Pszenny chlebek.rtf

(1 KB) Pobierz

ęłęó"Pszenny chlebek "

 

Składniki:

40 dkg mąki pszennej,
4 dkg drożdży,
1 szkl. letniej wody,
3 łyżki oliwy,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka soli.
 

 

Sposób przyrządzenia:

Wsypać do garnka lub miski mąkę. Rozkruszyć na niej drożdże, dodać cukier, sól i olej. Wlać wodę i wszystko dokładnie wymieszać mikserem. Uformować kulę, oprószyć mąką i włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia ciast. Chleb można posmarować białkiem i delikatnie ponacinać nożem lub widelcem. Przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce. Piekarnik rozgrzać do temp. 150°C. Piec przez 10 min. w temp. 150°C, następnie 25 min. w 230°C.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin