KACZKA PO STAROPOLSKU.doc

(46 KB) Pobierz

Kaczka po staropolsku.

Drukuj

·          

·         1

·         2

·         3

·         4

·         5

(12 głosy)

Napisał: Xawier   

Składniki:
kaczka7hn.jpg

• 1 kaczka
• 1 kg kwaśnych jabłek
• 1 szklanka czerwonego wina
• 2 łyżki tłuszczu
• pieprz, sól, majeranek, estragon

Sposób przyrządzenia:
Kaczkę umyć, posolić, natrzeć przyprawami. Do środka włożyć dwa obrane i pokrajane w cząstki jabłka, ułożyć w brytfannie wysmarowanej tłuszczem, podlać winem i wstawić do mocno nagrzanego piekarnika (220 C). Piec około 2 godzin, często polewając sosem. W tym czasie obrać resztę jabłek, wydrążyć środki, pokrajać w plastry i usmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złocisty kolor, uważając aby krążki się nie rozpadły. Upieczoną kaczkę podzielić na  części, ułożyć waz z jabłkami na półmisku, obłożyć krążkami smażonych jabłek. Podawać z ziemniakami pieczonymi z kminkiem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin