Włoskie przepisy.docx

(105 KB) Pobierz

http://e-spaghetti.pl/

Penne z leśnymi grzybami

Składniki:

·                      50 dag makaronu penne

·                      30 dag dowolnych leśnych grzybów

·                      8 pomidorów

·                      3 łyżki masła

·                      kilka listków świeżej bazylii

·                      sól

·                      świeżo zmielony czarny pieprz

·                      starty parmezan

Sposób przygotowania:

Grzyby pokrój na kawałki. Pomidory sparz i obierz ze skórki, a potem posiekaj w kostkę.

Na dużej patelni rozpuść masło, dodaj grzyby i duś kilka minut. Podaj posiekane pomidory i duś do czasu aż pomidory się rozgotują.

W międzyczasie makaron ugotuj al dente w dużej ilości lekko osolonej wody; odcedź. Sos dopraw solą i pieprzem. Dodaj ugotowany makaron, dokładnie wymieszaj. Posyp listkami bazylii i parmezanem. Smacznego!

 

Carpaccio z łososia II

Składniki:

·                      50 dag wędzonego filetu z łososia

·                      15 zielonych oliwek bez pestek

·                      1 cebula

·                      łyżeczka zielonego marynowanego pieprzu

·                      1 kulka mozzarelli

Sos:

·                      8 łyżek oliwy z oliwek

·                      sok z jednej cytryny

·                      3 łyżki octu balsamicznego

·                      szczypta cukru

·                      sól

·                      świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Filet z łososia owiń folią spożywczą i włóż na pół godziny do zamrażalnika. W międzyczasie przygotuj sos: wymieszaj razem wszystkie składniki.

Oliwki pokrój na połówki, a cebulę na cienkie plasterki. Łososia pokrój na jak najcieńsze plasterki i rozłóż na płaskim talerzu. Posyp oliwkami, cebulą i marynowanym pieprzem. Polej sosem i posyp mozzarellą. Smacznego!

 

Ryba alla pizzaiola

Składniki:

·                      75 dag filetów z ryby (np. morszczuka lub soli)

·                      2 cebule

·                      3 ząbki czosnku

·                      puszka pomidorów bez skórek

·                      2 czerwone papryki

·                      sok z jednej cytryny

·                      sól

·                      2 gałązki rozmarynu

Sposób przygotowania:

Rybę umyj i osusz. Lekko posól i natrzyj rozmarynem, skrop sokiem z cytryny i wstaw do lodówki na co najmniej pół godziny.

W garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj drobno posiekaną cebulę, kiedy się zeszklij dodaj pomidory. Z papryk usuń gniazda nasienne i pokrój ją w cienkie paski. Dodaj do pomidorów i duś pod przykryciem na małym ogniu.

Dopraw sos solą, rozmarynem i zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Włóż rybę do sosu i duś ok. 15-20 minut. Podawaj z białym pieczywem lub ziemniakami. Smacznego!

 

Rigatoni z cukinią i pieczarkami

Składniki:

·                      500 g makaronu rigatoni

·                      1 duża cukinia

·                      4 łyżki masła

·                      500 g pieczarek

·                      świeży rozmaryn

·                      sól

·                      świeżo zmielony zielony pieprz

Sposób przygotowania:

Pieczarki pokrój w plasterki i podsmaż na maśle. Cukinię dokładnie umyj i pokrój w kostkę. Dodaj do grzybów i duś razem na wolnym ogniu ok. 5 minut.

Dopraw solą i zielonym pieprzem, a także połową drobno posiekanego rozmarynu.

Makaron ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedź i wymieszaj z pieczarkami i cukinią. Udekoruj gałązką rozmarynu i podawaj. Smacznego!

 

Pomidory z pastą z tuńczyka

Składniki:

·                      30 pomidorków koktajlowych

·                      200 tuńczyka z puszki (w sosie własnym)

·                      70 ml majonezu

·                      3 kostki lodu

·                      2 łyżki opłukanych kaparów

·                      3 opłukane filety z anchois

·                      3 ząbki czosnku

·                      70 g orzechów włoskich

·                      świeże oregano

·                      świeża bazylia

·                      sól

·                      świeżo zmielony czarny pieprz

·                      75 g świeżo startego parmezanu

Sposób przygotowania:

Z pomidorków odetnij wierzchy. Małą łyżeczką wydrąż miąższ. Posyp pomidorki solą, i zostaw na 20 minut otworem do dołu na papierowym ręczniku, tak aby pozbyć się nadmiaru soku.

Do miksera włóż: osączonego tuńczyka, majonez, kapary, czosnek, oregano i bazylię, orzechy i kostki lodu. Całość zmiksuj na gładką masę. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodaj starty parmezan i jeszcze przez chwilę miksuj.

Napełnij pomidorki masą tuńczykową, ułóż na półmisku i podawaj. Smacznego!

 

Farfalle z suszonymi pomidorami i owczym serem

Składniki:

·                      50 dag makaronu farfalle

·                      3 łyżki oliwy

·                      1 średniej wielkości cebula

·                      2 ząbki czosnku

·                      2 cukinie

·                      10 pomidorków suszonych

·                      2 gałązki rozmarynu

·                      10 dag dowolnego sera owczego

·                      sól

·                      świeżo zmielony czarny pieprz

·                      dwie łyżki orzeszków piniowych

·                      świeżo starty parmezan

·                      1 świeży pomidor

Sposób przygotowania:

Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i zmiażdżone ząbki czosnku. Cukinie umyj, pokrój w plasterki i dodaj do cebuli wraz z suszonymi pomidorami oraz rozmarynem.

Dopraw solą i pieprzem, duś na małym ogniu, cały czas mieszając. Owczy ser pokrój w kostkę i dodaj do sosu.

Makaron ugotuj al dente, odcedź i wymieszaj z sosem. Wyjmij gałązki rozmarynu a danie przełóż na talerze. Przed podaniem posyp świeżo startym parmezanem i orzeszkami piniowymi. Udekoruj pokrojonym w kostkę pomidorem.

Smacznego!

 

Cukinia faszerowana mięsem

Cukinia faszerowana mięsem

Składniki:

·                      4 duże cukinie

·                      250 g ryżu

·                      300 g mielonego mięsa wieprzowego

·                      1 czerwona cebula

·                      1 jajko

·                      2 ząbki czosnku

·                      sól

·                      świeżo zmielony pieprz

·                      1 łyżka tartej bułki

·                      oliwa z oliwek

·                      świeżo starty parmezan

·                      świeża bazylia

·                      posiekana natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Cukinie dokładnie umyj, osusz i przekrój wzdłuż na połówki. Usuń znaczną część miąższu. Drobno go posiekaj.

Ryż ugotuj i odcedź. Mięso przesmaż na oliwie z oliwek. Wymieszaj z ryżem i miąższem z cukinii. Dodaj do masy: posiekaną cebulę i ząbki czosnku, parmezan i jajka. Masę dokładnie wymieszaj. Dodaj zioła i dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

 

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Naczynie żaroodporne wysmaruj cienką warstwą oliwy z oliwek. Połówki cukinii wypełni farszem, posyp tartą bułką i zapiekaj przez około 40 minut.

Ostre spaghetti z kiełbasą pepperoni

Składniki:

·                      50 dag makaronu spaghetti

·                      1 cebula

·                      3 ząbki czosnku

·                      50 dag świeżych pomidorów

·                      ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin