Porcja dla 6 osób. Czas przygotow. 1,5 godz.
120 g grochu włoskiego,1 cebula,1 ząbek czosnku,3 łyżeczki oliwy,2-3 łyżeczki pasty tahina (sezamowej),1/2 łyżeczki kurkumy,sól,2-4 łyżki soku cytrynowego.
1. Groch zalać wrząca woda i moczyć przez 8 godz.
2. Groch odcedzić, nie wylewając wody, w której się moczył.
3. Cebule i czosnek posiekać. Lekko podsmażyć w 2 łyżeczkach oliwy, dodać kurkume i odrobinę wody z moczenia. Dodać groch, zalać woda z moczenia na 3 cmpowyżej poziomu grochu i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotowaćtak długo, aż będzie miękki (ok. 1 godz.). Stary groch wymaga dłuższego gotowania.
4. Groch odcedzić, wywar zachować. Groch rozgnieść widelcem, wlać kilka łyżekwywaru i zmiksować lub przetrzeć przez sito. Pasta powinna mieć konsystencjemajonezu.
5. Przełożyć do miski, dodać sól, sok z cytryny, pastę tahina i dobrze wymieszać.
6. Hummus przełożyć do płaskiej miski i przybrać posiekaną zieloną pietruszką.
wacmiel