wiśniowiec.doc

(20 KB) Pobierz
wiśniowiec

wiśniowiec

Biszkopt: 6 jaj ubić z 1,5 szklanki cukru. 1,5 łyzki proszku do pieczenia wymieszać z 1,5 szklanki mąki pszennej, 3 niepełnymi łyżkami maki ziemniaczanej, 2 łyżkami kakao i dodać do ubitych jaj. Dokładnie utrzeć. Do utartej masy biszkoptowej wlać po 1,5 łyzki wody i octu. Biszkopt upiec, po wystudzeniu przekroić.

3 czerwone galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody. Gdy galaretka zacznie tężeć dodać do niej wiśnie (wydrylowane ze słoika), wylać na dolną częśc biszkoptu.

1/2 kg sera utrzeć z 1 szklanka cukru pudru. Ubić 2 śmietany Śnieżki, dodać do masy serowej. W 1 szklance gorącej wody rozpuscic 5 łyzeczek żelatyny, gdy zelatymna ostygnie dodać ja do masy serowej. Masę serową wyłozyc na zastygniętą galaretkę, przykryć drugą cześcia biszkoptu, posypać cukrem pudrem.

Ciasto wychodzi wysokie, ale jest bardzo smaczne

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin