Porcja dla 4 osób. Czas przygotow. 2 godz.1 kurczak (ok. 1,5 kg),2 łyżki oliwy,1/4 łyżeczki kurkumy,2 łyżeczki imbiru,1 łyżeczka cynamonu,2 cebule,200 ml wody,sól, pieprz,60 g obranych migdałów.Sos rodzynkowy:3-4 cebule,30-60 g rodzynków,masło,1 łyżeczka cynamonu,2 łyżeczki cukru,1 łyżka wody.
1. Kurczaka podzielić na kawałki i przełożyć do dużego garnka, dodać oliwę,sól, pieprz, kurkume, imbir i cynamon. Cebule posiekać i dodać do reszty.Garnek częściowo zakryć, postawić na średnim ogniu i gotować przez 30 min.,kilkakrotnie obracając kawałki kurczaka. Do garnka dolać wodę, doprowadzićdo wrzenia, zmniejszyć ogień, zakryć do połowy i gotować przez następne 30min.
2. Przygotować sos rodzynkowy. Cebule posiekać, przełożyć z rodzynkami, masłem,cynamonem, cukrem i woda do małego rondelka. Gotować na średnim ogniu 45min., mieszając od czasu do czasu, aż cebule się rozgotują, a sos będziegesty, błyszczący i brązowy. Jeśli sos jest wystarczająco gesty, ale cebulejeszcze nie rozgotowane, dodać wody i gotować dalej.
3. Migdały dodać do kurczaka i gotować, aż kurczak będzie miękki. Przełożyć napółmisek i zalać sosem z gotowania. Sos rodzynkowy podać oddzielnie.
wacmiel