Zlewozmywaki.docx

(26 KB) Pobierz

Zlewozmywaki - Strefa mokrej roboty

Zlewozmywaki - Strefa mokrej roboty

 

Obojętnie, czy gotujemy w domu czy jadamy na mieście, kilka razy dziennie odkręcamy zamontowany nad zlewem kran z bieżącą wodą. Przyjrzyjmy się więc bogatej ofercie rynku, by dobrze wybrać zestaw bezawaryjny, wygodny i w dodatku będący ozdobą kuchni.

W czym zmywać?

W pierwszej kolejności warto przeanalizować, jak intensywnie będziemy korzystać ze zlewozmywaka. Ważne jest także, czy będziemy mieć zmywarkę. Jeżeli nie planujemy takiego zakupu, lepiej zdecydować się na zlew duży, dwukomorowy. Od razu poczujemy, że więcej miejsca zapewnia odpowiedni komfort pracy. Ale oczywiście, nie bez znaczenia jest wielkość kuchni i powierzchnia, jaką możemy wygospodarować na strefę „mokrej roboty”.

Do wyboru mamy zlewozmywaki półtorakomorowe, z jedną komorą normalną i drugą małą, służącą np. do ociekania umytych warzyw oraz z płaskim ociekaczem. Można też kupić mniejszy jednokomorowy lub bardzo duży dwuipółkomorowy. Można wybrać też wersję narożnikową lub model okrągły.


Zlewozmywak

 Nowoczesne zlewozmywaki są wyjątkowo funkcjonalne - pojemne, łatwe do utrzymania w czystości, wyposażone są w wyprofilowane deski i odsączarki do warzyw i owoców (fot. Teka)

Zlewozmywak może być nakładany na szafkę, lecz częściej jest wpuszczany w blat (producent zwykle dołącza papierowy szablon, który ułatwia prawidłowe wycięcie otworu w blacie). Zlewozmywak połączony z blatem to luksus dostępny wyłącznie na zamówienie – dowolny model np. z corianu jest wgrzewany w blat z tego samego materiału. To bardzo dobre rozwiązanie, szczelne, wyjątkowo trwałe i estetyczne, ale, niestety, drogie.

Do naszego zlewozmywaka możemy dokupić szereg akcesoriów ułatwiających pracę. Po pierwsze, jeśli nasza kuchnia jest mała i chcemy zaoszczędzić odrobinę miejsca, to dobrym pomysłem byłyby specjalne deski do krojenia nakładane na komorę. Można dzięki temu uzyskać nadprogramową powierzchnię roboczą blatu. Deski mogą być wyprofilowane z drewna, kompozytów lub tworzyw sztucznych.

Podobnie działają dodatkowe ociekacze. Mogą nam również zostać zaoferowane specjalne, nakładane tarki do jarzyn lub koszyki do ich osuszania. Jeśli mamy taką możliwość, bo nasz zlewozmywak jest do tego przystosowany, to ciekawym pomysłem byłoby zainstalowanie dozownika płynu do zmywania.

Niektóre modele mają także otwór na odpadki, czyli bezpośrednie połączenie gumową rurką z koszem na śmieci umieszczonym pod zlewozmywakiem. Takie rozwiązanie zaoszczędza nam przede wszystkim częstego pochylania się nad nisko postawionym wiadrem. Można też zdecydować się na model z młynkiem do rozdrabniania odpadów, przyłączanym do otworów odpływowych. Trzeba jednak uważać, by przypadkiem nic twardego, jak np. szkło, go nie uszkodziło.

Materiałowe dylematy

Najpopularniejsze są zlewozmywaki ze stali szlachetnej. Ich powierzchnia jest trwała, odporna na uderzenia, ścieranie, środki chemiczne oraz wysokie temperatury. Wykończenie może być gładkie – matowe lub połyskliwe albo wytłaczane np. w fakturę lnu. Po stronie minusów trzeba im zapisać, że z racji powstawania zacieków wodnych, wymagają stosunkowo częstego czyszczenia. Stalowemu zlewozmywakowi warto od spodu przykleić płytkę tłumiącą dźwięk spadającej wody.

Coraz więcej zwolenników mają zlewozmywaki z tworzyw kompozytowych (zwanych granitowymi), uzyskanych z połączenia granitu, kwarcu lub krzemu z żywicami syntetycznymi. Charakteryzują się one dużą odpornością na wszelkiego rodzaju uszkodzenia mechaniczne i chemiczne. Zlewozmywaki kompozytowe dostępne są w szerokiej gamie barw, kształtów i faktur. Łatwo utrzymać je w czystości.

Zlewy emaliowane – bardzo popularne kiedyś, teraz już zdecydowanie wychodzą z mody. Ich podstawową zaletą jest niska cena. Łatwo utrzymać je w czystości, lecz są mało odporne. Po pewnym czasie matowieją i ścierają się, w dodatku mają tendencję do zarysowań oraz, przy mocniejszych uderzeniach, do odpryskiwania emalii.

Z kolei zlewozmywaki ceramiczne są mocniejsze od stali, czyli bardzo odporne, łatwe do utrzymania w czystości. Bardzo gustowne, choć niestety drogie.

I na koniec produkty z tworzyw sztucznych – wszystkie charakteryzują się dosyć dużą odpornością na zarysowania i uderzenia, są jednak wrażliwe na wysokie temperatury.

Trendy baterii


Zlewozmywak - kran i prysznic

 Kran i prysznic - funkcjonalność i kosmiczny design (fot. Blanco)

Teoretycznie możemy wybrać sztorcową lub ścienną, ale praktycznie ścienne są już niespotykane.

Do wyboru mamy natomiast liczbę otworów. Dostępne są trzy rodzaje baterii: jedno-, dwu- i trzyotworowa. Pierwszy rodzaj to baterie mające jeden korpus, na który składają się elementy sterujące przepływem wody oraz wylewka. Drugi typ ma oddzielony trzpień od wylewki, natomiast trzeci składa się z wylewki, oraz dwóch kurków, oddzielnie do ciepłej i zimnej wody.

Zdecydowanie najlepszym wyborem wydaje się bateria jednootworowa – przemawia za nią i łatwość utrzymania w czystości, i wygoda. Natomiast baterie wielootworowe charakteryzuje zwykle niebanalne, nowoczesne wzornictwo.

Innym kryterium jest liczba uchwytów. Mamy jednouchwytowe, gdzie wodę ciepłą i zimną mieszamy ze sobą za pomocą jednego prostego ruchu dźwigni. Ilość płynącej wody regulujemy ruchami pionowymi, temperaturę natomiast – poziomymi. Ten typ baterii wydaje się być najbardziej funkcjonalny i oszczędny – wypływ wody możemy uruchomić i odciąć nawet nadgarstkiem, gdy mamy brudne lub zajęte ręce.

Baterie dwuuchwytowe, choć mniej praktyczne, są wybierane ze względów estetycznych, szczególnie do kuchni urządzonych w stylu retro lub przeciwnie – w duchu bardzo nowoczesnego minimalizmu geometrycznego.

Warto także zwrócić uwagę na kształt wylewki. Pochylona (ruchoma) zapewnia nam dużą swobodę w działaniu i zmniejsza rozprysk wody podczas użycia. Bardzo praktyczne są wyjmowane wylewki z giętkim wężem. Jest on ukryty wewnątrz, ale gdy trzeba można go, jak prysznic, wyciągnąć na kilkadziesiąt centymetrów i np. wygodnie umyć duży garnek. Specjalnym przyciskiem możemy zmienić wypływ wody ze zwykłego na rozproszony natrysk, przydatny przy płukaniu owoców czy warzyw.



dodano: 16.02.2006.

zmieniono: 26.10.2007.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin