Dip hummus.doc

(23 KB) Pobierz
BIGOS GALICYJSKI

Dip hummus

Porcja dla 6 osób. Czas przygotow. 1,5 godz.


120 g grochu włoskiego,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
3 łyżeczki oliwy,
2-3 łyżeczki pasty tahina (sezamowej),
1/2 łyżeczki kurkumy,
sól,
2-4 łyżki soku cytrynowego.

1. Groch zalać wrząca woda i moczyć przez 8 godz.

2. Groch odcedzić, nie wylewając wody, w której się moczył.

3. Cebule i czosnek posiekać. Lekko podsmażyć w 2 łyżeczkach oliwy, dodać kurkume i odrobinę wody z moczenia. Dodać groch, zalać woda z moczenia na 3 cm
powyżej poziomu grochu i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować
tak długo, aż będzie miękki (ok. 1 godz.). Stary groch wymaga dłuższego gotowania.

4. Groch odcedzić, wywar zachować. Groch rozgnieść widelcem, wlać kilka łyżek
wywaru i zmiksować lub przetrzeć przez sito. Pasta powinna mieć konsystencje
majonezu.

5. Przełożyć do miski, dodać sól, sok z cytryny, pastę tahina i dobrze wymieszać.

6. Hummus przełożyć do płaskiej miski i przybrać posiekaną zieloną pietruszką.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin