BURAKMa gruby brzuszek i ogonek mały,Będzie z niego barszczyk doskonały. CEBULABrązowy płaszczyk, sukienki białe.Gdy ja kroiłeś – mocno płakałeś. CEBULACo to za pękata pani –sukienki szeleszczą na niej.Kto z sukienek ją rozdziewa,to potokiem łzy wylewa. CZOSNEKZąbki ostre, ząbki białena przyprawę doskonałe. FASOLASzparagową lub „Jaśkiem”ją nazywają.Wszyscy to warzywo dobrze znają.FASOLATo dobrze znanaroślina strączkowa, Może być „Jaśkiem”albo szparagowa.KAPUSTADuże liścieułożone w dużą główkę,bardzo dobrena sałatę lub surówkę. KAPUSTAJaka to głowa, duża lub mała,z zielonych liściskłada się cała?MARCHEWKAKiedy za zielony pochwycisz warkoczyk i pociągniesz mocno wnet z ziemi wyskoczy. OGÓREKCo pokrojono w plasterki oraz skropiono śmietaną, zanim do stołu na obiad jako mizerię podano? OGÓREKLatem w ogrodzie wyrósł zielony. A zimą w beczce leży kiszony.PIETRUSZKA Każdy z was odgadnie łatwo tę zagadkę, ma bielutki korzeńi zielona natkę. POMIDORNie pomylisz go z ogórkiem, bo ma znacznie cieńszą skórkę, a w dodatku z każdej strony jest okrągły i czerwony. RZODKIEWKAZ wierzchu czerwona, a w środku biała. Kiedy ja jadłeś, w język cię szczypała.
jamajka22