Czesterki.pdf

(30 KB) Pobierz
39755629 UNPDF
Czesterki
Składniki Przepis
kilka kromek razowego
pieczywa, zwykłego jasnego
chlebka albo czerstwawej bułki
jajko
łyżka mleka
ser
przyprawy
tłuszczyk do smażenia
Pieczywo w nie za dużych kromach maczać w jajku
rozbełtanym z mlekiem i wrzucać na rozgrzaną
patelnią z masełkiem albo oliwą. Smażyć z jednej
strony aż się zrumienią, odwrócić i kłaść na wierzch
każdej kromeczki plasterek żółtego sera. Serek
powinien pięknie się stopić, wtedy wykładamy
czesterki na talerz i jemy na gorąco.
Są jeszcze lepsze, jeśli do jajka doda się ostrą
paprykę w proszku albo pieprz, albo szczyptę ziół.
Powiem Wam na ucho, że czesterkami nazywa się
smażone w ten sposób pieczywo pokrojone w grubą
kostkę. Jeśli chcecie, możecie w ten sposób
przyrządzić czesterki, ale ja wolę jak na małej
kromeczce roztapia się apetycznie plasterek sera.
39755629.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin