Swieczki Skladniki - delicje, ciastka w ksztalcie rurki, migdaly i lukier. Na delicje stawiamy ciastko w ksztalcie rurki zanurzone w lukrze. Do wnetrza ciastka rurki lejemy spora porcje lukru, na to nakladamy migdal. Odczekac az wyschnie .
Balwanki.Skladnki- pireniki w bialym lukrze, czekoladki w ksztalcie wienca, i ciasteczka domino . Na czekoladke w ksztalcie wienca dajemy luier na to piernik, znowu lukier, piernik, lukier, piernik, szekoladka, lukier, ciasteczko domino. Na trzecim pierniku mozna namalowac balwankowi oczka, nosek i buzke.
Zdjecie ponizej.
Ciasteczka-
2 kostki masla,1 kg maki,4 zoltka (ja dalam cale jaja)1 cukier waniliowy30 dkg cukru pudru.Wyrobic ciasto, kieliszkiem "wycinac" koleczka z uwalkowanego na 1 cm ciasta, piec w pieklarniku ok 15 min. w temp. 180 st.CPotem mozna je skladac, elementem laczacym ciasta moze byc marmolada, albo powidla. Gore przyozdobic lukrem, albo wg swojego uznania.
Pierniczki - 0,5 kilo cukru1,5 kostki margaryny (375 gram)1 szkl. mleka3 lyzki kakao3 przyprawy do piernika - to wszytko zagotowac.Do tego dodac- 1,5 kg maki z proszkiem do pieczenia (czyli 3 paczki), 4 jajka, To wygniesc na jednolita kule, mniejsze porcje rozwalkowac na ca 1 cm i wykrawac. Piec w 180 st. C przez 15 minut.
Ciasta i pierniki stroimy wg uznania- tu dziala nasza fantazja. Ja na wypiekach mam lukier i czekoladki (te kupilam gotowe).Przepis na lukier - 3 bialka , 250 gram cukru pudru. Bialka ubic i dodawac cukier nadal ubiajajac.
Pochwale sie jeszcze czyms...- to moje "arcydziela" i zeby nie bylo, ze kupione- maz uwiecznil moja prace na zdjeciach.
aganarczu