Obr_Czynniki uczulające przewód oddechowy.pdf

(72 KB) Pobierz
2003-0589FACTS-39_PL.qxd
39
Europejska Agencja Bezpieczeƒstwa i Zdrowia w Pracy
ISSN 1681-2123
Czynniki uczulajàce uk∏ad oddechowy
Wprowadzenie
g∏ównie proteiny i Êrodki biologiczne powszechnie wyst´pujàce
w naszym otoczeniu. RównoczeÊnie sà one jednak typowe dla nie-
których procesów produkcyjnych i procesów zwiàzanych z prowa-
dzonà dzia∏alnoÊcià gospodarczà.
Na potrzeby Europejskiego Tygodnia Bezpieczeƒstwa i Zdrowia
w Pracy 2003 Agencja przygotowa∏a seri´ publikacji Fakty, s∏u˝àcà
rozpowszechnianiu informacji na temat wp∏ywu substancji niebez-
piecznych na bezpieczeƒstwo i zdrowie w pracy.
Czynniki uczulajàce uk∏ad oddechowy to Êrodki biologiczne i che-
miczne, które mogà wywo∏ywaç u ludzi choroby uk∏adu oddecho-
wego o pod∏o˝u alergicznym. W niniejszym numerze Faktów omó-
wiono istotne zagadnienia zwiàzane z dzia∏aniem tych substancji
oraz przedstawiono odpowiednie Êrodki prewencyjne chroniàce
przed nimi.
Niektóre z czynników uczulajàcych zosta∏y wymienione w poni˝-
szych tabelach.
Czynniki pochodzenia naturalnego uczulajàce uk∏ad oddechowy
Czynnik uczulajàcy Zawód/sektor
Nab∏onki zwierz´ce Rolnicy, hodowcy byd∏a,
i proteiny moczowe weterynarze, pracownicy laboratorium
Kalafonia Lutowanie, przemys∏ elektroniczny,
obróbka metalu, produkcja lub
naprawa
RoÊliny dekoracyjne Kwiaciarze, ogrodnicy i botanicy
Niektóre artyku∏y ˝ywnoÊciowe i roÊliny Rolnicy, przetwórstwo ˝ywnoÊci,
(np. py∏ z ziarna kawy, proteiny z jaj, kucharze, pracownicy gastronomii,
py∏ màczny i py∏ z ziarna zbo˝owego, pakowanie i przepakowywanie,
owoce, warzywa, ryby, owoce morza, piekarze, m∏ynarze i piwowarzy
py∏ z ziarna soi, przyprawy)
Proteiny z kauczuku naturalnego, S∏u˝ba zdrowia, pracownicy
lateksu laboratorium, przetwarzanie ˝ywnoÊci
PleÊnie Rolnicy, piekarze,
pracownicy szklarni i tartaków
Py∏y magazynowe Piekarze, m∏ynarze, rolnicy, pracownicy
magazynowi, przetwarzanie ˝ywnoÊci
W∏ókna tekstylne ( 3 ) Przemys∏ w∏ókienniczy,
hodowcy jedwabników
Niektóre py∏y powstajàce przy obróbce Stolarze, pracownicy tartaków
drewna i p∏yt kompozytowych
Co jest przyczynà chorób zawodowych uk∏adu oddechowego?
Czynniki wywo∏ujàce choroby dróg oddechowych u pracowników,
którzy w miejscu pracy wdychajà substancje oraz czàsteczki niebez-
pieczne, dzielà si´ na trzy g∏ówne kategorie:
1. Wiele znanych chorób, takich jak pylica azbestowa i pylica krze-
mowa, wywo∏ywanych jest przez w∏ókna i czàsteczki osadzajàce
si´ na tkankach dróg oddechowych.
2. Niektóre naturalne i syntetyczne substancje, u˝ywane w miejscach
pracy, mogà równie˝ powodowaç przypadki alergicznych chorób
uk∏adu oddechowego, astm´ zawodowà, zapalenie Êluzówki no-
sa lub zapalenie p´cherzyków p∏ucnych. Liczba tych substancji
w ciàgu ostatnich lat stale si´ zwi´ksza ( 1 ).
3. Ârodki podra˝niajàce drogi oddechowe, takie jak dym tytoniowy,
chlor, ogólne zapylenie lub nawet zimne powietrze, mogà wywo-
∏ywaç ataki ju˝ rozwini´tej astmy. W takim przypadku osoba nie
jest uczulona na tego rodzaju czynniki, jednak powodowane
przez nie ataki uznaje si´ za dolegliwoÊci zwiàzane z pracà.
i pracownicy pracujàcy
przy wyr´bie lasu
Czym sà choroby uk∏adu oddechowego natle alergicznym?
Odpowiedzià ludzkiego systemu immunologicznego na zewn´trzne
zagro˝enia ze strony Êrodków chemicznych i biologicznych mo˝e
byç reakcja alergiczna uk∏adu oddechowego. Do symptomów tej
choroby nale˝à: kaszel, dusznoÊci przy oddychaniu, Êwiszczàcy od-
dech i zadyszka, kichanie, cieknàcy lub zapchany nos, sw´dzàce lub
zaczerwienione oczy jak w stanie zapalnym, a tak˝e goràczka, bóle
mi´Êni i stawów.
Wszystkie te przypadki majà pewne cechy wspólne:
Czynniki chemiczne
èród∏o
˚ywice, kleje i farby
Materia∏y dentystyczne,
farby i lakiery
˚ywice epoksydowe
i utwardzacze,
Prasowanie i klejenie
Utwardzacze w farbach,
klejach i ˝ywicach
Pianki poliuretanowe
Zawód/sektor
DentyÊci, mechanicy,
malarze (malowanie na-
tryskowe), obróbka two-
rzyw wielowarstwowych,
odlewnictwo, przemys∏
chemiczny i obróbka pla-
styczna, nak∏adanie izola-
cji, przemys∏ budowlany,
obróbka metalu, produk-
cja i naprawa, przetwa-
rzanie ˝ywicy i drewna
Przemys∏ metalowy,
czyszczenie, przemys∏
chemiczny, laboratoria,
obróbka plastyczna
i w∏ókiennictwo
Przemys∏ farmaceutyczny,
laboratoria,
przemys∏ chemiczny,
s∏u˝ba zdrowia
Piekarze, przetwórstwo
˝ywnoÊci, farmaceuci,
pracownicy laborato-
rium, chemicy, s∏u˝ba
zdrowia
Spawacze, pracownicy
metalowi, galwanotech-
nicy, szlifierzy, przemys∏
szklarski
Fryzjerzy, kosmetyczki
Fryzjerzy, pracownicy
pralni, przemys∏ chemicz-
ny, przemys∏ spo˝ywczy
i papierniczy
Przemys∏ w∏ókienniczy
Czynnik uczulajàcy
Bezwodniki kwasowe,
Aminy alifatyczne,
cykloalifatyczne lub
aromatyczne
Izocyjaniany
Formaldehyd
Przed rozwini´ciem si´ choroby ma miejsce wielokrotne nara˝enie
poszkodowanej osoby na dzia∏anie substancji niebezpiecznej: d∏u-
gotrwa∏e – substancji o ma∏ym st´˝eniu albo krótkotrwa∏e – substan-
cji o du˝ym st´˝eniu. W tym okresie brak jest symptomów choroby.
Ârodki konserwujàce
Dietanoloaminy
Formaldehyd i prekursory
formaldehydu
Alergia dotyka tylko niektóre osoby, na które oddzia∏uje substancja.
Gdy dana osoba zostanie uczulona, nawet ma∏e iloÊci substancji
i ka˝dy kontakt z tà substancjà mogà wywo∏ywaç symptomy cho-
roby. Substancja mo˝e wyst´powaç przy tym w du˝o mniejszym
st´˝eniu ni˝ to, które pierwotnie spowodowa∏o uczulenie.
Symptomy mogà rozwijaç si´ albo bezpoÊrednio po nara˝eniu
na dzia∏anie substancji albo wiele godzin póêniej, np. w nocy, przez
co powiàzanie z wykonywanà pracà nie jest takie oczywiste. Symp-
tomy cz´sto wzmagajà si´, gdy pracownik sp´dza czas poza pracà,
np. w weekendy albo Êwi´ta.
Leki
Antybiotyki
Dodatki do ˝ywnoÊci,
Êrodki myjàce
Enzymy (papaina,
alfaamylazy, proteazy)
Czym sà czynniki uczulajàce uk∏ad oddechowy?
W dyrektywach Unii Europejskiej ( 2 ) sà wymienione substancje uczu-
lajàce. Czynniki uczulajàce uk∏ad oddechowy nale˝y oznaczaç
przy u˝yciu zwrotów R42 „Mo˝e powodowaç uczulenie w nast´p-
stwie nara˝enia drogà oddechowà” lub R42/43 „Mo˝e powodowaç
uczulenie w nast´pstwie nara˝enia drogà oddechowà i w kontakcie
ze skórà”. Mimo to najcz´Êciej spotykane w miejscu pracy czynniki
uczulajàce uk∏ad oddechowy nie sà klasyfikowane ani oznaczane
w ten sposób. Wiele z nich jest pochodzenia naturalnego. Sà to
Opary powstajàce
przy spawaniu, metale,
Êrodki galwanotechniczne
Opary metalu i sole,
w´gliki metalowe
Farby do w∏osów
Ârodki wybielajàce
p-fenylenodiamina, henna
Nadsiarczany, siarczyny
i wodorosiarczyny
Ârodki chemiczne
w obróbce w∏ókienniczej,
w∏ókna, obróbka wykaƒ-
czajàca
Barwniki reaktywne,
w∏ókna syntetyczne ( 4 ),
formaldehyd
PL
( 1 ) Francuskie badania wykaza∏y, ˝e 5-10% wszystkich przypadków astmy zwiàzanych jest z wykonywanà pracà. W Wielkiej Brytanii ka˝dego roku notuje si´ 3.000 nowych przypadków astmy
zawodowej. Gdy doliczymy do tego przypadki astmy pogorszonej w wyniku pracy, liczba ta wzroÊnie do 7.000.
( 2 ) Dyrektywy 67/548/EWG z dn. 27 czerwca 1967 r. oraz 1999/45/WE wraz z poprawkami, regulujàce wymagania dotyczàce testowania, klasyfikacji, pakowania i oznaczania substancji nie-
bezpiecznych oraz ich przygotowywania, a tak˝e dyrektywa 2001/59/WE z dn. 6 sierpnia 2001 r., dostosowujàca do post´pu technicznego 28 raz dyrektyw´ 67/548/EWG.
( 3 ) Bawe∏na, len, konopie, juta, kapok, jedwab, sizal, we∏na.
( 4 ) Nylon, orlon, sztuczny jedwab.
http://agency.osha.eu.int
21233288.002.png 21233288.003.png
Europejska Agencja Bezpieczeƒstwa i Zdrowia w Pracy
Post´powanie zczynnikami uczulajàcymi uk∏ad oddechowy
Dyrektywy Unii Europejskiej ( 5 ) okreÊlajà kolejnoÊç stosowania Êrodków
prewencyjnych. Zgodnie z postanowieniami dyrektyw powinno si´:
Rejestrowaç wyniki badaƒ
Konsultowaç z pracownikami/lub ich przedstawicielami:
szacowanie zagro˝eƒ
zast´powanie substancji niebezpiecznych
1. Oszacowaç zagro˝enia
OkreÊliç êród∏a zagro˝eƒ – jakie substancje mogàce wywo∏ywaç ast-
m´ lub alergi´ uk∏adu oddechowego u˝ywane sà w miejscu pracy
lub wytwarzane w procesach zwiàzanych z prowadzonà dzia∏alno-
Êcià. Nale˝y pami´taç, ˝e zarówno Êrodki chemiczne jak i biologicz-
ne mogà wywo∏ywaç alergiczne choroby uk∏adu oddechowego. Na-
le˝y ustaliç, kto i jak mo˝e byç poszkodowany.
wybór Êrodków ochrony indywidualnej
wyniki kontroli, ∏àcznie z kontrolà zdrowia
2. Wyeliminowaç lub zastàpiç substancj´
Najlepszym sposobem jest unikanie tych substancji i nara˝ania ludzi
na nie przez zastàpienie ich mniej niebezpiecznymi Êrodkami zast´pczy-
mi. Czynniki uczulajàce mogà wywo∏ywaç uczulenia, nawet jeÊli wyst´-
pujà w iloÊciach mniejszych ni˝ powszechnie przyj´te dopuszczalne
st´˝enia na stanowisku pracy.
Narodowy Instytut
Bezpieczeƒstwa
i Higieny Pracy, Hiszpania
Alergia lateksowa – zagro˝enie owielu obliczach
3. Zapobiegaç nara˝eniu nadzia∏anie substancji
JeÊli zastàpienie substancji jest niemo˝liwe, nale˝y zminimalizowaç
jej st´˝enie, czas i cz´stoÊç oddzia∏ywania na pracowników, a tak˝e
liczb´ pracowników na nià nara˝anych. Rozstrzygnàç, czy dotych-
czasowe Êrodki prewencyjne sà odpowiednie i czy nie nale˝y zrobiç
wi´cej w tej kwestii.
Przygotowaç plan ochrony uk∏adu oddechowego pracowników:
U niektórych pracowników kontakt z lateksem mo˝e wywo∏ywaç po-
dra˝nienia skóry, pokrzywk´, rumieƒ, sw´dzenie, objawy nosowe,
oczne lub zatokowe, astm´ lub (rzadko) wstrzàs. Liczba przypadków te-
go typu reakcji alergicznych na lateks zwi´kszy∏a si´ w ostatnich latach
wÊród pracowników s∏u˝by zdrowia, a tak˝e wÊród innych pracowni-
ków u˝ywajàcych r´kawic lub wyposa˝enia medycznego wykonanego
z lateksu. G∏ówne zagro˝enie stanowi kontakt skóry z proteinami latek-
sowymi oraz wdychanie py∏u z proszku na r´kawicach. Jako konsekwen-
cja u˝ywania lateksu mogà rozwinàç si´ alergie na artyku∏y ˝ywnoÊcio-
we i inne naturalne proteiny, co mo˝e stanowiç powa˝ne ograniczenie
w ˝yciu uczulonych pracowników. Niektórzy z nich b´dà musieli odejÊç
z pracy w wyniku nabytego uczulenia.
Ograniczanie zawartoÊci niektórych protein w produktach lateksowych,
unikanie u˝ywania r´kawic z dodatkiem proszku i zast´powanie natu-
ralnego lateksu innymi materia∏ami w r´kawicach i wyposa˝eniu po-
zwoli∏o w znaczàcy sposób zmniejszyç zagro˝enie alergià.
Rozwiàzaç problem emisji u jego êród∏a. Dodaç ochron´
przed py∏em i aerozolami poprzez:
zmodyfikowanie procesu zwiàzanego z wykonywanà dzia∏alnoÊcià
i unikanie procedur roboczych wytwarzajàcych py∏, aerozole i opary
u˝ywanie substancji w mniej szkodliwej formie, np. w postaci
palet lub past zamiast proszków i cieczy
u˝ywanie zamkni´tych systemów nape∏niania i transportu
np. przy obchodzeniu si´ z substancjami sproszkowanymi lub
w∏óknami
kontrolowanie emisji przez hermetyzacj´, wentylacj´, zainstalo-
wanie okapów wyciàgowych oraz innych urzàdzeƒ
przygotowanie planu konserwacji i czyszczenia, uwzgl´dnia-
jàcego przedzia∏y czasowe, metody czyszczenia i wykorzystywa-
ne urzàdzenia; zamiast szczotek nale˝y u˝ywaç odkurzaczy.
JeÊli nara˝enia na dzia∏anie czynnika nie da si´ uniknàç, wtedy
oprócz zwyk∏ych Êrodków prewencyjnych nale˝y u˝ywaç Êrodków
ochrony indywidualnej, zabezpieczajàcych uk∏ad oddechowy.
Procedury te muszà byç zgodne z dyrektywami unijnymi ( 6 ). Tak wi´c:
Nale˝y wybraç najbardziej odpowiednià ochron´ do ka˝dego
zadania lub ka˝dego przypadku wykrycia wp∏ywu substancji
niebezpiecznych na pracowników. Ewentualne informacje
na ten temat mo˝na znaleêç we wskazówkach dostarczanych
przez producentów ochron osobistych.
Maski i pó∏maski oddechowe powinny byç u˝ywane wy∏àcznie
przez jednego pracownika.
Przy regularnym u˝ywaniu sprz´t nale˝y utrzymywaç w dobrym
stanie technicznym.
Nale˝y ustanowiç procedury regularnego czyszczenia, dezyn-
fekcji, przechowywania, kontroli, naprawy i konserwacji masek
oraz ich usuwania w przypadku zu˝ycia.
Pozosta∏e kwestie, które nale˝y wziàç pod uwag´:
G∏ówna Inspekcja Pracy,
Ministerstwo Gospodarki
i Pracy, Austria
Py∏ màczny: zagro˝enie dla piekarzy?
Na poczàtku lat 80. XX wieku wÊród piekarzy zanotowano wzrost licz-
by przypadków astmy. Za g∏ównà przyczyn´ uznano enzymy, u˝ywane
w rosnàcych iloÊciach jako dodatki do produktów màcznych i piekar-
skich. Jednak do tej sytuacji przyczynia si´ tak˝e sama màka i py∏ek psze-
niczny, ˝ytni i sojowy. Ponadto w tych goràcych i wilgotnych miejscach
pracy powszechna jest obecnoÊç pleÊni.
Nale˝y dokonywaç kontroli zapylenia w piekarniach. Produkty zawiera-
jàce enzymy, u˝ywane w piekarniach, coraz cz´Êciej oferowane sà w po-
staci granulatów, cieczy lub produktów hermetycznie pakowanych, co
zapobiega ich rozpraszaniu si´ w postaci py∏u. Inne czynniki, takie jak
higiena i zmiany w od dawna ustalonych procedurach pracy, równie˝
wp∏ywajà na zmniejszenie si´ liczby przypadków astmy u piekarzy.
Poinformowaç iprzeszkoliç pracowników wzakresie:
czynników uczulajàcych uk∏ad oddechowy
praktyk bezpiecznej pracy
w∏aÊciwego u˝ywania Êrodków ochrony indywidualnej.
Dalsze informacje
Inne publikacje z serii Fakty, dotyczàce szkodliwych substancji oraz
informacje dodatkowe mo˝na znaleêç na stronie internetowej Agen-
cji: http://osha.eu.int/ew2003/ .
Strona ta jest nieustannie aktualizowana i rozwijana.
Kontrolowaç dzia∏anie substancji niebezpiecznych oraz stan zdrowia
Kontrole powinny byç regularne, a ich wyniki nale˝y odpowiednio
oceniaç, szczególnie gdy zmienià si´ procedury pracy.
( 5 ) Dyrektywa 98/24/WE z dn. 7 kwietnia 1998 r. w sprawie bezpieczeƒstwa pracowników oraz ochrony ich zdrowia przed ryzykiem zwiàzanym z czynnikami chemicznymi podczas pracy, oraz
dyrektywa 2000/54/WE, wydana przez Parlament Europejski i Komisj´ Europejskà, z dn. 18 wrzeÊnia 2000 r., dotyczàca ochrony pracowników przed zagro˝eniami zwiàzanymi z dzia∏aniem
Êrodków biologicznych u˝ywanych w miejscu pracy.
( 6 ) Dyrektywa 89/686/EWG, dotyczàca Êrodków ochrony indywidualnej.
Europejska Agencja Bezpieczeƒstwa i Zdrowia w Pracy
Gra Via, 33, E-48009 Bilbao, Spain
tel. (34) 944 79 43 60, Fax: (34) 944 79 43 83
information@osha.eu.int
© Europejska Agencja Bezpieczeƒstwa i Zdrowia w Pracy. Powielanie dozwolone pod warunkiem podania êród∏a. Wydrukowano w Polsce. Dystrybucja w Polsce: Krajowy Punkt
Centralny Europejskiej Agencji Bezpieczeƒstwa i Zdrowia w Pracy: Centralny Instytut Ochrony Pracy – Paƒstwowy Instytut Badawczy, ul. Czerniakowska 16, 00-701 Warszawa,
Tel. (0-22) 623 36 77, Fax (0-22) 623 36 93, Internet: www.bp.edu.pl, E-mail: focalpoint@ciop.pl
http://agency.osha.eu.int
F akty
21233288.004.png 21233288.005.png 21233288.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin