Faszerowana papryka.pdf

(53 KB) Pobierz
16429923 UNPDF
Faszerowana papryka
Składniki Przepis
4 duże kolorowe papryki
200 gram ryżu (albo dwa
woreczki)
30 dag mielonego mięsa
wieprzowego albo mieszanego
5-6 większych pieczarek
1 duża cebula
sól, pieprz, pieprz ziołowy, ostra
papryka itp.
kilka plastrów żółtego sera
1 szklanka rosołu instant
Papryki umyć, odciąć
czapeczki i wydrążyć
środek.
Ryż ugotować w osolonej
wodzie (jeżeli ktoś nie
lubi, żeby farsz
rozsypywał się podczas
jedzenie, najlepiej, żeby nie był to ryż paraboiled).
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dorzucić
pokrojone pieczarki, udusić z solą i pieprzem,
dorzucić mięso i lekko podsmażyć.
Ryż wymieszać z mięsem, pieczarkami, cebulą i
przyprawami. Można dodać do farszu trochę
startego żółtego sera, żeby wszystko lepiej się
tzrymało. Dolać nieco wywaru, wymieszać i nadziać
szczelnie papryki.
Papryki ułożyć w głębokim naczyniu żaroodpornym
albo brytfannie, wlać resztę wywaru i dusić pod
przykryciem około 40-50 minut w gorącym
piekarniku. Nie mogę podać dokładnie czasu
duszenia, ponieważ zależy on w dużym stopniu od
wielkości papryk, piekarnika i waszego gustu. Ja na
przykład nie lubię, gdy papryka jest mocno
chrupiąca, ale też nie znoszę rozciapanej i
rozgotowanej papryki. Wię po prostu sprawdzajcie
co jakiś czas widelcem.
Rady: Jeżeli lubicie pieprz ziołowy, dodajcie go
koniecznie, danie zyska całkiem nowy smak i
zapach. I tak, jak już wiele razy pisałam, mięso mielę
własnoręcznie, do tej potrawy użyłam akurat szynki
wieprzowej. Jeżeli lubicie ser żółty, możecie w
połowie pieczenia położyć trochę na wierzchu każdej
papryki. Smacznego.
16429923.001.png 16429923.002.png 16429923.003.png 16429923.004.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin