Sernik łzy sołtysa.doc

(24 KB) Pobierz
Sernik łzy sołtysa

Sernik łzy sołtysa


 

Tajemnica tego sernika tkwi w pieczeniu. W sumie trwa to ok. 1,5 godziny, temperatura musi być niższa niż zwykle.

Ciasto:

● 2,5 szklanki mąki

● 1 szklanka cukru pudru

● 2 jajka

● 0,5 kostki margaryny

● 4 łyżki mleka

● 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa twarogowa:

1 kg zmielonego twarogu

● 3 szklanki mleka

● 2 całe jajka i 4 żółtka

● 1 szklanka cukru pudru

● 1 budyń śmietankowy albo waniliowy

● 0,5 szklanki oleju

● sok z jednej cytryny

● olejek cytrynowy

● 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na wierzch:

● 4 białka

● 1 szklanka cukru pudru

● 1 budyń śmietankowy albo waniliowy

Przygotowanie:

Zagniatamy ciasto i wylepiamy nim całą blaszkę, razem z bokami.

Ucieramy sernik: do wysokiej miski wlewamy mleko i dodajemy resztę produktów, dokładnie ucieramy mikserem.

Masę serową wylewamy do blaszki na przygotowane ciasto i pieczemy godzinę w temperaturze 120-130 st. C. Pieczemy tak długo i w tak niskiej temperaturze, żeby z masy odparowała woda. Po godzinie ubijamy pianę z pozostałych 4 białek ze szklanką cukru pudru i budyniem, wylewamy na sernik i pieczemy jeszcze pół godziny.

Następnego dnia na cieście, jeśli nie jest od góry za mocno przypieczone, pojawią się łzy sołtysa.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin