"Babeczki śmietankowe I "
Składniki:
Ciasto:30 dkg (1.5 szkl.) mąki,15 dkg margaryny,10 dkg (0.5 szkl.) cukru pudru,3 żółtka.Krem:1.5 szkl. mleka,2 całe jaja,2 żółtka,15 dkg (8 łyżek) cukru,łyżka mąki,ziemniaczanej,cukier waniliowy lub esencja zapachowa.
Sposób przyrządzenia:
Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z tłuszczem. Dodać cukier puder i żółtka. Szybko zagnieść ciasto i schłodzić je w lodówce (30 - 60 min.). Foremki starannie wylepić ciastem. Przygotować krem. Zagotować mleko. Jaja i żółtka utrzeć z cukrem, cukrem anilinowym i mąką ziemniaczaną. Wrzące mleko wlewać cienkim strumieniem do utartych żółtek, ciągle mieszając. Naczynie ustawić na parze i nie przerywając mieszania zagęścić krem. Ostudzony krem nałożyć do foremek z ciastem. Foremki przykryć krążkami z ciasta dokładnie zacisnąć brzegi, nakłuć widelcem, wstawić do gorącego piekarnika i upiec na złoty.
peterek57