· 700 g miodu
· 200 g syropu
· 1 kg mąki
· 200 g smażonej skórki pomarańczowej
· 100 g smażonej skórki cytrynowej
· 200 g rodzynek
· 200 g koryntek
· 150 g siekanych migdałów
· 3 łyżeczki cynamonu
· 1/2 łyżeczki kardamonu
· 1/2 łyżeczki mielonych goździków
· szczypta ziela angielskiego i kwiatu muszkatołowego
· Do dekoracji: 800 g polewy czekoladowej
1.
Miód i syrop podgrzać. Mąkę wymieszać z pozostałymi składnikami, przesypać na stolnicę, zrobić zagłębienie i wlać do niego miód z syropem.
2.
Wyrobić gładkie ciasto, rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość 1 te cm i przełożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę.
3.
Ciasto nakłuć w kilku miejscach i upiec w rozgrzanym piekarniku. Upieczone ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce.
4.
Polewę czekoladową rozpuścić w kąpieli wodnej w temperaturze 60°C. Placek pokroić na 4-centymetrowe pasy, następnie na trójkąciki. Każdy trójkącik nadziewać na drewniany patyczek, zanurzać w polewie czekoladowej i odkładać do wyschnięcia.
piotr.lukasz