ODCINEK7.doc

(37 KB) Pobierz
ODCINEK7 - POTRAWY NA POCIESZENIE - CYTRYNOWE RISOTTO

ODCINEK7 - POTRAWY NA POCIESZENIE - CYTRYNOWE RISOTTO

2 szalotki
1 seler
¼ szklanki masła
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
1 ⅓ szklanki ryżu do risotto
Ok. 1 l. bulionu warzywnego
Sok i skórka z ½ cytryny
Igiełki z 2 łodyżek świeżego rozmarynu
1 żółtko
4 łyżki stołowe parmezanu, plus więcej do przybrania
4 łyżki stołowe śmietany kremówki
Zmielony biały pieprz
Sól morska

Szalotki i seler włóż do blendera i bardzo drobno zmiksuj. Potem wrzuć na patelnię z połową masła i oliwą, gotuj ok. 5 min., uważaj żeby nie przywarło. Dorzuć ryż, pomieszaj, aby dobrze pokrył się masłem. W międzyczasie w innym garnku przygotuj bulion i zostaw na wolnym ogniu.

 

Chochelkę bulionu wlej do ryżu i mieszaj, aż się wchłonie. Potem dodaj kolejną chochelkę i znów zamieszaj. Rób to tak długo, aż ryż będzie al dente. Może nie będzie potrzebny cały bulionu, ale jeśli go zabraknie dodaj przegotowanej wody.

 

Do risotto dodaj rozmaryn i skórkę z cytryny. W małej miseczce ubij żółtko, sok z cytryny, parmezan, śmietanę i pieprz.

 

Kiedy risotto będzie gotowe, nie zbyt miękkie, zdejmij je z ognia i dodaj zawartość małej miseczki i resztę masła i sól. Przed jedzeniem dodaj więcej parmezanu, jeśli chcesz.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin