swiateczne.doc

(422 KB) Pobierz
Okata 2400zł oprocentowana jest w wysokości 20% w stosunku rocznym

Swieczki Skladniki - delicje, ciastka w ksztalcie rurki, migdaly i lukier. Na delicje stawiamy ciastko w ksztalcie rurki zanurzone w lukrze. Do wnetrza ciastka rurki lejemy spora porcje lukru, na to nakladamy migdal. Odczekac az wyschnie .

Balwanki.
Skladnki- pireniki w bialym lukrze, czekoladki w ksztalcie wienca, i ciasteczka domino . Na czekoladke w ksztalcie wienca dajemy luier na to piernik, znowu lukier, piernik, lukier, piernik, szekoladka, lukier, ciasteczko domino. Na trzecim pierniku mozna namalowac balwankowi oczka, nosek i buzke.

Zdjecie ponizej.

Ciasteczka-

2 kostki masla,
1 kg maki,
4 zoltka (ja dalam cale jaja)
1 cukier waniliowy
30 dkg cukru pudru.
Wyrobic ciasto, kieliszkiem "wycinac" koleczka z uwalkowanego na 1 cm ciasta, piec w pieklarniku ok 15 min. w temp. 180 st.C
Potem mozna je skladac, elementem laczacym ciasta moze byc marmolada, albo powidla. Gore przyozdobic lukrem, albo wg swojego uznania.
 

Pierniczki
- 0,5 kilo cukru
1,5 kostki margaryny (375 gram)
1 szkl. mleka
3 lyzki kakao
3 przyprawy do piernika - to wszytko zagotowac.
Do tego dodac- 1,5 kg maki z proszkiem do pieczenia (czyli 3 paczki), 4 jajka, To wygniesc na jednolita kule, mniejsze porcje rozwalkowac na ca 1 cm i wykrawac. Piec w 180 st. C przez 15 minut.

 

Ciasta i pierniki stroimy wg uznania- tu dziala nasza fantazja. Ja na wypiekach mam lukier i czekoladki (te kupilam gotowe).
Przepis na lukier - 3 bialka , 250 gram cukru pudru. Bialka ubic i dodawac cukier nadal ubiajajac.

Pochwale sie jeszcze czyms...
- to moje "arcydziela" i zeby nie bylo, ze kupione- maz uwiecznil moja prace na zdjeciach.




 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin