego przepisu

·         6 bananów

·         2 śmietany w proszku typu śnieżka

·         2 szkl. mleka

·         5 łyżeczek żelatyny

·         2 łyżki soku z cytryny

http://www.przepysznie.pl/images/box_510_bottom.gif

Opis przygotowania

Biszkopt przekrawamy na pół, nasączamy. 3 banany po obraniu miksujemy, 3 pozostałe kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Żelatynę namoczyć w 3-4 łyżkach wody zimnej, a gdy spęcznieje, wlać jeszcze 2 łyżki wody i rozpuścić żelatynę na bardzo małym ogniu stale mieszając. Śmietankę przygotować z mlekiem wg przepisu na opakowaniu, dodać zmiksowane banany i żelatynę wymieszać. Na biszkopcie układamy banany,na to masa, przykrywamy druga częścią i dajemy resztę masy. Ponieważ masa jest rzadka nie zdejmowałam obręczy od tortownicy tylko na górę dałam dość sporo masy, wstawiłam do lodówki na 5 min i po tym czasie zdjęłam i posmarowałam boki torcika i ozdobiłam galaretką pokrojoną w kostkę i startą czekoladą. Ciasto chłodzimy w lodówce 2-3 godz, by krem zastygł. Smacznego.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin