Chińskie pierożki w Polskim rosole.pdf

(253 KB) Pobierz
670161661 UNPDF
Chińskie pierożki w Polskim rosole
na ciasto
300 gr mąki
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka smalcu
200 ml wrzątku
nadzienie;
450 gr mięsa mielonego indyczego
3 łyżki białej fasoli (może być z puszki)
3 owocki kardamonu
szczypta ziół prowansalskich
pół łyżeczki imbiru
2 łyżki sosu sojowego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka cukru
1 mała papryczka chili
1 łyżka sezamu
1 łyżka siekanego szczypiorku
Mięso lekko wysmażyć dodać przyprawy czosnek posiekaną papryczkę i fasolę
podusić ok 10 min przełożyć do robota i wszystko zmiksować na pastę
Do pasty dodać sezam i szczypiorek Wymieszać
670161661.001.png
ciasto; W misce wymieszać mąkę z solą proszkiem do pieczenia i smalcem zalać
wrzątkiem i szybko zgnieść na jednolite ciasto
Ciasto wałkować cienko jak na tradycyjne pierożki kroić w kwadraty nakładać
nadzienie i formować sakieweczki górę ucinać
Gotować na parze ok 10 min.
Pierożki podać z tradycyjnym rosołem z kurczaka
670161661.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin