bułeczki drożdżowe z cynamonem.doc

(26 KB) Pobierz
bułeczki drożdżowe z cynamonem

bułeczki drożdżowe z cynamonem

 

 

Hot cross buns - bułeczki drożdżowe z cynamonem - składniki

1 łyżka suszonych drożdży

1/2 szklanki drobnego cukru

1.5 szklanki ciepłego mleka

4 czubate szklanki przesianej mąki

2 łyżeczki przyprawy do piernika

2 łyżeczki mielonego cynamonu

5 dag stopionego masła

1 jajko

1.5 szklanki sułtanek

1/3 szklanki mieszanki keksowej (lub posiekanej skórki pomarańczowej)

Krzyżyki:

1/2 szklanki mąki

1/3 szklanki wody

Polewa:

1/2 szklanki cukru

1/4 szklanki wody

2 łyżeczki żelatyny namoczone w łyżce wody

 

 

Hot cross buns - bułeczki drożdżowe z cynamonem - sposób przygotowania

Wymieszaj drożdże z 2 łyżkami cukru i mlekiem. Odstaw na 5 minut, dodaj mąkę i przyprawy, masło, jajko, sułtanki, mieszankę keksową i resztę cukru. Zagnieć ciasto, włóż je do miski posmarowanej olejem, przykryj ściereczką, odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Podziel ciasto na 12 porcji i uformuj bułeczki. Blachę nasmaruj masłem i wyłóż pergaminem. Ułóż w niej bułeczki, przykryj ściereczką i odłóż do wyrośnięcia na 30 minut. Rozgrzej piekarnik do temp. 200°C. Udekoruj bułeczki: wymieszaj mąkę z wodą, przełóż do woreczka i odetnij rożek, na każdej bułeczce narysuj krzyżyk. Piecz 35 minut. Zrób polewę: wsyp cukier do wody, zagotuj, mieszając, połącz z napęczniałą żelatyną. Posmaruj gorące bułeczki. Hot cross buns piecze się na Wielkanoc, stąd krzyżyk.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin