Sałatka różności
Składniki
1 słoik marynowanych pieczarek (700g)10 dag sera żółtego1 cebula6 jajek1 puszka groszku (400g)1 puszka kukurydzy (340g)1 puszka fasoli czerwonej (400g)1 słoik selera sałatkowego (320g)1/2 słoika ogórków korniszonów 900g (można dodać trochę więcej)1/2 szklanki śmietany (125ml) lub jogurtu naturalnego (125 ml)1słoik majonezu (400ml)1 -2 łyżki siekanej natki pietruszki lub szczypiorkusól, pieprz, cukier
Jajka ugotować na twardo. Pieczarki odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę.Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Korniszony i cebulę pokroić w kostkę.Groszek, kukurydzę, fasolę i seler odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki sałatki delikatnie wymieszać. Jajka obrać przekroić na połówki i udekorować wierzch sałatki, albo połowę jajek pokroić w kostkę i dodać do sałatki, a drugą połowę przekroić na połówki i udekorować wierzch.Do wymieszanych składników dodać śmietanę lub jogurt, majonez (majonezu dodajemy według uznania
), natkę pietruszki, sól, pieprz i cukier do smaku.Wszystko jeszcze raz delikatnie łączymy. Dekorujemy dowolnie.Sałatki wychodzi duża miska.
lucyna1909