przepisy4doc.doc

(38 KB) Pobierz

GAZPACHO (chłodnik pomidorowy)
BY ANNMI
 

[li]1 kg pomidorów,[/li]
[li]1 papryka żółta,[/li]
[li]1 papryka czerwona,[/li]
[li]1 papryka zielona,[/li]
[li]1 ogórek,[/li]
[li]1 cebula,[/li]
[li]2 ząbki czosnku,[/li]
[li]2 łyżki octu winnego lub soku cytrynowego,[/li]
[li]4 łyżki oliwy,[/li]
[li]500 ml zimnej, przegotowanej wody,[/li]
[li]sól, pieprz,[/li]
[li]kostki lodu.
[/li]


1.Jarzyny dokładnie umyć. Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, usunąć pestki. Pokroić w kostkę. Z obranego ogórka usunąć pestki. Pokroić w kostkę.
2.Cebule obrać, opłukać, drobno posiekać. Papryki oczyścić z nasion, pokroić w kostkę. Czosnek obrać, rozetrzeć.
3.Pomidory, cebule, czosnek i polowe papryk zmiksować z octem, oliwa . Nie solić.
4.Szczelnie przykryć, wstawić do lodówki co najmniej na 2 godz.
5.Pozostałe pokrojone papryki i ogórek przełożyć do miseczki, również wstawić do lodówki.
6.Przed podaniem doprawić solą i pieprzem. Wrzucić kilka kostek lodu. Gazpacho musi być bardzo zimne. Na talerzach ułożyć pokrojone papryki, ogórek i wlać gaz pacho

Chłodnik

SKŁADNIKI:

[li]Ogórek świeży,[/li]
[li]jajko ugotowane na twardo,[/li]
[li]szczypiorek,[/li]
[li]koperek,[/li]
[li]śmietana z wodą [/li]
[li]sól,[/li]
[li]pieprz (może być, jak kto lubi: curry, lub słodka czy ostra papryka w proszku),[/li]
[li]sok z cytryny lub kwasek cytrynowy (w żadnym przypadku ocet).[/li]



Wodę przegotować, wychłodzić w lodówce, ogórek pokroić w cienkie plasterki lub w kostkę, jajko w kostkę (np. specjalnym sitkiem do krojenia miękkich warzyw), dodać wymienione składniki i przyprawić do smaku.
przepis zawierał kefir w opcji, który nie jest dozwolony do posiłków tłuszczowych i został zmodyfikowany przez moderatora

ZUPA GULASZOWA

[li]1 kg chudego miesa- wolowiny, ew. wieprzowiny[/li]
[li]4 papryki kolorowe[/li]
[li]3 spore cebule[/li]
[li]4 zabki czosnku[/li]
[li]przecier pomidorowy/ sloik[/li]
[li]4 kiszone ogórki[/li]
[li]olej do podsmazenia[/li]
[li]przyprawa do gulaszu Kamisa(o ile ktos toleruje glutaminian- jesli nie,to sporo przypraw do miesa, w tym duzo slodkiej papryki)[/li]



Mieso pokrojone w kostke podsmazyc na oleju na brazowo, przelozyc do gara z grubym dnem, podlac woda i dusic, na tej samej patelni podsmazyc chwile pokrojona dosc grubo cebule, wrzucic do miesa, dodac przecisniety czosnek,chwile dusic mieszajac, dodac pokrojone w paski papryki i razem dusic 10 min.Dodac 2 liscie  laur., ziele ang., przecier pomidor., przyprawe cala, dolac wody, by to wszystko przykryla i gotowac pod przykryciem do miekkosci miesa.Zupa zrobi sie zawiesista, gesta,teraz ja jeszcze doprawiamy, by byla ciut, a moze i bardzo, ostra- jak kto woli.Na koniec wrzucamy pokrojone w kosteczke ogórki kiszone i odstawiamy z ognia.
Najlepsza na drugi dzien, swietnie zdaje egzamin na wszelkich imprezkach, nie ma to jak taka zupka do przekąszenia.

BULION PODSTAWOWY

Podaję przepis na podstawowe buliony do zup - zamiast kostki rosolowej, w której jak wiemy czai się zły i podstępny glutaminian sodu. U nas glutaminian się nie czai i nie mamy marchewki. Buliony są wege, ale jakby co to mogę podać tez mięsne.

WYWAR Z MŁODYCH WARZYWEK (wersja rozbudowana)

Potrzebujemy:

[li]kilka młodych korzonków pietruszki oraz trochę wiechcia, tak srednio trzy łodyżki z listkami, [/li]
[li]trochę selera -niestety gotowany seler ma za wysokie IG. , [/li]
[li]trzy suszone grzyby, [/li]
[li]mały kawałeczek kapusty (jeśli kto lubi),[/li]
[li]kilka ząbków czosnku, [/li]
[li]cebulkę, pora i seler naciowy (kilka łodyżek), [/li]
[li]przyprawy: sól, sól czosnkowa, papryka czerwona, pieprz, bazylia świeża, lubczyk[/li]



Do dzieła
Warzywa myjemy dokładnie, obieramy. Tniemy na niewielkie kawałki - pietruszki powinny być przekrojone nawet jeśli są małe, ja kroję na kawałki wielkości przekrojonego wzdłuż palca :P Seler na podobne niewielkie. wiecheć wrzucamy w całości, kapustę włoską też. grzyby (namoczone wcześniej najlepiej) też wrzucamy. Ja często dorzucam też cebulę pokrojoną w ćwiartkę. Można dodać pół łyżeczki soli.
Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Wywar powinien nabrać żółtego koloru. Wtedy wyciągamy warzywa jeśli chcemy mieć klarowny bulion, zostawiamy jeśli lubimy (polecam wyłowić selara, bo ma gorzkawy smak i nie wszystkim on odpowiada)
Czosnek i nać selera kroimy na plasterki, cebulkę w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy.
Wrzucamy do bulionu wraz z przyprawami i mieszamy. Gotowe.

WYWAR Z GRZYBÓW SUSZONYCH:

Skład:

[li]3 dkg grzybów suszonych,[/li]
[li]4 dkg cebuli, [/li]
[li]1 i 3/4 litra wody, sól[/li]



Grzyby myjemy, zalewamy zimną wodą. (Jeśli mamy czas możemy je namoczyć na kilka godzin wcześniej) Dodajemy cebulę, gotujemy pod przykryciem do miękkości - około godzinę. Odcedzamy wywar - gotujemy na nim zupę. Grzyby możemy zużyć jako wkład do zupy albo do czegoś innego :P

ZUPA PIECZARKOWO-BROKUŁOWA
[b][color=green]wersja tłuszczowa

składniki:

[li]0,5 kg pieczarek (mogą być też ze słoiczka to wtedy 2 słoiczki)
[/li][li]całe brokuły
[/li][li]pół kalafiora
[/li][li]wielka kalarepa
[/li][li]sól
[/li][li]lubczyk
[/li][li]śmietana
[/li][li]jajka [/li]



wykonanie:
Bierzemy wielki gar (ja mam coś koło 6l) wrzucamy cząstki kalafora i brokuł, pokrojoną w kostkę kalarepę, pokrojone pieczarki lub te ze słoiczków, sypiemy 2 czubate łyżeczki soli, sporo lucbczyku i gotujemy. Jak warzywa będą miekkie zgasić gaz (pod przykrywką dojdą aż się kwiat brokuła i kalafiora fajnie rozleci), jak ciut przestygnie zabielić śmietaną. Ugotować osobno jajka na twardo, potem jak ostygną obrać ze skorupek, pokroić na talerz, wlac zupę i zajadać.

SMACZNEGO :D

wersja węglowa to zabielić jogurtem i zjeść np z makaronem al dente lub ryżem albo bez niczego i tak jest gęsta :)

Pyszna zupka pomodorowo-cebulowa

Ta zupa jest naprawde pycha. bardzo polecam Ja sama ja czesto gotuje i wszyscy zachwalaja pod niebiosa.
a oto boski przepis :)

[li]80dag cebuli
[/li][li]1-2 lyzeczki majeranku
[/li][li]300g chudego boczusiu lub baleroniku
[/li][li]300g startego zoltego serka
[/li][li]2 szklanki soku pomidorowego(bez cukru) albo ugotowac pomidory na papeczke i mozna dodac troche wody i koncentratu i tez bedzie dobre.
[/li][li]czosnek pieprz sol do smaku[/li]



Cebulke kroimy i plasterki i wrzucamy napatelnie i podsmarzami. Potem dodajemy majeranek i smarzymy.
boczus kroimy w kosteczke i osobno podsmarzamy. Wrzucamy to do wielkiego gara i zalewamy 1 l wody ( nie wiem czy kostki rosolowe mozna dac ale chyba jedna nie zaszkodzi) gotujemy jakies 30-40 min az cebulka bedzie mieciutka.Na sam koniec dodajemy soczek pomidorowy( mozna tez zmiksowane pomidorki wedle uznania) i przyprawiamy. Jak zupka nieco ostygnie dodajemy starty zolty ser i jajadamy do syta. SMACZNEGO :)

ZUPKA "WSZYSTKO I NIC" :P

[li]udko lub skrzydełko lub inna porcja rosołowa
[/li][li]2 łodygi selera naciowego
[/li][li]2 cebule
[/li][li]4 ząbki czosnku
[/li][li]pietruszka
[/li][li]suszona natka, listek laurowy, sól ziołowa
[/li][li]koncentrat pomidorowy Pudliszki, najlepiej z ziołami
[/li][li]1 jajko
[/li][li]ser żółty[/li]



Do garna wrzucamy wszystko oprocz jajka, sera i koncentratu. Zalewamy wodą i gotujemy, aż mięso i warzywka będą miękkie. Na końcu dodajemy przecier. Wyciągamy mięsko, a reszte miksujemy. Na talerzu kładziemy ugotowane jajko pokrojone w ćwiartki, wrzucamy kawałeczki mięska, zalwamy zupą, a na wierzch ścieramy ser żółty. I posypujemy np. rzerzuchą :)

 

 

Kapuśniak
(gola)

Składniki:

[li]1kg kwaszonej kapusty
[/li][li]2l rosołu lub bulionu (bez gotowanego selera i marchewki)
[/li][li]2 cebule
[/li][li]0,5kg boczku
[/li][li]0,5l kwaśnej śmietany
[/li][li]pieprz, liść laurowy[/li]



Gotować kapustę w rosole do miękkości razem z listkiem laurowym. Gdy będzie miękka dodać pokrojony w kostkę i usmażony boczek i cebule - też w kostkę pokrojoną i usmażoną. Na koniec dodać pieprz i śmietanę.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin