Baba kokosowa.doc

(28 KB) Pobierz

"Baba kokosowa - bez pieczenia "

http://kuchnia.kisa.pl/kwiatki.gif

 

Składniki:

35 dkg herbatników,
10 dkg wiórków kokosowych,
20 dkg cukru pudru,
12 dkg masła,
sok z 0.5 cytryny,
3 łyżki kakao,
do wysmarowania pergaminu:
masło.

http://kuchnia.kisa.pl/kwiatki.gif

 

Sposób przyrządzenia:

        Do rondelka wlać 0.75 szkl. wody, wsypać kakao, połowę cukru pudru i zagotować, cały czas mieszając. Odstawić do ostudzenia. Herbatniki rozkruszyć drobno, wsypać do zimnego syropu i wymieszać. Masło utrzeć z pozostałym cukrem na puch. Wciąż ucierając, dodać wiórki kokosowe i sok z cytryny. Arkusz pergaminu posmarować masłem, rozwałkować na nim herbatnikowe ciasto, równomiernie posmarować masą kokosową i zwinąć (bez pergaminu). Owinąć pergaminem i wstawić do lodówki co najmniej na 3 h. Zastudzoną roladę pokroić w plastry.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin