Składniki:
2 szkl. mąki krupczatki,15 - 20 dkg margaryny,2 żółtka,2/3 szkl. cukru pudru.Nadzienie:opakowanie budyniu waniliowego,0.5 litra mleka,25 dkg sezonowych owoców,opakowanie galaretki owocowej.
Sposób przyrządzenia:
Posiekać nożem wszystkie składniki ciasta, a następnie szybko zagnieść ręką, zawinąć w folię i wstawić na 30 min do lodówki. Schłodzone ciasto podzielić na pół, z każdej części uformować wałek o średnicy ok. 3 cm. Podzielić każdy na plasterki równej grubości i wylepić nimi foremki babeczek. Ułożyć foremki na blasze i wstawić do gorącego piekarnika (ok. 220°C) na 15 - 20 min. Upieczone na złoty kolor babeczki wyjąć z piekarnika, ułożyć foremki do góry dnem na stolnicy, a gdy przestygną, lekko uderzać trzonkiem noża w dno, by babeczki można było wyjąć. Przyrządzić budyń wg przepisu na opakowaniu i lekko ostudzić. Owoce umyć i osączyć. Wystudzone babeczki na 0.5 h przed podaniem napełnić budyniem, na wierzchu ułożyć owoce i polać tężejącą galaretką (przygotowaną z 2/3 wody podanej w przepisie na opakowaniu), wstawić na 20 min. do lodówki.
peterek57