Bajaderka.doc

(22 KB) Pobierz
Bajaderka

Bajaderka

Składniki:
Biszkopt: - 4 jaja,
- 1 szkl. mąki tortowej,
- cukier waniliowy,
- 1 szkl. cukru,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa:

-          biszkopt,
- 1 szkl. kwaśnego soku pomarańczowego,
- 1 szkl. mocnej kawy z fusami,
- 3-4 łyżki  kakao,
- bakalie,
- olejek pomarańczowy,
- 1 kieliszek spirytusu.

Dodatkowo:
- 30 dkg okrągłych biszkoptów,/ewent herbatniki/
- krem do tortów,/najlepszy  karpatkowy/
- polewa czeoladowa.


Biszkopt:
4 całe jaja miksujemy z 1 szkl. cukru i cukrem waniliowym na puszystą, gęstą masę. Dodajemy szklankę mąki tortowej, proszek do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut.

Masa:
upieczony biszkopt kruszymy, dodajemy sok pomarańczowy, kawę z fusami, kakao, bakalie, olejek oraz spirytus. Wszystko dokładnie łączymy. Sok pomarańczowy i kawę dodawać stopniowo, aby kontrolować gęstość masy.

Dno blaszki wykładamy biszkoptami. Na biszkopty kładziemy masę, krem do tortów, polewę czekoladową.

 

Bajaderka II

Składniki:
- 5 paczek herbatników- każda po 100g (najlepsze są Petit Beurre),
- 1 słoik dżemu śliwkowego lub wiśniowego,
- 1/2 szklanki cukru,
- 2 łyżki kakao,
- 1/2 kostki margaryny,
- 1/3 szklanki wody,
- 100g rodzynek,
- 1 zapach rumowy lub arakowy.

1. Kakao, cukier, wodę i margarynę zagotować.

2. Do lekko przestudzonej masy dodać dżem, rodzynki, 3,5 paczki połamanych herbatników i zapach.

3. Resztę herbatników rozłożyć i wyłożyć na nich masę.

Uwagi:
Należy poczekać z krojeniem bajaderki by przestygła. Ważne jest też by herbatniki do masy były połamane na małe kawałki a nie pokruszone.

Dodaję  więcej herbatników na dużą blachę daje 2 dżemy i 11 - 12 paczek herbatników (tych większych) Trzeba wyczuć proporcje bo jak dodasz np za dużo mleka lub dżem będzie rzadki to trzeba dodać więcej herbatników. Herbatniki uderzam tłuczkiem do mięsa jeszcze gdy są zapakowane - mniej okruchów i szybcie

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin