Wieprzowina duszona z koprem włoskim.doc

(25 KB) Pobierz
Wieprzowina duszona z koprem włoskim

Wieprzowina duszona z koprem włoskim

·         1/2 schabu bez tłuszczu

·         4 łyżki mąki

·         1 mała cebula

·         1 koper włoski

·         2 marchewki

·         2 łyżki oleju

·         1/2 szklanki białego wytrawnego wina

·         1 1/2 szklanki bulionu

·         1 puszka pomidorów pelati (można zastąpić zwykłymi pomidorami)

·         sól i pieprz do smaku

 - Wieprzowina duszona z koprem włoskim
Koper włoski ma fajny zapach. Właśnie przez ten zapach w średniowieczu wkładano gałązki kopru do dziurek od klucza. Żeby odpędzić złe duuuuchy.
Mam wrażenie, że we Francji znacznie częściej je się koper włoski niż w Polsce. A szkoda, bo w sumie bardzo łatwo go tu dostać i jest pyszny. Po prostu trzeba go spróbować.

Jak to zrobić:
Pokrój schab w centymetrową kostkę. Poszatkuj cebulę. Obtocz mięso w mące. W dużym rondlu podgrzej olej. Wrzuć mięso i cebulę. Smaż 4 min.
Pokrój koper włoski na małe kawałeczki, a marchewki w cienkie półtalarki. Wrzuć pokrojone warzywa i pomidory do rondla z mięsem, potrzymaj chwilę na średnim ogniu.
Zalej wszystko winem i bulionem. Posól i popieprz tyle, ile lubisz.
Duś pod przykryciem na małym ogniu ok. 35 min. Mieszaj i próbuj.
Do tego dania świetnie pasuje spaghetti.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin