Grzyby marynowane.pdf
(
30 KB
)
Pobierz
5856889 UNPDF
Grzybki marynowane
Składniki:
1 kg grzybów (gąsek; maślaków; prawdziwków; opieniek)
1.5 szklanki wody
1/5 szklanki octu
1-2 dag soli
kilka ziaren pieprzu
ziele angielskie
2-3 listki laurowe
szczypta cukru
Przygotowanie:
Umyte grzyby przebrać, oczyścić i posegregować według wielkości. Trzony skrócić, z
kapeluszy maślaków ściągnąć skórkę. Ponownie wypłukać, a następnie na sicie zanurzyć
we wrzątku. Przełożyć do naczynia z solanką i w tej postaci gotować 10-12 minut. Wyjąć,
przelać zimną wodą, a następnie osączyć. Tak przygotowane grzybki należy umieścić w
czystych słoikach i zalać mieszaniną wody, octu oraz przypraw. Słoiki zamknąć
(szczelnie!), a następnie pasteryzować przez 20 minut w temperaturze ok. 90
°
C.
Danie na: 4 osoby
Jedna porcja zawiera: 160 kcal
Czas przygotowania: 1godz 15 min
Plik z chomika:
emikra8
Inne pliki z tego folderu:
Cukinia z pomidorami.doc
(21 KB)
Czosnek marynowany.doc
(342 KB)
Dżem truskawkowo - jabłkowy.doc
(501 KB)
Gałązki winogron w marynacie.doc
(22 KB)
Jabłka z miętą w syropie.doc
(317 KB)
Inne foldery tego chomika:
00 Wiedza
01 Przekąski
02 Zupy
03 Główne
04 Desery
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin