BiogazowniaAnaliza wykonalności_Kielpin.pdf

(343 KB) Pobierz
393824456 UNPDF
Institut fr Energetik und Umwelt
Analiza wykonalności
Produkcja i wykorzystywanie biogazu w gospodarstwie
rolnym w Złotowie
napisali:
dr inż. Frank Scholwin (Institut fr Energetik und Umwelt)
mgr inż. Małgorzata Lechwacka
Analiza opracowana w ramach projektu R EGIO S USTAIN .
R EGIO S USTAIN wspłfinansowany jest ze środkw
Unii Europejskiej.
393824456.001.png 393824456.002.png 393824456.003.png 393824456.004.png
Spis treści
1.
Wstęp
3
2.
Technologia produkcji biogazu
4
2.1.
Biochemiczne powstawanie procesu
4
2.2.
Parametry i optymalizacja procesu
5
2.3.
Technologia biogazu
6
3.
Wykorzystywanie biogazu w gospodarstwie rolnym Î zagadnienia do
9
analizy wykonalności
3.1.
Kryteria decyzyjne
9
4.
Cel i zakres analizy wykonalności
10
5.
Charakterystyka analizowanego gospodarstwa rolnego
11
6.
Substraty do produkcji biogazu
12
6.1.
Efektywność energetyczna produkcji biogazu
13
6.2.
Zapotrzebowanie na energię w gospodarstwie rolnym
14
7.
Szczegły techniczne biogazowni
15
8.
Wykorzystywanie biogazu
18
8.1.
Gospodarka odpadami z biogazowni
20
9.
Organizacja pracy biogazowni
21
10.
Kryteria ekonomiczne
22
10.1. Koszty inwestycyjne
22
10.1.1 Wykorzystywanie gnojowicy Î pierwszy wariant produkcji biogazu
22
10.1.2
.
Wykorzystywanie gnojowicy i odpadw z gorzelni Î drugi wariant produkcji
biogazu
25
11.
Wnioski
26
Literatura
28
2
1. Wstęp
W wielu krajach zużycie energii oparte jest na jej tradycyjnych nośnikach (drewno,
resztki roślin i zbż, odpady zwierzęce czy też siła mięśni ludzkich). W Polsce, nadal
głwnym źrdłem energii jest węgiel kamienny. Ok. 90% produkowanej energii elektrycznej
pochodzi z procesw spalania węgla kamiennego.
Obecnie energia z biomasy pokrywa ok. 10% całkowitego zapotrzebowania na energię
a świecie. Tym samym jest to najważniejsze źrdło energii odnawialnej, a udział biomasy
wśrd innych OZE stanowi 90-98% [1].
Niezwykle trudno jest podać dokładne dane na temat wykorzystywanie odnawialnych
źrdeł energii w Polsce. Można jedynie ocenić, iż udział OZE w zużyciu energii pierwotnej
jest na poziomie ok. 2,5% (ok. 104 PJ), podczas gdy całkowite zużycie energii pierwotnej
w Polsce to ok. 4 000 PJ [2].
Obecnie w Polsce głwnymi źrdłami energii odnawialnej są biomasa
i hydroenergetyka. Energia geotermalna, energia wiatru i słoneczna mają raczej znaczenie
marginalne i są głwnie wykorzystywne na szczeblu lokalnym. Tym samym energia biomasy
wydaje się być najbardziej obiecującym źrdłem energii. Jej udział wśrd OZE w Polsce stale
rośnie. Wg opinii POLBIOM-u (Polska Izba Biomasy) w roku 2010 produkcja energii
z biomasy będzie ok. 800 razy większa niż w roku 2001 (naturalnie pod warunkiem, iż nastąpi
ogromny transfer technologii) [1].
Wg rżnych źrdeł, w Polsce eksploatowanych jest obecnie ok. 50 instalacji
wykorzystujących biomasę (głwnie w przemyśle papierniczym i przetwrstwa drewna)
do produkcji elektryczności (produkcja na poziomie ok. 90 GWh) i ciepła (ok. 12 500 TJ).
Ponadto pracuje ok. 70 automatycznych kotłw do gazyfikacji drewna, ok. 85 kotłw
do spalania słomy, ok. 10 instalacji do produkcji biogazu i ok. 15 do ekstrakcji gazu
wysypiskowego [1].
Obecnie istnieje wiele technologii wykorzystywania biomasy. Jedną z najbardziej
popularnych jest biochemiczna konwersja biomasy do postaci biogazu i jego
wykorzystywanie.
3
2. Technologia produkcji biogazu
2.1. Biochemiczne powstawanie biogazu
W produkcji biogazu bierze udział wiele grup rżnie pracujących mikroorganizmw.
Cały proces produkcji biogazu można podzielić na trzy etapy: hydroliza, zakwaszanie
i produkcja metanu. Te poszczeglne etapy zostały opisane poniżej:
hydroliza Î biologiczny rozkład długołańcuchowych polimerw na prostsze związki,
zakwaszanie Î bakterie produkujące kwas wykorzystują produkty pośrednie
fermentacji do produkcji kwasu octowego, wodoru i dwutlenku węgla. Ponadto,
te bakterie rozkładają związki o niskiej masie cząsteczkowej na alkohole, kwasy
organiczne, aminokwasy, dwutlenek węgla, siarkowodr oraz ślady metanu,
produkcja metanu (metanogeneza) Î okres działania bakterii metanowych,
wykorzystujących wodr i kwas octowy do produkcji metanu i dwutlenku węgla [3].
Bakterie metanowe i produkujące kwas żyją ze sobą w symbiozie. Z jednej strony,
bakterie kwasowe tworzą idealne środowisko dla bakterii metanowych (warunki anaerobowe,
obecność związkw z niską masą cząsteczkową), z drugiej strony mikroorganizmy metanowe
wykorzystują produkty pośrednie działalności bakterii zakwaszających. Gdyby tego nie
robiły, nastąpiłby rozwj toksycznych warunkw dla bakterii produkujących kwas [3].
W praktyce oznacza to, iż nie istnieje tylko jedna grupa bakterii wytwarzających
produkty ferementacji Î wszystkie ze sobą wspłpracują.
4
2.2. Parametry i optymalizacja procesu
Aktywność metaboliczna mikroorganizmw biorących udział w metanogenezie zależy
od następujących czynnikw:
temperatura substratw Î fermentacja anaerobowa w zaszadzie możliwa jest
w zakresie temperatur od 3 C do ok. 70 C. Wyrżnia się zazwyczaj trzy zakresy
temperatur: warunki dla bakterii psychrofilnych Î poniżej 20 C, dla mezofilnych
Î w zakresie 20 C - 40 C oraz dla mikroorganizmw termofilnych Î powyżej 40 C.
Jednak przyjmuje się, iż ze wględu na produkcję metanu w biogazowni, temperatura
nie powinna być niższa niż 15 C, w przeciwnym razie taka instalacja do produkcji
biogazu przestaje być opłacalna ekonomicznie,
dostępność składnikw odżywczych Î zazwyczaj substraty wykorzystywane
do fermentacji zawierają wytsraczającą ilość wymaganych elementw, takich jak
substancje organiczne, mineralne i elementy śladowe. Wyższe stężenie niż wymagane
poszczeglnych związkw ma zazwyczaj działanie inhibitujące. Dlatego też
wymagane jest przeprowadzanie częstych analiz składu wprowadzanych do komory
fermentacyjnej substratw,
czas retencji Î czas ten zależy nie tylko od temperatury procesu, ale także od rodzaju
użytych substratw, np. dla gnojowicy świńskiej w temperaturze mezofilnej ten czas
wynosi ok. 15 - 25 dni. Jeśli czas retencji jest zbyt krtki, bakterie w komorze
fermentacyjnej są wymywane, a proces fermentacji zostaje zatrzymany,
wartość pH Î optymalny przedział dla bakterii metanowych to 7 - 8,5 (warunki
neutralne do lekko zasadowych). Jeżeli pH spadnie poniżej 6,2, środowisko pracy
będzie miało toksyczny wpływ na bakterie metanowe,
inhibitujący wpływ azotu i stosunek C/N Î obserwuje się inhibitujący wpływ azotu
na proces fermentacji przy jego stężeniu 1 700 mg
N /l substratu. Przeprowadzone
4
eksperymenty pokazują, iż aktywność metaboliczna bakterii metanowych jest
optymalna przy stosunku C/N na poziomie 8 - 20,
zawartość składnikw stałych i mieszanie Î generalnie rzecz biorąc, nie istnieją
surowe wymagania dotyczące pożądanej zawartości substancji stałych Î wszystko
zależy od rodzaju wykorzystywanego surowca. Wiele substratw, jak rwnież rżne
typy fermentacji wymagają zastosowania mieszadeł, ktre najczęściej wykorzystuje
się do: mieszanie świeżych substratw z florą bakteryjną czy też zabezpieczenia przed
5
NH
Zgłoś jeśli naruszono regulamin