.zmiany w mleku w stanie zapalnym podklinicznym
2.po co stosuje się zakwasy
3.dodatek czego powoduje podwyższenie temperatury zamarzania mleka
4.jakie zmiany zapachowo-smakowe w mleku powodowane SA przez bakterie
5.co ile wykonuje się LKS
6.Ile prob i z ilu miesięcy OLD
7.test penzym do czego służy
8.po pasteryzacji jaką stosuje się metodę sprawdzania czy była dobra
9.normy dla osób pracujących przy doju i przelewaniu mleka.
10.do zmycia tłuszczu mlekowego jakie używa się środki
11.czy napięcie powierzchniowe mleka jest większe/mniejsze/czy takie samo jak wody
12.Jaka jest próba odwoławcza przy badaniu LKS
13.o mikro i ultra filtracji co oddzielaja-jakoś tak
14.co się zmienia w mleku mastitisowym-wzrost czynnej kwasowasci,spadek biernej…
15.czy sprzedaż bezpośrednią można stosować w województwie i przyległych województwach,powiecie i przyległych powiatach, na terenie całego kraju
16.faza koloidalna to
17.gospodarstwa aby były zarejestrowane muszą być wolne od jakich chorób zakaźnych
18.jakiego pierwiastka najwięcej zawiera mleko-Ca,Na czy P
19.fermentacja priopionowa w jakich produktach jest stosowana
20.jakie produkty nie są tradycyjnymi-wymienione bryndz,żetyca i cos jeszcze
21.czym się rózni chroniona nazwa oznaczenia(PDO) i chronione oznaczenie geograficzne(PGI)
choroby wirusowe przenoszone z mlekiem na ludzi
różnice między melkiem surowym a z mastitis
przewodzenie ciepla kwasowaść bierna
czy kwasowość wpływa na oceną mikrobiloogiczną srodków hamujących
czy mleko kozie jest lepiej przyswajalne od krowiego
więcej białka jest w mleku kozim czy owczym
pasteryzacja krótkotwala temperatury
szczy laktacji i spadek miesiące
mieliśmy 30 pytan testowych, 10 opisowych krótkim zdaniem, czas 35 minut. > pytania testowe, nie pamiętam jakie były odp, ale se poszukaj, i chyba nie sa to wszystkie: > 1. definicja prawnicza mleka > 2. którego pierwiastka jest naj mniej w mleku > 3. gatunek o najwiekszej zawartości tłuszczu > 4. krowa o największej zawartości białka > 5. liczba gospodarstw z roku na rok... > 6. co powoduje nanofiltracja > 7. przyswajalność tłuszczu koziego jest... > 8. penzym wykrywa > 9. metoda odwoławcaza dla komórek somatycznych > 10. które białko powoduje alergie przede wszystkim > 11. jak często wykonuje się badania mleka na OLD > 12. jak oblicza sie LKS jak czesto > 13. napięcie powierzchniowe mleka jest > 14. laktoza i minerały należą do frakcji mleka > 15. do jakiej temp schładzane mleko w gospodarstwie jak nie jest odbierane co dzennie > 16. co mozna sprzedawac w produkcji bezpośredniej - mleko i śmietana surowa > 17. kwasowość bierna - ile wynosi > 18. cos o przewodnictwo ciplne chyba.... > 19. jak stwierdzic że zafałszowanie wodą jest > 20. od jakiego miesiąca spada wydajność laktacji > 21. pasteryzacja krótkotrwała - temperatura > 22. której koagulacji używa sie do otrzymania serów podpuszczkowych dojrzewających, chyba jakoś tak > 23. > opisowe > 1. warunki zdrowotne jakie musi spełniać stado bydła aby brać od niego mleko > 2. wady smakowo-zapachowe powodowane przez drobnoustroje > 3. etapy analizy sysyemu HACCP > 4. jakie warunki higieniczne nie muszą być spełnione odnośnie produktów tradydcyjnych - nr ustawy!!!! > 5. wirusy przenoszone przez mleko > 6. po co sie zakwasza mleko > 7. jakie typy fermaentacji się stosuje w mleczarstwie > 8. czynniki bakterriostatyczne wmleku > 9. zmiany w mleku przy zapaleniu podklinicznym cyca > 10. zcynniki wpływające na skuteczność pasteryzacji
piotrek347