8_tluszcze_woski.pdf

(132 KB) Pobierz
66741063 UNPDF
TŁUSZCZE
Lipidy, tłuszczowce
Ogólna charakterystyka lipidów:
§ tłuszcze (inne nazwy: lipidy, tłuszczowce) są związkami naturalnymi, występującymi w tkankach roślinnych i
zwierzęcych
§ pod względem chemicznym są to estry glicerolu (propanotriol) i wyższych kwasów tłuszczowych
parzystowęglowych
§ tłuszczesą bardzotrudnorozpuszczalnewwodzie,dobrzerozpuszczają się weterzeiinnych
rozpuszczalnikach o małej polarności (są lipofilne)
§ najczęściej występującymi w lipidach kwasami tłuszczowymi są kwas palmitynowy oraz kwas oleinowy
§ kwasy nienasycone (zawierające jedno, bądź więcej wiązań nienasyconych) mogą występować w formie cis i
trans (w olejach naturalnych częściej jest spotykana forma cis)
§ kwas rycynowy jako jedyny rozpuszcza się w alkoholach
§ tłuszcze dzielą się na dwie grypy w zależności od ich właściwości fizykochemicznych:
ü związki o charakterze estrów (tłuszcze, woski, fosfatydy) - ulegają hydrolizie
ü związki nie ulegające hydrolizie (niektóre witaminy, sterole, karoteny)
§ wzór ogólny lipidów ( R-reszta wyższego kwasu tłuszczowego ):
O
H 2 C
O
C
R
O
HC
O
C
R
O
H 2 C
O
C
R
Kwasy tłuszczowe wchodzące w skład lipidów:
Nasycone kwasy tłuszczowe
Liczba atomów węgla
Wzór
kaprylowy
8
CH 3 (CH 2 ) 6 COOH
kaprynowy
10
CH 3 (CH 2 ) 8 COOH
laurynowy
12
CH 3 (CH 2 ) 10 COOH
mirystynowy
14
CH 3 (CH 2 ) 12 COOH
palmitynowy
16
CH 3 (CH 2 ) 14 COOH
stearynowy
18
CH 3 (CH 2 ) 16 COOH
arachidowy
20
CH 3 (CH 2 ) 18 COOH
behenowy
22
CH 3 (CH 2 ) 20 COOH
lignocerynowy
24
CH 3 (CH 2 ) 22 COOH
Nienasycone z 1 podwójnym wiązaniem
Liczba atomów węgla i lokalizacja
podwójnego wiązania
palmitoleinowy
16 ∆9
petroselinowy
18 ∆6
oleinowy (olejowy)
18 ∆9
eikosenowy
20 ∆9
erukowy
22 ∆13
66741063.004.png 66741063.005.png 66741063.006.png 66741063.007.png
Nienasycone z kilkoma wiązaniami podwójnymi
Liczba atomów węgla i lokalizacja podwójnych
wiązań w cząsteczce
linolowy
18 ∆9,12
linolenowy
18 ∆9,12,15
oleostearynowy
18 ∆9,11,13
arachidonowy
20 ∆5,8,11,14
Inne ważne kwasy tłuszczowe:
§ Kwas rycynowy CH 3 -(CH 2 ) 5 -CHOH-CH 2 -CH=CH-(CH 2 ) 7 -COOH
§ Kwas hydrokarpowy n=10
§ Kwas czolmugrowy n=12
COOH
kwas czolmugrowy
Glicerydy:
§ wyróżnia się dwa rodzaje glicerydów: glicerydy proste oraz glicerydy mieszane
§ glicerydy proste posiadają w swojej cząsteczce jeden rodzaj kwasu tłuszczowego, którego reszty
połączone są ze wszystkimi węglami glicerolu
§ w przyrodzie zdecydowanie częściej występują glicerydy mieszane
§ przykładem glicerydu prostego jest tri stearynian glicerolu – zawiera trzy reszty kwasu stearynowego:
CH 2 -O-CO-(CH 2 ) 16 -CH 3
|
CH-O-CO-(CH 2 ) 16 -CH 3
|
CH 2 -O-CO-(CH 2 ) 16 -CH 3
§ przykładem glicerydu mieszanego jest oleo-palmito-stearynian glicerolu – zawiera trzy różne reszty
wyższych kwasów tłuszczowych – resztę kwasu oleinowego, palmitynowego oraz stearynowego:
CH 2 -O-CO-(CH 2 ) 14 -CH 3
|
CH-O-CO-(CH 2 ) 7 -CH=CH-(CH 2 ) 7 -CH 3
|
CH 2 -O-CO-(CH 2 ) 16 -CH 3
Konsystencja tłuszczy:
§ tłuszcze występują w postaci stałej (np. smalec) oraz w postaci płynne (oleje roślinne)
§ konsystencja stała charakterystyczna jest dla tłuszczy, w których występuje przewaga kwasów
nasyconych, nie posiadających wiązań wielokrotnych
§ w postaci płynnej występują tłuszcze, w których zaznaczona jest przewaga kwasów nienasyconych
§ dla tłuszczy roślinnych charakterystyczna jest przewaga olei płynnych, natomiast dla tłuszczy
zwierzęcych - przewaga tłuszczy stałych
Biosynteza triacylogliceroli (glicerydów)
§ biosynteza triacylogliceroli wymaga następujących substratów: reszty acylowej (kwasowej), glicerolu w
postaci fosforanu (glicerolo-3-fosforanu) oraz przenośnika grup kwasowych, czyli koenzymu A
§ w pierwszym etapie reakcji dochodzi do przeniesienia na fosforan glicerolu dwóch reszt acylowych –
dochodzi do powstania kwasu fosfatydowego, czyli estru glicerolu, w którym dwie reszty hydroksylowe
są zestryfikowane wyższymi kwasami tłuszczowymi, natomiast trzecia grupa –OH związana jest z resztą
fosforanową
§ przeniesienie kolejnej reszty acylowej przy udziale koenzymu A doprowadza do oderwania reszty
fosforanowej i powstania triacylogliceroli
66741063.001.png 66741063.002.png 66741063.003.png
Znaczenie tłuszczów dla zwierząt i roślin:
§ tłuszcze są materiałem zapasowym zwierząt i roślin
§ lipidy stanowią także materiał energetyczny - utlenianie tłuszczy daje dwa razy więcej energii niż utlenianie
cukrowców
Gromadzenie tłuszczy w roślinach
§ tłuszcze gromadzą się w dużej mierze w nasionach: nasiona oleiste mają ponad 20% tłuszczu
§ rzadziej tłuszcze zlokalizowane są w owocach (oliwki), liściach, łodygach, korzeniach – znajduje się tam
jedynie 5% tłuszczy
§ roślina, która zawiera 20% tłuszczu może być uznawana za surowiec
Otrzymywanie przemysłowe tłuszczów:
§ tłuszcze na drodze przemysłowej można otrzymywać za pośrednictwem dwóch procesów:
ü wytłaczania tłuszczy pod ciśnieniem z elementów roślin
ü ekstrakcji rozpuszczalnikiem organicznym (np. benzyną, CS 2 )
§ wytłaczanie tłuszczu z elementów roślinnych można przeprowadzać na zimno lub w podwyższonej
temperaturze
§ w wyniku ekstrakcji na zimno otrzymuje się produkty o najwyższej jakości, które wykorzystywane są w celach
spożywczych i farmaceutycznych – zastosowanie znajdują jedynie produkty pochodzące z pierwszego
tłoczenia
§ w wyniku tłoczenia w podwyższonej temperaturze otrzymuje się tłuszcze przeznaczone do celów
technicznych lub po oczyszczeniu (rafinacji) do celów spożywczych – zastosowanie znajdują tu tłuszcze z
kolejnego tłoczenia; np. tłuszcze stałe
§ ekstrakcja tłuszczy jest stosowana rzadko ze względu na wysoki koszt procesu
§ jest to metoda pracochłonna, tłuszcze są często zanieczyszczone barwnikami, wydziela się dodatkowo
akroleina o charakterystycznym, nieprzyjemnym zapachu
Skład chemiczny mieszanin tłuszczowych:
a/ glicerydy,
b/ substancje rozpuszczalne w tłuszczach:
- barwniki roślinne (chlorofil, karoten, karotenoidy),
- witaminy (A, D, E, K),
- sterole (fitosterole),
- fosfatydy,
- kwasy organiczne,
- wolne kwasy tłuszczowe,
- węglowodory,
- alkohole wielowodorotlenowe.
Fitosterole są to stałe składniki tłuszczów roślinnych: β-sitosterol, stigmasterol.
Zoosterole są to stałe składniki tłuszczów zwierzęcych; cholesterol.
Właściwości fizykochemiczne tłuszczowców:
§ oleje płynne wykazują szeroką temp. wrzenia do 180˚C (jako całość nie destyluje, bo ulega rozkładowi),
§ oleje stałe wykazują szeroką temp. topnienia (ok. 50˚C),
§ temp. krzepnięcia jest cechą bardziej charakterystyczną dla poszczególnych tłuszczy i często pozwala na
zidentyfikowanie danego związku
§ tłuszczowce nie rozpuszczają się w wodzie i alkoholach niższych (wyjątek stanowi olej rycynowy ulegający
rozpuszczeniu w alkoholu)
§ tłuszcze rozpuszczalne są w rozpuszczalnikach niepolarnych i słabopolarnych (np. benzyna, chloroform, n-
heksan, czterochlorek węgla, CS 2 )
§ ulegają rozpadowi hydrolitycznemu, hydrolizie kwasowej i alkalicznej
§ sole sodowe nienasyconych kwasów tłuszczowych mają konsystencję mazistą (mydła miękkie), natomiast
nasyconych stałą (mydła twarde),
§ tłuszczowce są związkami optycznie nieczynnymi (wyjątek stanowi olej rycynowy)
§ lipidy łatwo ulegają utlenianiu i jełczeniu, w wyniku czego powstają wolne kwasy i ketokwasy - antyutleniacze
takie jak Wit E, środki konserwujące hamują jełczenie)
§ charakterystycznymi wartościami liczbowymi dla tłuszczowców są m.in. rozpuszczalność, gęstość czy
współczynnik załamania światła
Charakterystyczne wartości liczbowe – definicje
1. liczba kwasowa - ilość mg KOH potrzebna do zobojętnienia wolnych kwasów tłuszczowych zawartych w
1 g badanego tłuszczu. Powinna być minimalna.
2. liczba estrowa - ilość mg KOH potrzebna do zmydlenia estrów zawartych w 1 g badanego tłuszczu.
3. liczba zmydlania - ilość mg KOH potrzebna do zmydlenia estrów i zobojętnienia wolnych kwasów w 1 g
tłuszczu.
4. liczba jodowa - ilość chlorowca obliczona w gramach jodu, która przyłącza się do 100 g badanego
tłuszczu w określonych warunkach. Jod przyłącza się do nienasyconych wiązań.
5. liczba nadtlenkowa - wyraża objętość 0,002 N r-ru tiosiarczanu sodowego zużytego do miareczkowania
jodu, który wydziela się z KJ w wyniku działania nadtlenków zawartych w 1 g tłuszczu.
Znaczenie tłuszczowców w lecznictwie:
§ tłuszcze łatwo wchłaniają się przez skórę, zmiękczają naskórek dlatego można przy ich udziale produkować
maści, czopki (olej kakaowy)
§ służą dodatkowo do otrzymania plastrów, olejów leczniczych, mazideł, mydeł
§ tłuszczowce znalazły zastosowanie jako rozpuszczalniki służące do produkcji iniekcji o przedłużonym
działaniu
§ olej rycynowy posiada właściwości przeczyszczające
§ tran rybny stosowany jest jako środek wzmacniający, oprawiający odporność, stosowany przy niedoborze
witaminy A
§ olej oliwkowy jest środkiem żółciotwórczym, żółciopędnym, w znacznym stopniu ułatwia usuwanie kamieni
§ niektóre kwasy nienasycone – linolowy oraz arachidonowy są zaliczane do grupy witaminy F (witamina
skóry),której niedobór wywołuje zmiany patologiczne na skórze - kwasy te nie są syntetyzowane przez
organizm zwierzęcy i ludzki; muszą być dostarczone z jedzeniem, są to NNKT (niezbędne nienasycone kwasy
tłuszczowe)
§ dodatkowo prostacyklina PGI 2 jest hormonem tkankowym występującym w płynach ustrojowych, występuje
również u niektórych roślin (np. cebula)
Podział tłuszczy:
Tłuszcze można dzielić wg dwóch kryteriów – ze względu na pochodzenie oraz konsystencję:
1. podział tłuszczy wg pochodzenia:
§ roślinne
§ zwierzęce
2. podział tłuszczy wg konsystencji
§ stałe
§ półstałe
§ płynne
ü schnące
ü półschnące
ü nieschnące
Charakterystyka tłuszczy schnących, półschnących oraz nieschnących:
1. Tłuszcze schnące:
§ są to glicerydy z przewagą dwóch kwasów nienasyconych: linolowego oraz linolenowego
§ ich liczba jodowa jest powyżej 130 (wysoka)
§ rozsmarowane (cienka warstwa) wysychają 3-5 dni (proces wysychania związany jest z polimeryzacją i
utlenianiem)
§ do tej grupy tłuszczy zalicza się oleje: olej lniany - Lini oleum , olej makowy- Papaveris oleum
2. Tłuszcze półschnące:
§ są to glicerydy mieszane z udziałem kwasu olejowego, linolowego i linolenowego
§ wysychają 10-15 dni,
§ ich liczba jodowa waha się od 90 do 130
§ do tej grupy zaliczana jest większość olei: sezamowy ( Sezami oleum ), słonecznikowy ( Helianthus
oleum ), rzepakowy ( Rapae oleum ), arachidowy ( Arachidis oleum ), sojowy ( Soje oleum )
3. Tłuszcze nieschnące:
§ są to glicerydy mieszane, przewaga kwasu olejowego, mało nasyconych kwasów
§ są to tłuszcze nie wysychające nawet w ciągu kilku miesięcy,
§ ich liczba jodowa osiąga wartości poniżej 90
§ zaliczane są tutaj oleje: migdałowy ( Amigdalae oleum ), rycynowy ( Ricini oleum ), oliwkowy ( Olivarum
oleum )
Próba krzepnięcia (elaidynowa) odróżnienie olei nieschnących od półschnących i schnących
Bierze udział HNO 3 i Mg. Mieszaninę wstrząsa się przez 3 minuty, w temperaturze nie wyższej niż 12 ˚C, a
następnie odstawia na 24 h. Oleje nieschnące krzepną całkowicie, od 3 do 24 godzin. Oleje półschnące krzepną
częściowo w tym czasie. Oleje schnące są ciekłe po 24 h
! Grupa związków: Tłuszcze płynne
! Surowiec: Lini oleum (olej lniany) FP VI
Gat. Linum usitatissimum- Len zwyczajny
Rodz. Linaceae- Lnowate
§ olej lniany otrzymywany jest przez wytłaczanie na zimno rozdrobnionych nasion (30-40% oleju)
§ w farmacji stosowany jest olej rafinowany, pozbawiony zanieczyszczeń; rafinacja odbywa się poprzez
filtrację na ziemi okrzemkowej
§ olej lniany to jasnożółty płyn, przezroczysty, o charakterystycznym zapachu, jego liczba jodowa waha się
w zakresie 170-200
§ Skład chemiczny
ü glicerydy kwasu linolenowego (65%) i linolowego (25%)
ü glicerydy kwasu oleinowego i kwasu nasyconego
§ Działanie i wykorzystywanie:
ü olej lniany wykorzystywany jest do produkcji mazideł (wapniowych)
ü mydło potasowe
ü służy do pozyskiwanie wolnych kwasów tłuszczowych - witamina F (głównie kwas linolowy i
linolenowy znane pod nazwą Wit F)
ü preparaty zawierające olej lniany stosowane są w chorobach skóry
ü znalazł zastosowanie również w przemyśle do wyrobu farb
! Surowiec: Arachidis oleum (olej arachidowy)
Gad. Arachis hipogea - orzacha podziemna (orzech ziemny)
Rodz. Fababceae - bobowate
§ jest to olej półschnący
§ surowiec otrzymywany przez wytłaczanie na zimno nasion orzachy podziemnej;
§ olej rafinowany jest używany w farmacji
§ orzacha jest gatunkiem, który występuje w Indiach, Chinach; jest rośliną 1-roczną, płożąca się, górne
kwiaty bezpłodne, dolne po zapyleniu nachylają się w kierunku ziemi; w ziemi jest owoc (słupek wciska
się w ziemię) – jest to trudno pękający strąk, zawierający 3-4 brunatne nasiona; po dojrzeniu nasiona
wykopuje się i suszy
§ Skład chemiczny:
ü glicerydy kwasu olejowego (70%) i linolowego (20%), palmitynowego i arachidonowego
ü zawartość oleju do 50% (42-50%)
§ Wykorzystanie:
ü otrzymywanie preparatów farmaceutycznych
ü iniekcje (gdy mamy rozpuścić substancję rozpuszczalną w tłuszczach)
ü olej arachidowy jest dobrą pożywką dla grzybów dlatego nie może być długo przechowywany
! Surowiec: Rapae oleum (olej rzepakowy)
Gat. Brassica napus var. oleifera - kapusta rzepak
Gat. Brassica rapa var. oleifera - kapusta rzepik
Rodz. Brassicaceae (Cruciferae)- kapustowate
§ jest to olej erukowy
§ olej rzepakowy otrzymywany jest przez wytłaczanie na zimno nasion kapusty rzepaku;
§ zawiera glikozydy kwasu olejowego i linolowego, linolenowego
§ zawartość oleju w surowcu sięga ok. 40%;
Zgłoś jeśli naruszono regulamin