mat_bb22_mat_bb22.pdf

(32 KB) Pobierz
mat_bb3
PRODUKT
STRUKTURA WARSTWOWA PRODUKTU
1. ISTOTA PRODUKTU - RDZE Ń
podstawowe korzyści
- produkt fizyczny
- cechy funkcjonalne
- rozwiązania techniczne
1
53021664.002.png
PRODUKT RZECZYWISTY -
POSTRZEGANIE PRODUKTU
- cena
- marka
- jakość
- styl
- opakowanie
- materiał
PRODUKT POSZERZONY - KORZY Ś CI
DODATKOWE
- naprawy
- kredyt
- reklamacja
- empatia załogi
- dostępność usług dodatkowych
- usługi dodatkowe
2
53021664.003.png
KLASYFIKACJA PRODUKTÓW
1. ZE WZGLĘDU NA STOPIEŃ TRWAŁOŚCI
- produkty nietrwałe
- produkty trwałego uŜytku
- usługi
2. ZE WZGLĘDU NA PRZEZNACZENIE
Produkty konsumpcyjne
- produkty wygodnego zakupu: powszednie,
podstawowe, nieposzukiwane,
- produkty wybieralne/ okresowego zakupu,
- produkty luksusowe/rzadkiego zakupu
Produkty przemysłowe
3
53021664.004.png
CYKL śYCIA PRODUKTU
Etapy, przez które przechodzi produkt na
rynku.
-zerowy
- wprowadzenia
- wzrostu
- dojrzałości
-spadku
DŁUGOŚĆ CYKLU śYCIA ZALEśY OD:
• rodzaju produktu i jego przeznaczenia
• częstotliwości zakupu
• moŜliwości róŜnicowania produktu
• podatności na zmiany koniunkturalne
• rodzaju zaspokajanych potrzeb konsumentów
• postępu technologicznego
• sezonowości, mody, oddziaływania konkurencji
4
53021664.005.png
SPOSOBY PRZEDŁUśANIA CYKLU
śYCIA
modyfikacja
- znalezienie nowych rynków
- pokazanie nowych zastosowań produktu
rozpoczyna się w fazie dojrzałości
recykl - ponowny cykl, druga młodo ść
-działania promocyjne
występuje po fazie dojrzałości
NOWE PRODUKTY
• produkty absolutnie nowe
• nowe linie produktu
• udoskonalenia dotychczasowych produktów
• produkty korzystniejsze kosztowo
• produkty repozycjonowane, istniejące produkty
kierowane na nowe rynki
5
53021664.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin