Krewetki smażone z czosnkiemPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 45 min.24 krewetki sredniej wielkosci,10 zabkow czosnku,1/2 lyzeczki soli,1/2 lyzeczki pieprzu,1/2 lyzeczki bialego octu winnego,2 lyzki oliwy,3 lyzki masla,2 lyzki soku z cytryny.1. Krewetki obrac ze skorupek, usunac czarne zylki, oplukac w osolonej wodzie,osaczyc na sicie.2. Dwa zabki czosnku rozetrzec z sola i pieprzem. Dolac 1/2 lyzki octu. Wlozyckrewetki i wymieszac. Odstawic na 30 min.3. Pozostale zabki czosnku rozgniesc. Na patelni rozgrzac oliwe i maslo, wrzucic czosnek i smazyc 2-3 min. Wlozyc krewetki, smazyc po 1,5 min z kazdejstrony. Gdy zrobia sie rozowe i nieprzezroczyste zdjac z ognia.4. Krewetki skropic sokiem z cytryny, wymieszac i podawac od razu z gotowanymryzem.- Czas smazenia krewetek zalezy od ich wielkosci - nie nalezy smazyc zbyt dlugo, gdyz stwardnieja. Dobrze usmazone krewetki powinny byc rozowe, miekkie isoczyste.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 16 "Kuchnia meksykańska", strona 40.
popik2008