Pieczone pączki.pdf
(
167 KB
)
Pobierz
425139599 UNPDF
Pieczone p
ą
czki
Sk
ł
adniki na 24
ś
redniej wielko
ś
ci p
ą
czki:
1 i 1/3 szklanki ciep
ł
ego mleka
1 paczka dro
ż
d
ż
y suchych (7 g) lub 14 g
ś
wie
ż
ych
2
ł
y
ż
ki mi
ę
kkiego lub roztopionego mas
ł
a
2/3 szklanki cukru
2 jajka
5 szklanek m
ą
ki pszennej (mo
ż
na cz
ęść
zast
ą
pi
ć
np. m
ą
k
ą
razow
ą
)
1
ł
y
ż
eczka soli
Do posmarowania i obtoczenia:
100 g mas
ł
a, roztopionego
1,5 szklanki drobnego cukru (caster sugar)
1
ł
y
ż
ka cynamonu (je
ś
li nie lubicie, mo
ż
na pomin
ąć
)
Suche dro
ż
d
ż
e rozpu
ś
ci
ć
w letnim mleku, odstawi
ć
na 10 minut (w przypadku
ś
wie
ż
ych wcze
ś
niej trzeba zrobi
ć
rozczyn). Po tym czasie do mleka doda
ć
mas
ł
o
(je
ś
li roztopione, to och
ł
odzone) i cukier
. Wmiesza
ć
roztrzepane jajka, doda
ć
m
ą
k
ę
i sól, wyrobi
ć
. Mo
ż
na sobie pomóc
mikserem z hakiem do ciasta dro
ż
d
ż
owego. Ciasto powinno by
ć
g
ł
adkie,
elastyczne, nie klej
ą
ce. Odstawi
ć
przykryte w ciep
ł
e miejsce do podwojenia
obj
ę
to
ś
ci.
Po tym czasie ciasto wyja
ć
, krótko wyrobi
ć
, rozwa
ł
kowa
ć
na grubo
ść
oko
ł
o 13
mm. Wi
ę
ksz
ą
szklank
ą
wycina
ć
ko
ł
a, mniejsz
ą
foremk
ą
wycina
ć
dziurki, by
powsta
ł
kszta
ł
t oponek. Uk
ł
ada
ć
na blaszce (wysmarowanej mas
ł
em, wysypanej
kasz
ą
mann
ą
lub na papierze do pieczenia). Przykry
ć
, pozostawi
ć
do napuszenia
na 45 minut w ciep
ł
ym miejscu.
Piec w temperaturze 180ºC oko
ł
o 8 - 10 minut (lepiej sprawdzi
ć
ju
ż
po 8
minutach, nie chcemy bowiem, by p
ą
czki by
ł
y zbyt suche ;).
Jeszcze w czasie pieczenia p
ą
czków roztopi
ć
mas
ł
o, cukier wymiesza
ć
z
cynamonem.
P
ą
czki po upieczeniu przestudzi
ć
oko
ł
o 2 minut, potem zanurza
ć
w ma
ś
le, z
ka
ż
dej strony, obtoczy
ć
w cukrze, od
ł
o
ż
y
ć
na kratk
ę
.
Dla maszynistów:
Wszystkie sk
ł
adniki umie
ś
ci
ć
w maszynie w kolejno
ś
ci: p
ł
ynne, sypkie, na ko
ń
cu
dro
ż
d
ż
e. Nastawi
ć
program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po
sko
ń
czeniu programu ciasto wyja
ć
, formowa
ć
p
ą
czki, wed
ł
ug powy
ż
szego
przepisu.
Smacznego :)
Plik z chomika:
Aniulajda
Inne pliki z tego folderu:
Poduszeczka narzeczonej.rtf
(5 KB)
MAKTWKA.doc
(20 KB)
KEKS Z AMARANTUSEM.doc
(19 KB)
PIERNIK STAROPOLSKI(1).doc
(21 KB)
PIERNIK STAROPOLSKI.doc
(21 KB)
Inne foldery tego chomika:
Kiełbasy
kuchnie regionalne#=
łakocie
mięso=#
przepisy=#
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin