ryby.doc

(85 KB) Pobierz

Aidza z wedzonymi szprotkami

Czas przyrządzania (gg:mm): 01:00

Kategoria: Potrawy z jajek.

Ilość porcji: 4

Składniki:

        100 g wedzonych szprotek

        4 jaja

        500 g swiezych pomidorow

        250 g swiezych, ostrych, czerwonych papryczek

        4 zabki czosnku

        100 ml oliwy

        kilka czarnych oliwek

        sol

        1 lyzeczka mielonej, ostrej, czerwonej papryki

        1 lyzka harissy (przepis w

        1 lyzeczka mielonych ziaren kminku

        1/2 peczka zielonej pietruszki do przybrania

 

Pomidory sparzyc wrzatkiem, obrac ze skorek, wypestkowac i pokroic w

niewielkie kawalki. Czosnek obrac i pokroic w platki. Ostre papryczki

umyc, wypestkowac i pokroic w kawalki.

 

 

 

Awokado faszerowane tuńczykiem

Autor (źródełko): Barbara Bystrek   

Kategoria: Ryby.

Składniki:

      5 szt awokado -- dojrzałych

      2 puszki tuńczyka w sosie własnym

        majonez -- kilka łyżek

      4 łyżki kaparów -- lub 2-3 jędrne ogórki kwaszone

        sok z cytryny

        sól, pieprz

 

Rybę osaczyć z zalewy, przełożyć na talerz, rozdrobnić widelcem, dodać kapary lub obrane i pokrojone w bardzo drobną kostkę ogórki. Wymieszać z majonezem, doprawić do smaku pieprzem i, jeśli trzeba, solą. Umyte i osuszone owoce prze-kroić wzdłuż na połówki, usunąć pestki, a miąższ skropić sokiem z cytryny. Wgłębienia po pestkach wnapełnić farszem. Ułożyć połówki owoców na półmisku, udekorować listkami pietruszki.

 

 

Cabillaud au gratin czyli dorsz zapiekany na sposób francuski

Autor (źródełko): blog   

Data: 11-04-2004

Czas przyrządzania (gg:mm): 00:40

Kategoria: Ryby.

Składniki:

      80 dag dorszy -- filet

      40 dag pomidorów

      3 łyżki oliwy

      1 łyżka mąki -- czubata

      1 łyżka cukru

      1 łyżeczka soli

      1 łyżeczka papryki słodkiej

      1/2 łyżeczki pieprzu

        natka pietruszki

 

Filety posypać solą i pieprzem z obu stron. Żaroodporne naczynie wyłożyć plastarmi obranych ze skórki pomidorów, które posypać cukrem, solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Z wierzchu położyć filety i polać je oliwą wymieszaną z mąką i papryką. Zapiekać 20 – 25 min. W piekarniku bez przykrycia.

 

 

Chrupiąca ryba w zielonym sosie chili (dla 4 osób)

Autor (źródełko): Arwena   

Kategoria: Ryby.

Składniki:

        

 

Chrupiąca ryba w zielonym sosie chili (dla 4 osób)

Składniki:

karp (ok. 1 kg), 2 łyżki mąki kukurydzianej, olej do smażenia, 90g mąki.

marynata:

20g świeżego imbiru, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki sosu sojowego (lub sojowo-grzybowego) TAO TAO, 1 łyżka wina ryżowego lub sherry,

sos:

2 ząbki czosnku, 10g świeżego imbiru, 2 cebule dymki, 100g zielonego sosu chili TAO TAO, 1 papryka czerwona, 2 łyżki oleju roślinnego, 2 łyżki octu, 1 1/2 łyżki cukru, 1/2 łyżki oleju sezamowego TAO TAO, 175 ml wywaru z ryb lub rosołu z kury, 1 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej, szczypta soli, szczypta pieprzu,

przybranie:

2 cebule dymki, 1 papryka czerwona, świeża pietruszka.

Sposób przyrządzania:

Imbir obrać i pokroić w cienkie plastry, posolić i polać winem (lub sherry). Karpia oczyścić z łusek, umyć i osuszyć. Po obu stronach naciąć głęboko w romby o szerokości 1 cm, włożyć do marynaty na 15 min i obracać. Pietruszkę, cebulę i czosnek obrać i posiekać. Wymieszać na ciasto mąkę i 150ml wody. Rybę posypać mąką kukurydzianą i następnie po obu stronach pokryć ją ciastem. Rozgrzać na patelni olej, włożyć do niego rybę i smażyć przez ok. 8 min., obracając. Wyjąć rybę z oleju, odsączyć i odstawić w ciepłe miejsce. Rozgrzać olej, smażyć na nim cebulę i imbir przez 2 min. Wlać ocet i zielony sos chili TAO TAO oraz przyprawić cukrem i olejem sezamowym TAO TAO. Wywar z ryby lub rosół wymieszać z mąką kukurydziana, dodać do innych składników sosu, wszystko krótko zagotować oraz przyprawić solą i pieprzem. Rybę polać gorącym sosem, przybrać cebulą i pietruszką.

 

 

 

 

 

Curry z ryby

Autor (źródełko): Arwena   

Kategoria: Ryby.

Składniki:

        

 

A ja właśnie taki robię piątkowy obiadek

600 g filetów rybnych (obojętne jakich, może być sandacz, sola, mintaj, morszczuk, dorsz itp.)

3 duże lub 4 mniejsze cebule

1 łyżeczka świeżego posiekanego imbiru lub 1,5 łyżeczki suszonego

2 płaskie łyżeczki mieszanki przypraw curry

sok z jednej cytryny

2 łyżki brązowego (trzcinowego) cukru

300 g (dwa kubeczki) jogurtu naturalnego

1 łyżeczka soli

rodzynki

oliwa

W średnim rondlu zeszklić na oliwie grubo pokrojone cebule. Dodać imbir i curry i podgrzewać razem ok. 2-3 minuty. W międzyczasie nastawić do gotowania biały ryż. Rodzynki (garść na porcję) zalać wrzątkiem i zostawić. W rondlu dodać sok z cytryny, brązowy cukier, jogurt i sól i dusić chwilę pod przykryciem. Rybę pokroić w kostkę i wrzucić do sosu. Dusić aż ryba zacznie się rozpadać (ok. 10 min.). Rodzynki wymieszać z ugotowanym ryżem. Podawać posypane natką pietruszki.

Mniam

 

 

Dorada po tunezyjsku

Autor (źródełko): blog   

Data: 11-04-2004

Kategoria: Ryby.

Składniki:

      1 szt dorady -- ok. 1 kg

      4 ząbki czosnku

      2 strąki papryk czerwonych

      2 łyżki masła

        natka pietruszki

      1 szt cytryny

 

Nasolić wypatroszoną, oskrobaną i dobrze umytą rybę. Posiekaną nać pietruszki i roztarty czosnek oraz drobno pokrojoną paprykę wymieszać z masłem, by powstała jednolita masa. Tę pastę włożyć do brzucha ryby i piec ją w żaroodpornym, zakrytym naczyniu przez pół godziny. Cytrynie ściąć czubek tak, by można było ją postawić na sztorc. Z drugiej strony wykroić w niej głęboki rowek, w który należy wcisnąć brzuch (delikatnie, by się nie rozpadła) upieczonej ryby. „Płynącą” na cytrynie doradę podawać z ryżem.

 

 

Dorsz duszony w pomidorach

Autor (źródełko): blog   

Data: 11-04-2004

Czas przyrządzania (gg:mm): 00:40

Kategoria: Ryby.

Składniki:

      10 dag koncentratu pomidorowego -- 20 %

      1 kg dorsza

      6 dag tłuszczu

      15 dag cebul

      1/2 szklanki śmietany

      1 łyżeczka mąki -- czubata

      3 łyżki natki pietruszki -- drobno posiekana

        sok z cytryny

        sól, pieprz

        cukier

 

Rybę myjemy, odfiletowujemy, kroimy w dzwonka. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny i pozostawiamy na pół godziny. Potem oprószamy mąką i lekko zarumieniamy na tłuszczu. Cebulę kroimy drobno i zarumieniamy. Do cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy wymieszany z wodą i dusimy. Teraz wkładamy rybę i nadal dusimy na małym ogniu 20 minut. Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem do smaku. Wykładamy na półmisek, posypujemy drobno posiekaną pietruszką. Podajemy na gorąco z ziemniakami i surówką ze słodkiej kapusty.

 

 

 

DORSZ NA GRECKI SPOSÓB  

Autor (źródełko): stronka WKN   

Kategoria: Ryby.

Składniki:

     

6 kostek filetów z dorsza

8 sporych cebul,

2 pomidory,

1/2 szklanki oliwy,

2 łyżki masła,

2 cytryny,

2 ząbki czosnku,

2 łyżeczki soli,

1 łyżeczka pieprzu

 

Cebulę i czosnek skroić, podsmażyć na oliwie na złoty kolor.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.

Włożyć posolone filety.

Obłożyć je usmażoną cebulą z czosnkiem.

Na każdym filecie położyć plasterki pomidora i cytryny.

Skropić to wszystko 1/2 szklanki wody.

Piec w tem. 190*C przez 30 minut.

Polać sosem powstałym przy pieczeniu.

Podawać na gorąco do pieczywa.

PYSIA!!!

Źródło: Zasłyszane.

 

 

 

Dorsz na grila

Autor (źródełko): Marelene   

Kategoria: Ryby.

Ilość porcji: 4

Składniki:

        

 

60 dkg filetu z dorsza

2 pomidory

1,5(szt) pora

70 g masła

1,5(szt) papryki czerwonej

garść świeżych ziół

soli, pieprz, wedle uznania

Przyciąć zytery kawałki folii aluminiowej, posmarować masłem i ułożyć na nich filety z dorsza, np. złożone na pół. Posolić i popieprzyć.

Pokroić pora, paprykę, pomidory, posiekać zioła i rozłożyć równomiernie razem z masłem na każdym kawałku ryby. Szczelnie zamknąć "paczuszkę" i położyć na grilu.

Grilować ok. 15-20 minut w dość niskiej temperaturze. Podać zawinięte paczuszki, żeby każdy mógł je sam otworzyć na talerzu!

Smacznego!

 

 

 

Dorsz na grila a'la Marelene

Autor (źródełko): Marelene   

Kategoria: Ryby.

Ilość porcji: 4

Składniki:

        

 

60 dkg filetu z dorsza

2 pomidory

1,5(szt) pora

70 g masła

1,5(szt) papryki czerwonej

garść świeżych ziół

soli, pieprz, wedle uznania

Przyciąć zytery kawałki folii aluminiowej, posmarować masłem i ułożyć na nich filety z dorsza, np. złożone na pół. Posolić i popieprzyć.

Pokroić pora, paprykę, pomidory, posiekać zioła i rozłożyć równomiernie razem z masłem na każdym kawałku ryby. Szczelnie zamknąć "paczuszkę" i położyć na grilu.

Grilować ok. 15-20 minut w dość niskiej temperaturze. Podać zawinięte paczuszki, żeby każdy mógł je sam otworzyć na talerzu!

Smacznego!

 

 

Dorsz w cieście z sosem pomidorowo-imbirowym

Data: 24-01-2004

Kategoria: Ryby.

Składniki:

      50 dag filetu z dorsza -- można go zastąpić inną rybą

      1 szklanka mąki -- pszenna

      1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

      1 szt białka

        sól

      2 szklanki oleju -- do głębokiego smażenia

        SOS :

      50 ml wina -- czerwone słodkie

      1 puszka koncentratu pomidorowego -- ok. 7 dkg

      1 łyżka sosu sojowego

      1 łyżka imbiru -- świeżo startego

      1 szczypta chili

      1 łyżka cukru

 

Rybę myję, osuszam i kroję na duże kawałki.

Przygotowuję ciasto: mąkę pszenną i ziemniaczaną, białko i sól roztrzepuję z 1 szklanką wody na jednolitą masę.

W woku (ewentualnie na głębokiej patelni) rozgrzewam olej.

Kawałki ryby maczam w cieście, smażę na złoty kolor, a następnie osączam z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Przygotowuję sos:

do rondelka wlewam 1/2 szklanki wody, wino i sos sojowy, dodaję koncentrat pomidorowy,

cukier, imbir, chili, obrany i rozdrobniony czosnek.

Mieszam i gotuję 5 minut na wolnym ogniu.

Rybę podaję gorącą, polaną sosem, z ryżem lub białym pieczywem.

 

 

Dorsz zapiekany z boczkiem

Autor (źródełko): Edytka    

Kategoria: Ryby.

Składniki:

       

 

Dorsz zapiekany z boczkiem MNIAMNIUSNE szczególnie na jakąś uroczystość polecam, zaskoczyłam ostatnio tym gości

SKŁADNIKI:

4 filety z dorsza ( każdy o wadze 200 g.),

cebula,

50 g. pieczarek,

pęczek natki,

2 łyżki masła,

2 szczypty pieprzu,

1/2 łyżeczki soli,

2 szczypty suszonego tymianku,

2 łyżki mąki ziemniaczanej,

listek laurowy,

1/2 litra mleka,

4 cienkie plastry boczku,

3 łyżki bułki tartej.

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę obrać i drobno pokroić. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Umytą natkę drobno posiekać. Cebulę i grzyby podsmażyć na maśle przez 5 minut. Przełożyć do żaroodpornej formy. Filety umyć w zimnej wodzie, osuszyć na ściereczce i ułożyć na pieczarkach. Posypać natką. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem, dodać listek laurowy. Mleko zagotować. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 3 łyżkami wody i wlać do gotującego się mleka. Mieszać, aż powstanie gęsty sos. Sosem polać ryby, przykryć i zapiekać przez 10 minut w rozgrzanym do 175 st. C piekarniku. Boczek podsmażyć. Ryby opruszyć tartą bułką, obłożyć plastrami boczku i wszystko zapiekać w piekarniku jeszcze przez 10 minut.

 

 

Farfalle z tuńczykiem, pieczarkami i śmietaną:

Autor (źródełko): Żarcie, Żarło, Żarełko - Forum   

Kategoria: Ryby.

Składniki:

        

 

Farfalle z tuńczykiem, pieczarkami i śmietaną:

przygotowanie: 15 min.

gotowanie 15 min.

porcje 4

500 g farfalli (czyli makaron kokardki-motylki)

60 g masła

1 łyżka oliwy

1 posiekana cebula

1 zmiażżony ząbek czosnku

125 g pieczarek w plasterkach

1 kubek śmietany

450 g tuńczyka z puszki, osączony i rozdrobniony

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka posiekanej pietruszki

Ugotować makaron w osolonej wodzie al dente. Odcedzić. Gdy będzie się gotował rozgrzać na patelni masło z oliwą. Dodać cebulę i czosnek, smażyć mieszając, mały ogień, aż cebula będzie miękka. Dodać pieczarki i smażyć 2 minuty. Dolać śmietanę i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować, aż sos zacznie gęstnieć. Dodać tuńczyka, sok z cytryny, pietruszkę, sol, pieprz i wymieszać z sosem. Powoli zagrzać, stale mieszając. Dać sos do makaronu i delikatnie wymieszać. Podawać.

Zamiast tuńczyka można dać łososia z puszki, ale tego jeszcze nie próbowałam.

Danko łatwe i pyszne, polecam fanom tuńczyka.

 

 

 

Fileciki z dorsza zapiekane

Autor (źródełko): Magdap   

Kuchnia: dietetyczna

Kategoria: Ryby.

Składniki:

        

 

filety dorsza pokroilam, posolilam, popieprzylam i wladowalam do naczynia zaroodpornego, a na wierzch obficie (i stad chyba ten pyszny smak) posypalam estragonem, na to cebulka (duzo cebuly) i plastry cytryny i zapiekalam w piekarniku

-------------

AgaP

robię od pewnego czasu (od kiedy lekarz kazał mi ryby jeść, żeby jod dostarczać) podobnie, tylko ze w warzywach - pieprzę rybę, obrzucam warzywami, zawijam w folie i do piekarnika!

 

Filety z dorsza

Autor (źródełko): Marelene   

Kuchnia: dla cukrzyka i nie tylko

Kategoria: Ryby.

Składniki:

        

 

4 kawałki filetów z dorsza po 125g

300 g tagliatelle (wstężek)

1 marchewka

1 mała cukinia

2 chrzany

1 cebula

1 łyżeczka oleju rzepakowego

1 łyżka masła

500 ml rosołu

200 ml białego wina

500 ml bulionu warzywnego

białego pieprzu wedle smaku

3 krople trufli (oliwy)

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin