warzywa.doc

(21 KB) Pobierz
BURAK

BURAK
Ma gruby brzuszek i ogonek mały,
Będzie z niego barszczyk doskonały.

CEBULA
Brązowy płaszczyk,
sukienki białe.
Gdy ja kroiłeś –
mocno płakałeś.

CEBULA
Co to za pękata pani –
sukienki szeleszczą na niej.
Kto z sukienek ją rozdziewa,
to potokiem łzy wylewa.

CZOSNEK
Ząbki ostre, ząbki białe
na przyprawę doskonałe.

FASOLA
Szparagową lub „Jaśkiem”
ją nazywają.
Wszyscy to warzywo
dobrze znają.

FASOLA
To dobrze znana
roślina strączkowa,
Może być „Jaśkiem”
albo szparagowa.

KAPUSTA
Duże liście
ułożone w dużą główkę,
bardzo dobre
na sałatę lub surówkę.

KAPUSTA
Jaka to głowa,
duża lub mała,
z zielonych liści
składa się cała?

MARCHEWKA
Kiedy za zielony
pochwycisz warkoczyk
i pociągniesz mocno
wnet z ziemi wyskoczy.

OGÓREK
Co pokrojono w plasterki
oraz skropiono śmietaną,
zanim do stołu na obiad
jako mizerię podano?

OGÓREK
Latem w ogrodzie
wyrósł zielony.
A zimą w beczce
leży kiszony.

PIETRUSZKA
Każdy z was odgadnie
łatwo tę zagadkę,
ma bielutki korzeń
i zielona natkę.

POMIDOR
Nie pomylisz go z ogórkiem,
bo ma znacznie cieńszą skórkę,
a w dodatku z każdej strony
jest okrągły i czerwony.

RZODKIEWKA
Z wierzchu czerwona,
a w środku biała.
Kiedy ja jadłeś,
w język cię szczypała.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin