8_tluszcze_woski.pdf
(
132 KB
)
Pobierz
66741063 UNPDF
TŁUSZCZE
Lipidy, tłuszczowce
Ogólna charakterystyka lipidów:
§
tłuszcze (inne nazwy: lipidy, tłuszczowce) są związkami naturalnymi, występującymi w tkankach roślinnych i
zwierzęcych
§
pod względem chemicznym są to estry glicerolu (propanotriol) i wyższych kwasów tłuszczowych
parzystowęglowych
§
tłuszczesą bardzotrudnorozpuszczalnewwodzie,dobrzerozpuszczają się weterzeiinnych
rozpuszczalnikach o małej polarności (są lipofilne)
§
najczęściej występującymi w lipidach kwasami tłuszczowymi są kwas palmitynowy oraz kwas oleinowy
§
kwasy nienasycone (zawierające jedno, bądź więcej wiązań nienasyconych) mogą występować w formie cis i
trans (w olejach naturalnych częściej jest spotykana forma cis)
§
kwas rycynowy jako jedyny rozpuszcza się w alkoholach
§
tłuszcze dzielą się na dwie grypy w zależności od ich właściwości fizykochemicznych:
ü
związki o charakterze estrów (tłuszcze, woski, fosfatydy) - ulegają hydrolizie
ü
związki nie ulegające hydrolizie (niektóre witaminy, sterole, karoteny)
§
wzór ogólny lipidów (
R-reszta wyższego kwasu tłuszczowego
):
O
H
2
C
O
C
R
O
HC
O
C
R
O
H
2
C
O
C
R
Kwasy tłuszczowe wchodzące w skład lipidów:
Nasycone kwasy tłuszczowe
Liczba atomów węgla
Wzór
kaprylowy
8
CH
3
(CH
2
)
6
COOH
kaprynowy
10
CH
3
(CH
2
)
8
COOH
laurynowy
12
CH
3
(CH
2
)
10
COOH
mirystynowy
14
CH
3
(CH
2
)
12
COOH
palmitynowy
16
CH
3
(CH
2
)
14
COOH
stearynowy
18
CH
3
(CH
2
)
16
COOH
arachidowy
20
CH
3
(CH
2
)
18
COOH
behenowy
22
CH
3
(CH
2
)
20
COOH
lignocerynowy
24
CH
3
(CH
2
)
22
COOH
Nienasycone z 1 podwójnym wiązaniem
Liczba atomów węgla i lokalizacja
podwójnego wiązania
palmitoleinowy
16
∆9
petroselinowy
18
∆6
oleinowy (olejowy)
18
∆9
eikosenowy
20
∆9
erukowy
22
∆13
Nienasycone z kilkoma wiązaniami podwójnymi
Liczba atomów węgla i lokalizacja podwójnych
wiązań w cząsteczce
linolowy
18
∆9,12
linolenowy
18
∆9,12,15
oleostearynowy
18
∆9,11,13
arachidonowy
20
∆5,8,11,14
Inne ważne kwasy tłuszczowe:
§
Kwas rycynowy CH
3
-(CH
2
)
5
-CHOH-CH
2
-CH=CH-(CH
2
)
7
-COOH
§
Kwas hydrokarpowy n=10
§
Kwas czolmugrowy n=12
COOH
kwas czolmugrowy
Glicerydy:
§
wyróżnia się dwa rodzaje glicerydów: glicerydy proste oraz glicerydy mieszane
§
glicerydy proste posiadają w swojej cząsteczce jeden rodzaj kwasu tłuszczowego, którego reszty
połączone są ze wszystkimi węglami glicerolu
§
w przyrodzie zdecydowanie częściej występują glicerydy mieszane
§
przykładem glicerydu prostego jest tri stearynian glicerolu – zawiera trzy reszty kwasu stearynowego:
CH
2
-O-CO-(CH
2
)
16
-CH
3
|
CH-O-CO-(CH
2
)
16
-CH
3
|
CH
2
-O-CO-(CH
2
)
16
-CH
3
§
przykładem glicerydu mieszanego jest oleo-palmito-stearynian glicerolu – zawiera trzy różne reszty
wyższych kwasów tłuszczowych – resztę kwasu oleinowego, palmitynowego oraz stearynowego:
CH
2
-O-CO-(CH
2
)
14
-CH
3
|
CH-O-CO-(CH
2
)
7
-CH=CH-(CH
2
)
7
-CH
3
|
CH
2
-O-CO-(CH
2
)
16
-CH
3
Konsystencja tłuszczy:
§
tłuszcze występują w postaci stałej (np. smalec) oraz w postaci płynne (oleje roślinne)
§
konsystencja stała charakterystyczna jest dla tłuszczy, w których występuje przewaga kwasów
nasyconych, nie posiadających wiązań wielokrotnych
§
w postaci płynnej występują tłuszcze, w których zaznaczona jest przewaga kwasów nienasyconych
§
dla tłuszczy roślinnych charakterystyczna jest przewaga olei płynnych, natomiast dla tłuszczy
zwierzęcych - przewaga tłuszczy stałych
Biosynteza triacylogliceroli (glicerydów)
§
biosynteza triacylogliceroli wymaga następujących substratów: reszty acylowej (kwasowej), glicerolu w
postaci fosforanu (glicerolo-3-fosforanu) oraz przenośnika grup kwasowych, czyli koenzymu A
§
w pierwszym etapie reakcji dochodzi do przeniesienia na fosforan glicerolu dwóch reszt acylowych –
dochodzi do powstania kwasu fosfatydowego, czyli estru glicerolu, w którym dwie reszty hydroksylowe
są zestryfikowane wyższymi kwasami tłuszczowymi, natomiast trzecia grupa –OH związana jest z resztą
fosforanową
§
przeniesienie kolejnej reszty acylowej przy udziale koenzymu A doprowadza do oderwania reszty
fosforanowej i powstania triacylogliceroli
Znaczenie tłuszczów dla zwierząt i roślin:
§
tłuszcze są materiałem zapasowym zwierząt i roślin
§
lipidy stanowią także materiał energetyczny - utlenianie tłuszczy daje dwa razy więcej energii niż utlenianie
cukrowców
Gromadzenie tłuszczy w roślinach
§
tłuszcze gromadzą się w dużej mierze w nasionach: nasiona oleiste mają ponad 20% tłuszczu
§
rzadziej tłuszcze zlokalizowane są w owocach (oliwki), liściach, łodygach, korzeniach – znajduje się tam
jedynie 5% tłuszczy
§
roślina, która zawiera 20% tłuszczu może być uznawana za surowiec
Otrzymywanie przemysłowe tłuszczów:
§
tłuszcze na drodze przemysłowej można otrzymywać za pośrednictwem dwóch procesów:
ü
wytłaczania tłuszczy pod ciśnieniem z elementów roślin
ü
ekstrakcji rozpuszczalnikiem organicznym (np. benzyną, CS
2
)
§
wytłaczanie tłuszczu z elementów roślinnych można przeprowadzać na zimno lub w podwyższonej
temperaturze
§
w wyniku ekstrakcji na zimno otrzymuje się produkty o najwyższej jakości, które wykorzystywane są w celach
spożywczych i farmaceutycznych – zastosowanie znajdują jedynie produkty pochodzące z pierwszego
tłoczenia
§
w wyniku tłoczenia w podwyższonej temperaturze otrzymuje się tłuszcze przeznaczone do celów
technicznych lub po oczyszczeniu (rafinacji) do celów spożywczych – zastosowanie znajdują tu tłuszcze z
kolejnego tłoczenia; np. tłuszcze stałe
§
ekstrakcja tłuszczy jest stosowana rzadko ze względu na wysoki koszt procesu
§
jest to metoda pracochłonna, tłuszcze są często zanieczyszczone barwnikami, wydziela się dodatkowo
akroleina o charakterystycznym, nieprzyjemnym zapachu
Skład chemiczny mieszanin tłuszczowych:
a/ glicerydy,
b/ substancje rozpuszczalne w tłuszczach:
- barwniki roślinne (chlorofil, karoten, karotenoidy),
- witaminy (A, D, E, K),
- sterole (fitosterole),
- fosfatydy,
- kwasy organiczne,
- wolne kwasy tłuszczowe,
- węglowodory,
- alkohole wielowodorotlenowe.
Fitosterole są to stałe składniki tłuszczów roślinnych: β-sitosterol, stigmasterol.
Zoosterole są to stałe składniki tłuszczów zwierzęcych; cholesterol.
Właściwości fizykochemiczne tłuszczowców:
§
oleje płynne wykazują szeroką temp. wrzenia do 180˚C (jako całość nie destyluje, bo ulega rozkładowi),
§
oleje stałe wykazują szeroką temp. topnienia (ok. 50˚C),
§
temp. krzepnięcia jest cechą bardziej charakterystyczną dla poszczególnych tłuszczy i często pozwala na
zidentyfikowanie danego związku
§
tłuszczowce nie rozpuszczają się w wodzie i alkoholach niższych (wyjątek stanowi olej rycynowy ulegający
rozpuszczeniu w alkoholu)
§
tłuszcze rozpuszczalne są w rozpuszczalnikach niepolarnych i słabopolarnych (np. benzyna, chloroform, n-
heksan, czterochlorek węgla, CS
2
)
§
ulegają rozpadowi hydrolitycznemu, hydrolizie kwasowej i alkalicznej
§
sole sodowe nienasyconych kwasów tłuszczowych mają konsystencję mazistą (mydła miękkie), natomiast
nasyconych stałą (mydła twarde),
§
tłuszczowce są związkami optycznie nieczynnymi (wyjątek stanowi olej rycynowy)
§
lipidy łatwo ulegają utlenianiu i jełczeniu, w wyniku czego powstają wolne kwasy i ketokwasy - antyutleniacze
takie jak Wit E, środki konserwujące hamują jełczenie)
§
charakterystycznymi wartościami liczbowymi dla tłuszczowców są m.in. rozpuszczalność, gęstość czy
współczynnik załamania światła
Charakterystyczne wartości liczbowe – definicje
1.
liczba kwasowa
- ilość mg KOH potrzebna do zobojętnienia wolnych kwasów tłuszczowych zawartych w
1 g badanego tłuszczu. Powinna być minimalna.
2.
liczba estrowa
- ilość mg KOH potrzebna do zmydlenia estrów zawartych w 1 g badanego tłuszczu.
3.
liczba zmydlania
- ilość mg KOH potrzebna do zmydlenia estrów i zobojętnienia wolnych kwasów w 1 g
tłuszczu.
4.
liczba jodowa
- ilość chlorowca obliczona w gramach jodu, która przyłącza się do 100 g badanego
tłuszczu w określonych warunkach. Jod przyłącza się do nienasyconych wiązań.
5.
liczba nadtlenkowa
- wyraża objętość 0,002 N r-ru tiosiarczanu sodowego zużytego do miareczkowania
jodu, który wydziela się z KJ w wyniku działania nadtlenków zawartych w 1 g tłuszczu.
Znaczenie tłuszczowców w lecznictwie:
§
tłuszcze łatwo wchłaniają się przez skórę, zmiękczają naskórek dlatego można przy ich udziale produkować
maści, czopki (olej kakaowy)
§
służą dodatkowo do otrzymania plastrów, olejów leczniczych, mazideł, mydeł
§
tłuszczowce znalazły zastosowanie jako rozpuszczalniki służące do produkcji iniekcji o przedłużonym
działaniu
§
olej rycynowy posiada właściwości przeczyszczające
§
tran rybny stosowany jest jako środek wzmacniający, oprawiający odporność, stosowany przy niedoborze
witaminy A
§
olej oliwkowy jest środkiem żółciotwórczym, żółciopędnym, w znacznym stopniu ułatwia usuwanie kamieni
§
niektóre kwasy nienasycone – linolowy oraz arachidonowy są zaliczane do grupy witaminy F (witamina
skóry),której niedobór wywołuje zmiany patologiczne na skórze - kwasy te nie są syntetyzowane przez
organizm zwierzęcy i ludzki; muszą być dostarczone z jedzeniem, są to NNKT (niezbędne nienasycone kwasy
tłuszczowe)
§
dodatkowo prostacyklina PGI
2
jest hormonem tkankowym występującym w płynach ustrojowych, występuje
również u niektórych roślin (np. cebula)
Podział tłuszczy:
Tłuszcze można dzielić wg dwóch kryteriów – ze względu na pochodzenie oraz konsystencję:
1. podział tłuszczy wg pochodzenia:
§
roślinne
§
zwierzęce
2. podział tłuszczy wg konsystencji
§
stałe
§
półstałe
§
płynne
ü
schnące
ü
półschnące
ü
nieschnące
Charakterystyka tłuszczy schnących, półschnących oraz nieschnących:
1. Tłuszcze schnące:
§
są to glicerydy z przewagą dwóch kwasów nienasyconych: linolowego oraz linolenowego
§
ich liczba jodowa jest powyżej 130 (wysoka)
§
rozsmarowane (cienka warstwa) wysychają 3-5 dni (proces wysychania związany jest z polimeryzacją i
utlenianiem)
§
do tej grupy tłuszczy zalicza się oleje: olej lniany
- Lini oleum
, olej makowy-
Papaveris oleum
2. Tłuszcze półschnące:
§
są to glicerydy mieszane z udziałem kwasu olejowego, linolowego i linolenowego
§
wysychają 10-15 dni,
§
ich liczba jodowa waha się od 90 do 130
§
do tej grupy zaliczana jest większość olei: sezamowy (
Sezami oleum
), słonecznikowy (
Helianthus
oleum
), rzepakowy (
Rapae oleum
), arachidowy (
Arachidis oleum
), sojowy (
Soje oleum
)
3. Tłuszcze nieschnące:
§
są to glicerydy mieszane, przewaga kwasu olejowego, mało nasyconych kwasów
§
są to tłuszcze nie wysychające nawet w ciągu kilku miesięcy,
§
ich liczba jodowa osiąga wartości poniżej 90
§
zaliczane są tutaj oleje: migdałowy (
Amigdalae oleum
), rycynowy (
Ricini oleum
), oliwkowy (
Olivarum
oleum
)
Próba krzepnięcia (elaidynowa)
–
odróżnienie olei nieschnących od półschnących i schnących
Bierze udział HNO
3
i Mg. Mieszaninę wstrząsa się przez 3 minuty, w temperaturze nie wyższej niż 12 ˚C, a
następnie odstawia na 24 h. Oleje nieschnące krzepną całkowicie, od 3 do 24 godzin. Oleje półschnące krzepną
częściowo w tym czasie. Oleje schnące są ciekłe po 24 h
! Grupa związków:
Tłuszcze płynne
! Surowiec:
Lini oleum (olej lniany) FP VI
Gat. Linum usitatissimum- Len zwyczajny
Rodz. Linaceae- Lnowate
§
olej lniany otrzymywany jest przez wytłaczanie na zimno rozdrobnionych nasion (30-40% oleju)
§
w farmacji stosowany jest olej rafinowany, pozbawiony zanieczyszczeń; rafinacja odbywa się poprzez
filtrację na ziemi okrzemkowej
§
olej lniany to jasnożółty płyn, przezroczysty, o charakterystycznym zapachu, jego liczba jodowa waha się
w zakresie 170-200
§
Skład chemiczny
ü
glicerydy kwasu linolenowego (65%) i linolowego (25%)
ü
glicerydy kwasu oleinowego i kwasu nasyconego
§
Działanie i wykorzystywanie:
ü
olej lniany wykorzystywany jest do produkcji mazideł (wapniowych)
ü
mydło potasowe
ü
służy do pozyskiwanie wolnych kwasów tłuszczowych - witamina F (głównie kwas linolowy i
linolenowy znane pod nazwą Wit F)
ü
preparaty zawierające olej lniany stosowane są w chorobach skóry
ü
znalazł zastosowanie również w przemyśle do wyrobu farb
! Surowiec:
Arachidis oleum (olej arachidowy)
Gad. Arachis hipogea - orzacha podziemna (orzech ziemny)
Rodz. Fababceae - bobowate
§
jest to olej półschnący
§
surowiec otrzymywany przez wytłaczanie na zimno nasion orzachy podziemnej;
§
olej rafinowany jest używany w farmacji
§
orzacha jest gatunkiem, który występuje w Indiach, Chinach; jest rośliną 1-roczną, płożąca się, górne
kwiaty bezpłodne, dolne po zapyleniu nachylają się w kierunku ziemi; w ziemi jest owoc (słupek wciska
się w ziemię) – jest to trudno pękający strąk, zawierający 3-4 brunatne nasiona; po dojrzeniu nasiona
wykopuje się i suszy
§
Skład chemiczny:
ü
glicerydy kwasu olejowego (70%) i linolowego (20%), palmitynowego i arachidonowego
ü
zawartość oleju do 50% (42-50%)
§
Wykorzystanie:
ü
otrzymywanie preparatów farmaceutycznych
ü
iniekcje (gdy mamy rozpuścić substancję rozpuszczalną w tłuszczach)
ü
olej arachidowy jest dobrą pożywką dla grzybów dlatego nie może być długo przechowywany
! Surowiec:
Rapae oleum (olej rzepakowy)
Gat. Brassica napus var. oleifera - kapusta rzepak
Gat. Brassica rapa var. oleifera - kapusta rzepik
Rodz. Brassicaceae (Cruciferae)- kapustowate
§
jest to olej erukowy
§
olej rzepakowy otrzymywany jest przez wytłaczanie na zimno nasion kapusty rzepaku;
§
zawiera glikozydy kwasu olejowego i linolowego, linolenowego
§
zawartość oleju w surowcu sięga ok. 40%;
Plik z chomika:
anitka3006
Inne pliki z tego folderu:
WHO monografie t.3.PDF
(1930 KB)
WHO monografie t.2.PDF
(2615 KB)
WHO monografie t.1.PDF
(2301 KB)
sproszkowane_roslinne_surowce_lecznicze.PDF
(297 KB)
Rosliny_lecznicze_i_ich_praktyczne_zastosowanie.pdf
(3386 KB)
Inne foldery tego chomika:
- - ▉ NOWOSCI FILMOWE 2019
- - ▉ FILMY [ NOWOSCI ] 2018
- - ▉ FILMY CHOMIKUJ - NOWOSCI 2018
- ◢◤ FILMY 2016 CHOMIKUJ
! FILMY ZABLOKOWANE - HASLO az
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin