PIEGUSKI.docx

(12 KB) Pobierz

2 szkl maki pszennej
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/3 kostki masła
3/4 szkl cukru pudru
cukier waniliowy
1 jajko
szczypta soli
czekolada pokrojona w kostkę (wg uznania- ja daje całą tabliczkę)
i jak kto lubi- orzechy, rodzynki i co tam jeszcze do głowy wpadnie


Masło ucieramy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Wbijamy jajko i chwilę miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy łyżką. Wsypujemy dodatki. Łyżką nakładamy ciasto na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy 12-15 min w temp 180 C.

Tyle tylko, że ja daję nieco mniej cukru pudru (pół szklanki) jeśli dodaję czekoladę. I uwaga na dodawanie mąki, bo ciasto zawsze zabiera inną ilość, tutaj jest podane tak mniej więcej, ale ciasto powinno mieć konsystencję rozrobionej plasteliny. Kuleczki róbcie małe, około 2-3cm średnicy i kładźcie w dużych odstępach, bo inaczej Wam się zleją w jednego wielkiego piegusa http://www.wizaz.pl/forum/images/smilies/biggrin.gif

Zgłoś jeśli naruszono regulamin