Oto przepis na szybki i smaczny bigos, kapusta pekińska potrzebuje kilku minut, żeby zmiękła i nabrała smaku przypraw.
Sł – na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną cebulę, jedną pokrojoną w słupki marchewkę
O – pokrojonego pora i połowę selera, garść ziaren kolendry, pieprz
Sn – solimy
K – wrzucamy łyżeczkę bazylii
G – tymianek
Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut i wrzucamy:
Sł – łyżkę masła
O – pokrojoną kapustę pekińską
Sn – sos sojowy
K – pomidory z puszki
G – majeranek
Dusimy ok. 5 minut i:
Sł – 1 łyżeczki mielonego kminku
O – curry (ok. łyżeczki)
K – jogurt naturalny – 2 łyżki
G – kurkumę
Dusimy jeszcze do 5 minut i gotowe.
Połączenie wiosennej botwinki z soczewicą może się wydawać ryzykowne, ale daje wcale miłe efekty.
G – wrzątek, szczypta kurkumy
Sł – marchewka, pietruszka (pokrojone w plasterki)
O – pokrojony seler i por, szczypta pieprzu
Sn – sól
K – bazylia
Gotujemy kilkanaście minut i dodajemy:
G – szczyptę tymianku
Sł – pokrojony pęczek botwinki i kilka pokrojonych ziemniaków, 1 szklanki czerwonej soczewicy, łyżkę oleju
O – płaską łyżeczkę garam masali
Gotujemy aż warzywa zmiękną (ok. 15 minut) i dodajemy:
K – sok z 1/2 cytryny
Sł – masło i śmietanę.
Kto lubi bób, polubi ten przepis. Kto nie lubi ma szansę się przekonać.
Skład:
-0.5 kg bobu
-1 cebula
-1 kiszony ogórek
-1 pęczek koperku
-2 ząbki czosnku
-pół szklanki śmietany (kwaśnej)
-1 łyżka masłą
-sól, pieprz
Przygotowanie:
Opłukany bób zalać wrzątkiem, osolić i gotować pod przykryciem ok 15 minut do miękkości. Mrożony bób gotuje się ok 5 minut krócej. Odcedzić, osączyć i obrać z łupinek.
Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Kiszony ogórek pokroić w drobną kostkę. Nastepnie wymieszać bób, cebulę i ogórek oraz polać śmietaną. Doprawić zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Szczypiorek drobno posiekać i obficie posypać nim bób przed podaniem.
Proste i niezwykle aromatyczne danie. Zestawienie mleka kokosowego, marchewki i cynamonu daje niespodziewanie dobry efekt.
Sł – na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w plastry marchewkę, szczyptę cynamonu
O – starty na grubej tarce świeży korzeń imbiru, kardamon
dusimy kilkanaście minut podlewając niewielką ilością zimnej wody, żeby się marchewka nie przypaliła; jak marchewka zmięknie dodajemy:
K – sok z cytryny
Sł – filiżankę mleka kokosowego, łyżkę masła
Podajemy z brązowym ryżem.
Oto sposób na szybkie i smaczne danie z brokułów. Zrobienie go zajmuje kilkanaście minut a jest na tyle pożywne, że może być daniem obiadowym.
Ciasto:
O – szklanka mąki żytniej, łyżka curry, pieprz
Sn – łyżka bulionu wegetariańskiego w proszku, może być trochę sosu sojowego
K – 2 łyżki mąki pszennej razowej, bazylia
G – łyżeczka tymianku
Sł – jajko, mleko w ilości potrzebnej do uzyskania konsystencji gęstej śmietany
Składniki dokładnie mieszamy, brokuł dzielimy na cząstki, maczamy w cieście i wkładamy na rozgrzany, głęboki olej. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor.
Cieciorka to bardzo wdzięczne warzywo strączkowe – smakuje na wiele sposobów. Oto letnia wersja cieciorki:
Paczkę cieciorki moczymy przez noc, odlewamy wodę i gotujemy do miękkości w nieosolonej wodzie (szybciej zmięknie).
Sł – na rozgrzanym oleju dusimy 2 duże cebule (najlepiej świeże, cukrowe), dodajemy miękką cieciorkę, łyżeczkę mielonego kminku
O – 2 ząbki zmiażdżonego czosnku, łyżkę ziaren kolendry, pieprz, curry
Sn – sól, sos sojowy
K – łyżkę przecieru pomidorowego, bazylię
G – kurkumę, tymianek
dusimy pod przykryciem kilkanaście minut i dodajemy:
Sł – 2 łyżki masła i 2 łyżki śmietany
Jeśli potrawa zrobi się za łagodna robimy jeszcze jeden obieg dodając – pieprzu, curry, sosu sojowego, soku z cytryny i tymianku.
Curry z mango
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy łyżkę masła, po łyżce stołowej ziaren gorczycy, kolendry i kminu rzymskiego, starty korzeń świeżego imbiru (ok. 2 cm), chwilę podgrzewamy i dalej dodajemy wg Pięciu Przemian:
O – dużą cebulę pokrojoną w krążki, pół łyżeczki pieprzu
Sn – 1 łyżeczki soli, sos sojowy
i dusimy ok. 10 minut na małym ogniu; potem:
K – puszkę pomidorów bez skórki albo koncentrat pomidorowy z kartonu
G – 1 łyżeczki kurkumy
Sł – pokrojony owoc mango, (można dodać jeszcze trochę zmielonego kminu rzymskiego według gustu) przykrywamy i dusimy aż mango zrobi się miękkie, ale się nie rozpadnie;
O – curry, jeśli trzeba to jeszcze trochę pieprzu
K – 3 łyżki stołowe naturalnego jogurtu
G – odrobinę kurkumy
Curry z mango podajemy z brązowym ryżem (ryż można trochę doprawić sosem sojowym i masłem).
Pycha!
Przepis z „resztek w kredensie”
Sł – na rozgrzaną patelnię z olejem ryżowym wrzucić pokrojone warzywa: dużą cebulę, dużą marchew, łyżeczkę kminu rzymskiego, cztery pokrojone daktyle
O – białą część pora, połowę małej główki czerwonej kapusty, kolendrę w ziarnach, pieprz, curry
Sn – sól (trochę zimnej wody)
K – dwie łyżki przecieru pomidorowego
Poddusić pod przykryciem i dodać:
O – pół główki kapusty pekińskiej
Całość trzeba poddusić jeszcze kilka minut i odstawić z ognia.
Dobrze smakuje z ryżem.
Lato w pełni, warzyw w bród – czas na warzywne improwizacje. Oto jedna z nich.
Mus kalafiorowy:
O – ugotowanego kalafiora (uważajcie, żeby się zbytnio nie rozgotował) rozdrabniamy blenderem i dodajemy: ½ łyżeczki pieprzu
Sn – łyżeczkę soli
K – sok z połowy cytryny
G – ½ łyżeczki kurkumy
Sł – 2 łyżki majonezu
Ugotowaną fasolkę szparagową polewamy masłem z dodatkiem curry, posypujemy prażonym sezamem i układamy obok kalafiorowego musu posypanego prażonymi ziarnami dyni i słonecznika.
Gołąbki warzywne
Przepis na gołąbki z duszonymi warzywami. Sos pomidorowy z letnich, słodkich pomidorów (nie tych z supermarketu) dodaje gołąbkom głębi smaku.
Nadzienie:
Sł – na rozgrzany olej wrzucamy pokrojone dość drobno: 2 marchewki, 2 pietruszki
O – selera, pora, brokuły, pieprz, łyżeczkę curry, łyżeczkę oregano
K – łyżeczkę bazylii
G – 1/2 łyżeczki tymianku i 1/2 łyżeczki kurkumy
O – ząbek czosnku
Sn – sos sojowy do smaku
dusimy jeszcze kilka minut i odstawiamy z ognia.
W tym czasie gotujemy liście kapusty:
G – wrzątek, kurkuma (ok. 1/2 łyżeczki na 1,5 litra wody)
Sł – kminek mielony
O – pieprz
K – szczypta bazylii
Do tak przyprawionego wrzątku wkładamy liście kapusty i gotujemy je do miękkości (trzeba uważać, żeby się nie rozgotowały) po czym wyjmujemy delikatnie i wykładamy na płaski talerz.
Na każdym liściu układamy nadzienie warzywne i zawijamy liście. Na talerzu polewamy sosem pomidorowym i posypujemy świeżą bazylią.
Sos pomidorowy:
Sł – na rozgrzanym oleju dusimy pokrojoną drobno cebulę
O – dodajemy pieprz, zmiażdżony czosnek, oregano
K – obrane ze skórki i pokrojone pomidory (z kilograma pomidorów wychodzi ok. 0,7 l sosu), bazylię
Dusimy pod przykryciem kilka minut i dodajemy:
Sł – łyżkę masła i łyżkę gęstej śmietany
Po zdjęciu z ognia sos miksujemy.
Przepis na gołąbki dla tych, którym uda się zdobyć liście winorośli. Takie gołąbki to prawdziwy rarytas, uwierzcie mi.
Zrywamy młode liście winorośli (najlepsze są świeże, żywo zielone), płuczemy i wkładamy do niewielkiej ilości wrzącej wody, dodajemy szczyptę kurkumy, łyżeczkę oleju, pieprz i sól.
Gotujemy ok. 10 minut na wolnym ogniu. Liście powinny być zanurzone w wodzie.
Po wyjęciu z wody wykładamy liście na talerz i układamy na każdym czubatą łyżkę nadzienia. Zawijamy liście i zawiązujemy gołąbki nitką.
Na patelni rozgrzewamy olej (najlepiej ryżowy), układamy gołąbki i podsmażamy z obu stron.
K – 25 dkg białego sera rozgniatamy dokładnie widelcem, dodajemy łyżeczkę estragonu
G – dodajemy 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej, tymianek
Sł – łyżkę mąki ziemniaczanej, łyżeczkę oleju
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy, odstawiamy na chwilę, po czym wykładamy na liście winorośli.
Nazwa dania brzmi egzotycznie, ale nie dajcie się zwieźć! Egzotyka jest w smaku, wykonanie zaś jest bardzo proste.
Moczymy paczkę grzybów Mun w gorącej wodzie (około 15-20 minut) wyciągamy i kroimy w paski.
Sł – na rozgrzany olej wrzucamy dwie pokrojone cebule
O – pokrojonego selera (ok. połowy) i pora (białą część), pieprz, zmiażdżony czosnek, curry
Sn – grzybki Mun, sól
K – bazylię
dusimy kilka minut pod przykryciem i dodajemy dalej:
O – jeszcze trochę pieprzu
K – natkę pietruszki
Tak przygotowane grzyby podajemy z makaronem ryżowym. Na talerzu posypujemy prażonym na suchej patelni sezamem.
Gulasz sojowy wymaga dopracowania, ale po zrobieniu kilku obiegów (wg pięciu przemian) nabiera nieoczekiwanie dobrego smaku. Jest to danie na „konkretny” obiad.
Sł – cukinia, kabaczek, papryka, cebula pokrojone wrzucamy na rozgrzany olej
O – starty, świeży imbir, pieprz, garam masala
Sn – sól, sos sojowy, kostka sojowa (wcześniej gotujemy ją w niewielkiej ilości wody z sosem sojowym lub bulionem wegetariańskim)
K – pokrojone, świeże pomidory, bazylia (też nie żałujmy, świeże pomidory lubią bazylię)
Sł – masło (może być łyżka śmietany do smaku).
Na koniec posypujemy zieleniną. Podajemy z kaszą albo ryżem i surówkami.
Gulasz z dyni hokkaido
Ta potrawa jest niezwykle aromatyczna – jedzenie jej sprawia dużą przyjemność.
Sł – dusimy cebulę, dodajemy dynię Hokaido i cukinię pokrojone w grube kawałki (ze skórką), drobno pokrojoną czerwoną paprykę
O – nasiona kolendry, garam masalę, pieprz
K – świeże pomidory pokrojone w kostkę, bazylię
Sł – masło
Dusimy pod przykryciem kilkanaście minut i dodajemy:
Sn – bulion wegetariański albo sos sojowy
K – niewielką ilość jogurtu naturalnego
G – szczyptę kurkumy
Kolorowe danie Tomka
Duszone warzywa można przygotowywać na wiele sposobów. Oto przepis na duszone warzywa wymyślony przez mojego kreatywnego kolegę Tomka Gulińskiego.
Sł – na rozgrzany olej wrzucamy pokrojone: pieczarki, paprykę czerwoną
O – kapustę pekińską, pokrojone naleśniki z mąki razowej, curry
K – przecier pomidorowy, bazylię
G – tymianek, kurkumę
Dusimy pod przykryciem do miękkości.
Na talerzu posypujemy żółtym serem i pietruszką.
Kotleciki selerowe są proste i ciekawe w smaku. Dobrze smakują z pszenicą orkiszową i np. sałatą z sosem vinegret.
Oto przepis na 6 kotletów:
O – szklankę płatków owsianych (najlepiej błyskawicznych) zalewamy 1 szklanki wrzątku, po chwili dodajemy startego na grubej tarce selera, 1 łyżeczki pieprzu i troszkę zmielonej kolendry
K – łyżeczkę estragonu (może być więcej – estragon jest ważny)
G – 1 łyżeczki kurkumy albo tymianku
Sł – odrobinę kminku
Formujemy kotleciki, obtaczamy w sezamie i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
SOS VINEGRET
Sł – 1 szklanki oliwy
O – rozgnieciony ząbek czosnku, szczypta pieprzu
Sn – 1 łyżeczki soli
K – 1 łyżeczki bazylii, trochę soku z cytryny
G – szczypta tymianku
Sos dokładnie wymieszajcie i odstawcie na kilka minut, żeby się „przegryzł”. Polewamy nim sałatę tuż przed podaniem.
K – 20 dkg białego sera rozgnieść widelcem
G – wrzucić do niego ugotowaną kaszę gryczaną w takiej ilości, żeby składniki się połączyły i stworzyły ścisłą masę
Sł – jajko albo szczyptę kminku (bez jajka kotlety też są dość ścisłe)
Sn – sól (co najmniej łyżeczkę)
K – estragon – im więcej tym smaczniej!
Masę zagniatamy i formujemy w niewielkie kotleciki, obtaczamy w bułce tartej z sezamem i pieczemy na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
peterek57