mleko egzam11.doc

(29 KB) Pobierz

.zmiany w mleku w stanie zapalnym podklinicznym

2.po co stosuje się zakwasy

3.dodatek czego powoduje podwyższenie temperatury zamarzania mleka

4.jakie zmiany zapachowo-smakowe w mleku powodowane SA przez bakterie

5.co ile wykonuje się LKS

6.Ile prob i z ilu miesięcy OLD

7.test penzym do czego służy

8.po pasteryzacji jaką stosuje się metodę sprawdzania czy była dobra

9.normy dla osób pracujących przy doju i przelewaniu mleka.

10.do zmycia tłuszczu mlekowego jakie używa się środki

11.czy napięcie powierzchniowe mleka jest większe/mniejsze/czy takie samo jak wody

12.Jaka jest próba odwoławcza przy badaniu LKS

13.o mikro i ultra filtracji co oddzielaja-jakoś tak

14.co się zmienia w mleku mastitisowym-wzrost czynnej kwasowasci,spadek biernej…

15.czy sprzedaż bezpośrednią można stosować w województwie i przyległych województwach,powiecie i przyległych powiatach, na terenie całego kraju

16.faza koloidalna to

17.gospodarstwa aby były zarejestrowane muszą być wolne od jakich chorób zakaźnych

18.jakiego pierwiastka najwięcej zawiera mleko-Ca,Na czy P

19.fermentacja priopionowa w jakich produktach jest stosowana

20.jakie produkty nie są tradycyjnymi-wymienione bryndz,żetyca i cos jeszcze

21.czym się rózni chroniona nazwa oznaczenia(PDO) i chronione oznaczenie geograficzne(PGI)

 

 

 

choroby wirusowe przenoszone z mlekiem na ludzi

różnice między melkiem surowym a z mastitis

przewodzenie ciepla kwasowaść bierna

czy kwasowość wpływa na oceną mikrobiloogiczną srodków hamujących

czy mleko kozie jest lepiej przyswajalne od krowiego

więcej białka jest w mleku kozim czy owczym

pasteryzacja krótkotwala temperatury

szczy laktacji i spadek miesiące

 

 

mieliśmy 30 pytan testowych, 10 opisowych krótkim zdaniem, czas 35 minut.
>  pytania testowe, nie pamiętam jakie były odp, ale se poszukaj, i chyba nie sa to wszystkie:
>  1. definicja prawnicza mleka
>  2. którego pierwiastka jest naj mniej w mleku
>  3. gatunek o najwiekszej zawartości tłuszczu
>  4. krowa o największej zawartości białka
>  5. liczba gospodarstw z roku na rok...
>  6. co powoduje nanofiltracja
>  7. przyswajalność tłuszczu koziego jest...
>  8. penzym wykrywa
>  9. metoda odwoławcaza dla komórek somatycznych
>  10. które białko powoduje alergie przede wszystkim
>  11. jak często wykonuje się badania mleka na OLD
>  12. jak oblicza sie LKS jak czesto
>  13. napięcie powierzchniowe mleka jest
>  14. laktoza i minerały należą do frakcji mleka
>  15. do jakiej temp schładzane mleko w gospodarstwie jak nie jest odbierane co dzennie
>  16. co mozna sprzedawac w produkcji bezpośredniej - mleko i śmietana surowa
>  17. kwasowość bierna - ile wynosi
>  18. cos o przewodnictwo ciplne chyba....
>  19. jak stwierdzic że zafałszowanie wodą jest
>  20. od jakiego miesiąca spada wydajność laktacji
>  21.  pasteryzacja krótkotrwała - temperatura
>  22. której koagulacji używa sie do otrzymania serów podpuszczkowych dojrzewających, chyba jakoś tak
>  23. 
>  opisowe
>  1. warunki zdrowotne jakie musi spełniać stado bydła aby brać od niego mleko
>  2. wady smakowo-zapachowe powodowane przez drobnoustroje
>  3. etapy analizy sysyemu HACCP
>  4. jakie warunki higieniczne nie muszą być spełnione odnośnie produktów tradydcyjnych - nr ustawy!!!!
>  5. wirusy przenoszone przez mleko
>  6. po co sie zakwasza mleko
>  7. jakie typy fermaentacji się stosuje w mleczarstwie
>  8. czynniki bakterriostatyczne  wmleku
>  9. zmiany w mleku przy zapaleniu podklinicznym cyca
>  10. zcynniki wpływające na skuteczność pasteryzacji

Zgłoś jeśli naruszono regulamin