http://e-spaghetti.pl/
Penne z leśnymi grzybami
Składniki:
· 50 dag makaronu penne
· 30 dag dowolnych leśnych grzybów
· 8 pomidorów
· 3 łyżki masła
· kilka listków świeżej bazylii
· sól
· świeżo zmielony czarny pieprz
· starty parmezan
Sposób przygotowania:
Grzyby pokrój na kawałki. Pomidory sparz i obierz ze skórki, a potem posiekaj w kostkę.
Na dużej patelni rozpuść masło, dodaj grzyby i duś kilka minut. Podaj posiekane pomidory i duś do czasu aż pomidory się rozgotują.
W międzyczasie makaron ugotuj al dente w dużej ilości lekko osolonej wody; odcedź. Sos dopraw solą i pieprzem. Dodaj ugotowany makaron, dokładnie wymieszaj. Posyp listkami bazylii i parmezanem. Smacznego!
Carpaccio z łososia II
· 50 dag wędzonego filetu z łososia
· 15 zielonych oliwek bez pestek
· 1 cebula
· łyżeczka zielonego marynowanego pieprzu
· 1 kulka mozzarelli
Sos:
· 8 łyżek oliwy z oliwek
· sok z jednej cytryny
· 3 łyżki octu balsamicznego
· szczypta cukru
Filet z łososia owiń folią spożywczą i włóż na pół godziny do zamrażalnika. W międzyczasie przygotuj sos: wymieszaj razem wszystkie składniki.
Oliwki pokrój na połówki, a cebulę na cienkie plasterki. Łososia pokrój na jak najcieńsze plasterki i rozłóż na płaskim talerzu. Posyp oliwkami, cebulą i marynowanym pieprzem. Polej sosem i posyp mozzarellą. Smacznego!
Ryba alla pizzaiola
· 75 dag filetów z ryby (np. morszczuka lub soli)
· 2 cebule
· 3 ząbki czosnku
· puszka pomidorów bez skórek
· 2 czerwone papryki
· 2 gałązki rozmarynu
Rybę umyj i osusz. Lekko posól i natrzyj rozmarynem, skrop sokiem z cytryny i wstaw do lodówki na co najmniej pół godziny.
W garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj drobno posiekaną cebulę, kiedy się zeszklij dodaj pomidory. Z papryk usuń gniazda nasienne i pokrój ją w cienkie paski. Dodaj do pomidorów i duś pod przykryciem na małym ogniu.
Dopraw sos solą, rozmarynem i zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Włóż rybę do sosu i duś ok. 15-20 minut. Podawaj z białym pieczywem lub ziemniakami. Smacznego!
Rigatoni z cukinią i pieczarkami
· 500 g makaronu rigatoni
· 1 duża cukinia
· 4 łyżki masła
· 500 g pieczarek
· świeży rozmaryn
· świeżo zmielony zielony pieprz
Pieczarki pokrój w plasterki i podsmaż na maśle. Cukinię dokładnie umyj i pokrój w kostkę. Dodaj do grzybów i duś razem na wolnym ogniu ok. 5 minut.
Dopraw solą i zielonym pieprzem, a także połową drobno posiekanego rozmarynu.
Makaron ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedź i wymieszaj z pieczarkami i cukinią. Udekoruj gałązką rozmarynu i podawaj. Smacznego!
Pomidory z pastą z tuńczyka
· 30 pomidorków koktajlowych
· 200 tuńczyka z puszki (w sosie własnym)
· 70 ml majonezu
· 3 kostki lodu
· 2 łyżki opłukanych kaparów
· 3 opłukane filety z anchois
· 70 g orzechów włoskich
· świeże oregano
· świeża bazylia
· 75 g świeżo startego parmezanu
Z pomidorków odetnij wierzchy. Małą łyżeczką wydrąż miąższ. Posyp pomidorki solą, i zostaw na 20 minut otworem do dołu na papierowym ręczniku, tak aby pozbyć się nadmiaru soku.
Do miksera włóż: osączonego tuńczyka, majonez, kapary, czosnek, oregano i bazylię, orzechy i kostki lodu. Całość zmiksuj na gładką masę. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodaj starty parmezan i jeszcze przez chwilę miksuj.
Napełnij pomidorki masą tuńczykową, ułóż na półmisku i podawaj. Smacznego!
Farfalle z suszonymi pomidorami i owczym serem
· 50 dag makaronu farfalle
· 3 łyżki oliwy
· 1 średniej wielkości cebula
· 2 ząbki czosnku
· 2 cukinie
· 10 pomidorków suszonych
· 10 dag dowolnego sera owczego
· dwie łyżki orzeszków piniowych
· świeżo starty parmezan
· 1 świeży pomidor
Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i zmiażdżone ząbki czosnku. Cukinie umyj, pokrój w plasterki i dodaj do cebuli wraz z suszonymi pomidorami oraz rozmarynem.
Dopraw solą i pieprzem, duś na małym ogniu, cały czas mieszając. Owczy ser pokrój w kostkę i dodaj do sosu.
Makaron ugotuj al dente, odcedź i wymieszaj z sosem. Wyjmij gałązki rozmarynu a danie przełóż na talerze. Przed podaniem posyp świeżo startym parmezanem i orzeszkami piniowymi. Udekoruj pokrojonym w kostkę pomidorem.
Smacznego!
Cukinia faszerowana mięsem
· 4 duże cukinie
· 250 g ryżu
· 300 g mielonego mięsa wieprzowego
· 1 czerwona cebula
· 1 jajko
· świeżo zmielony pieprz
· 1 łyżka tartej bułki
· oliwa z oliwek
· posiekana natka pietruszki
Cukinie dokładnie umyj, osusz i przekrój wzdłuż na połówki. Usuń znaczną część miąższu. Drobno go posiekaj.
Ryż ugotuj i odcedź. Mięso przesmaż na oliwie z oliwek. Wymieszaj z ryżem i miąższem z cukinii. Dodaj do masy: posiekaną cebulę i ząbki czosnku, parmezan i jajka. Masę dokładnie wymieszaj. Dodaj zioła i dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Naczynie żaroodporne wysmaruj cienką warstwą oliwy z oliwek. Połówki cukinii wypełni farszem, posyp tartą bułką i zapiekaj przez około 40 minut.
Ostre spaghetti z kiełbasą pepperoni
· 50 dag makaronu spaghetti
· 50 dag świeżych pomidorów
· ...
monika2316