Marcepanowe Zebry
Składniki: 24 sztuki
100 g gorzkiej czekolady4 kostki białej czekolady1 "marcepanowy chlebek"24 całe migdały
Opis przygotowania: 45 min.
"Marcepanowy chlebek" podzielić na 24 części. Z części uformować kulki. 24 migdały sparzyć wrzątkiem, odstawić na 30 minut. Sparzone migdały obrać ze skórki i wcisnąć w każdą z kulek. W miseczce, umieszczonej nad rondlem z gotującą się wodą, stopić 100 g gorzkiej czekolady. Każdą z kulek zanurzać ostrożnie w czekoladzie i odkładać na rozłożony pergamin do pieczenia. Wszystkie odstawić do lodówki, by czekolada stwardniała. W tym czasie, w małej miseczce umieszczonej nad rondlem z gotującą się wodą, stopić 4 kostki białej czekolady. Wszystkie kulki polać białą czekoladą z wysokości ok. 30 cm, tak aby uzyskać paski. Odstawić do ostygnięcia.
Zamiast migdałów można użyć orzechów laskowych.
piotr.lukasz