Pieczone pączki.pdf

(167 KB) Pobierz
425139599 UNPDF
Pieczone p ą czki
Sk ł adniki na 24 ś redniej wielko ś ci p ą czki:
1 i 1/3 szklanki ciep ł ego mleka
1 paczka dro ż d ż y suchych (7 g) lub 14 g ś wie ż ych
2 ł y ż ki mi ę kkiego lub roztopionego mas ł a
2/3 szklanki cukru
2 jajka
5 szklanek m ą ki pszennej (mo ż na cz ęść zast ą pi ć np. m ą k ą razow ą )
1 ł y ż eczka soli
425139599.009.png 425139599.010.png 425139599.011.png 425139599.012.png 425139599.001.png 425139599.002.png 425139599.003.png 425139599.004.png
Do posmarowania i obtoczenia:
100 g mas ł a, roztopionego
1,5 szklanki drobnego cukru (caster sugar)
1 ł y ż ka cynamonu (je ś li nie lubicie, mo ż na pomin ąć )
Suche dro ż d ż e rozpu ś ci ć w letnim mleku, odstawi ć na 10 minut (w przypadku
ś wie ż ych wcze ś niej trzeba zrobi ć rozczyn). Po tym czasie do mleka doda ć mas ł o
(je ś li roztopione, to och ł odzone) i cukier
. Wmiesza ć roztrzepane jajka, doda ć m ą k ę i sól, wyrobi ć . Mo ż na sobie pomóc
mikserem z hakiem do ciasta dro ż d ż owego. Ciasto powinno by ć g ł adkie,
elastyczne, nie klej ą ce. Odstawi ć przykryte w ciep ł e miejsce do podwojenia
obj ę to ś ci.
Po tym czasie ciasto wyja ć , krótko wyrobi ć , rozwa ł kowa ć na grubo ść oko ł o 13
mm. Wi ę ksz ą szklank ą wycina ć ko ł a, mniejsz ą foremk ą wycina ć dziurki, by
powsta ł kszta ł t oponek. Uk ł ada ć na blaszce (wysmarowanej mas ł em, wysypanej
kasz ą mann ą lub na papierze do pieczenia). Przykry ć , pozostawi ć do napuszenia
na 45 minut w ciep ł ym miejscu.
Piec w temperaturze 180ºC oko ł o 8 - 10 minut (lepiej sprawdzi ć ju ż po 8
minutach, nie chcemy bowiem, by p ą czki by ł y zbyt suche ;).
Jeszcze w czasie pieczenia p ą czków roztopi ć mas ł o, cukier wymiesza ć z
cynamonem.
P ą czki po upieczeniu przestudzi ć oko ł o 2 minut, potem zanurza ć w ma ś le, z
ka ż dej strony, obtoczy ć w cukrze, od ł o ż y ć na kratk ę .
Dla maszynistów:
425139599.005.png 425139599.006.png 425139599.007.png
Wszystkie sk ł adniki umie ś ci ć w maszynie w kolejno ś ci: p ł ynne, sypkie, na ko ń cu
dro ż d ż e. Nastawi ć program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po
sko ń czeniu programu ciasto wyja ć , formowa ć p ą czki, wed ł ug powy ż szego
przepisu.
Smacznego :)
425139599.008.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin