Tagine z kurczaka, rodzynków i migdałów.doc

(24 KB) Pobierz
BIGOS GALICYJSKI

Tagine z kurczaka, rodzynków i migdałów

Porcja dla 4 osób. Czas przygotow. 2 godz.

1 kurczak (ok. 1,5 kg),
2 łyżki oliwy,
1/4 łyżeczki kurkumy,
2 łyżeczki imbiru,
1 łyżeczka cynamonu,
2 cebule,
200 ml wody,
sól, pieprz,
60 g obranych migdałów.

Sos rodzynkowy:
3-4 cebule,
30-60 g rodzynków,
masło,
1 łyżeczka cynamonu,
2 łyżeczki cukru,
1 łyżka wody.


1. Kurczaka podzielić na kawałki i przełożyć do dużego garnka, dodać oliwę,
sól, pieprz, kurkume, imbir i cynamon. Cebule posiekać i dodać do reszty.
Garnek częściowo zakryć, postawić na średnim ogniu i gotować przez 30 min.,
kilkakrotnie obracając kawałki kurczaka. Do garnka dolać wodę, doprowadzić
do wrzenia, zmniejszyć ogień, zakryć do połowy i gotować przez następne 30
min.

2. Przygotować sos rodzynkowy. Cebule posiekać, przełożyć z rodzynkami, masłem,
cynamonem, cukrem i woda do małego rondelka. Gotować na średnim ogniu 45
min., mieszając od czasu do czasu, aż cebule się rozgotują, a sos będzie
gesty, błyszczący i brązowy. Jeśli sos jest wystarczająco gesty, ale cebule
jeszcze nie rozgotowane, dodać wody i gotować dalej.

3. Migdały dodać do kurczaka i gotować, aż kurczak będzie miękki. Przełożyć na
półmisek i zalać sosem z gotowania. Sos rodzynkowy podać oddzielnie.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin