Żurawina Żurawina.pdf

(148 KB) Pobierz
47_ZURAWINA.qxd
˚urawina
MA¸O ZNANY OWOC
˚URAWINA (Oxycoccus) , roÊnie w klimacie
umiarkowanym, równie˝ w Polsce. Ma czer-
wone, soczyste i bardzo kwaÊne owoce,
które doskonale nadajà si´ na przetwory.
Robi si´ z nich soki, d˝emy, konfitury do
pieczonych mi´s, kisiele, galaretki.
˚urawina jest zdrowa: zawiera wita-
miny C, A, B 1 , B 2 , P, pektyny, b∏onnik,
w´glowodany, ˝elazo, wapƒ, magnez,
fosfor, potas, jod, kwas cytrynowy,
chininowy, jab∏kowy i benzoesowy.
W medycynie ludowej ˝urawinà
leczono stany zapalne, szkorbut, ko-
klusz, goÊciec i przezi´bienia. Równie˝
Indianie z Ameryki Pó∏nocnej, skàd
pochodzi ˝urawina, stosowali jà w celach
leczniczych. To, co ludzie wiedzieli od
wieków, dziÊ potwierdzajà badania naukowe.
˚urawina korzystnie wp∏ywa na wàtrob´,
uk∏ad moczowy, dzia∏a przeciwgoràczkowo
i uspokajajàco. Zawiera te˝ flawonoidy
o dobroczynnym wp∏ywie na uk∏ad krà˝enia.
Makaron z sosem
rybno-˝urawinowym
Sk∏adniki: 500 g makaronu, 2 szalotki, 100 g selera
naciowego, 100 g orzechów, 250 g w´dzonego pstràga (filet),
du˝y p´czek zielonej pietruszki, 2 ∏y˝ki oleju, 125 g Êwie˝ej
˝urawiny, 0,2 l Êmietany, pieprz, sól, sok z cytryny, cukier.
Sposób przyrzàdzania: Makaron ugotowaç al dente w oso-
lonej wodzie, po czym odcedziç. W mi´dzyczasie szalotki
obraç i pokroiç w drobnà kostk´, a seler – w cienkie plaster-
ki. Orzechy posiekaç. Po∏ow´ ryby rozgnieÊç widelcem, a pozosta∏à cz´Êç
pokroiç na kawa∏ki Êredniej wielkoÊci. Umyç i posiekaç pietruszk´.
Na podgrzany olej wrzuciç szalotk´ i przyrumieniç. Dodaç seler, ˝urawin´ oraz
orzechy i dusiç przez kilka minut, po czym dodaç rozdrobnionà ryb´ i Êmietan´.
Dusiç jeszcze dwie, trzy minuty. Na koniec dodaç kawa∏ki pstràga z po∏owà
pietruszki i przyprawiç solà, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem do smaku.
Wymieszaç makaron z sosem i posypaç resztà pietruszki.
ÂWIAT KONSUMENTA p a ê d z i e r n i k 2 0 0 7
47
425230832.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin