Aidza z wedzonymi szprotkami
Czas przyrządzania (gg:mm): 01:00
Kategoria: Potrawy z jajek.
Ilość porcji: 4
Składniki:
100 g wedzonych szprotek
4 jaja
500 g swiezych pomidorow
250 g swiezych, ostrych, czerwonych papryczek
4 zabki czosnku
100 ml oliwy
kilka czarnych oliwek
sol
1 lyzeczka mielonej, ostrej, czerwonej papryki
1 lyzka harissy (przepis w
1 lyzeczka mielonych ziaren kminku
1/2 peczka zielonej pietruszki do przybrania
Pomidory sparzyc wrzatkiem, obrac ze skorek, wypestkowac i pokroic w
niewielkie kawalki. Czosnek obrac i pokroic w platki. Ostre papryczki
umyc, wypestkowac i pokroic w kawalki.
Awokado faszerowane tuńczykiem
Autor (źródełko): Barbara Bystrek
Kategoria: Ryby.
5 szt awokado -- dojrzałych
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
majonez -- kilka łyżek
4 łyżki kaparów -- lub 2-3 jędrne ogórki kwaszone
sok z cytryny
sól, pieprz
Rybę osaczyć z zalewy, przełożyć na talerz, rozdrobnić widelcem, dodać kapary lub obrane i pokrojone w bardzo drobną kostkę ogórki. Wymieszać z majonezem, doprawić do smaku pieprzem i, jeśli trzeba, solą. Umyte i osuszone owoce prze-kroić wzdłuż na połówki, usunąć pestki, a miąższ skropić sokiem z cytryny. Wgłębienia po pestkach wnapełnić farszem. Ułożyć połówki owoców na półmisku, udekorować listkami pietruszki.
Cabillaud au gratin czyli dorsz zapiekany na sposób francuski
Autor (źródełko): blog
Data: 11-04-2004
Czas przyrządzania (gg:mm): 00:40
80 dag dorszy -- filet
40 dag pomidorów
3 łyżki oliwy
1 łyżka mąki -- czubata
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki pieprzu
natka pietruszki
Filety posypać solą i pieprzem z obu stron. Żaroodporne naczynie wyłożyć plastarmi obranych ze skórki pomidorów, które posypać cukrem, solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Z wierzchu położyć filety i polać je oliwą wymieszaną z mąką i papryką. Zapiekać 20 – 25 min. W piekarniku bez przykrycia.
Chrupiąca ryba w zielonym sosie chili (dla 4 osób)
Autor (źródełko): Arwena
karp (ok. 1 kg), 2 łyżki mąki kukurydzianej, olej do smażenia, 90g mąki.
marynata:
20g świeżego imbiru, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki sosu sojowego (lub sojowo-grzybowego) TAO TAO, 1 łyżka wina ryżowego lub sherry,
sos:
2 ząbki czosnku, 10g świeżego imbiru, 2 cebule dymki, 100g zielonego sosu chili TAO TAO, 1 papryka czerwona, 2 łyżki oleju roślinnego, 2 łyżki octu, 1 1/2 łyżki cukru, 1/2 łyżki oleju sezamowego TAO TAO, 175 ml wywaru z ryb lub rosołu z kury, 1 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej, szczypta soli, szczypta pieprzu,
przybranie:
2 cebule dymki, 1 papryka czerwona, świeża pietruszka.
Sposób przyrządzania:
Imbir obrać i pokroić w cienkie plastry, posolić i polać winem (lub sherry). Karpia oczyścić z łusek, umyć i osuszyć. Po obu stronach naciąć głęboko w romby o szerokości 1 cm, włożyć do marynaty na 15 min i obracać. Pietruszkę, cebulę i czosnek obrać i posiekać. Wymieszać na ciasto mąkę i 150ml wody. Rybę posypać mąką kukurydzianą i następnie po obu stronach pokryć ją ciastem. Rozgrzać na patelni olej, włożyć do niego rybę i smażyć przez ok. 8 min., obracając. Wyjąć rybę z oleju, odsączyć i odstawić w ciepłe miejsce. Rozgrzać olej, smażyć na nim cebulę i imbir przez 2 min. Wlać ocet i zielony sos chili TAO TAO oraz przyprawić cukrem i olejem sezamowym TAO TAO. Wywar z ryby lub rosół wymieszać z mąką kukurydziana, dodać do innych składników sosu, wszystko krótko zagotować oraz przyprawić solą i pieprzem. Rybę polać gorącym sosem, przybrać cebulą i pietruszką.
Curry z ryby
A ja właśnie taki robię piątkowy obiadek
600 g filetów rybnych (obojętne jakich, może być sandacz, sola, mintaj, morszczuk, dorsz itp.)
3 duże lub 4 mniejsze cebule
1 łyżeczka świeżego posiekanego imbiru lub 1,5 łyżeczki suszonego
2 płaskie łyżeczki mieszanki przypraw curry
sok z jednej cytryny
2 łyżki brązowego (trzcinowego) cukru
300 g (dwa kubeczki) jogurtu naturalnego
rodzynki
oliwa
W średnim rondlu zeszklić na oliwie grubo pokrojone cebule. Dodać imbir i curry i podgrzewać razem ok. 2-3 minuty. W międzyczasie nastawić do gotowania biały ryż. Rodzynki (garść na porcję) zalać wrzątkiem i zostawić. W rondlu dodać sok z cytryny, brązowy cukier, jogurt i sól i dusić chwilę pod przykryciem. Rybę pokroić w kostkę i wrzucić do sosu. Dusić aż ryba zacznie się rozpadać (ok. 10 min.). Rodzynki wymieszać z ugotowanym ryżem. Podawać posypane natką pietruszki.
Mniam
Dorada po tunezyjsku
1 szt dorady -- ok. 1 kg
4 ząbki czosnku
2 strąki papryk czerwonych
2 łyżki masła
1 szt cytryny
Nasolić wypatroszoną, oskrobaną i dobrze umytą rybę. Posiekaną nać pietruszki i roztarty czosnek oraz drobno pokrojoną paprykę wymieszać z masłem, by powstała jednolita masa. Tę pastę włożyć do brzucha ryby i piec ją w żaroodpornym, zakrytym naczyniu przez pół godziny. Cytrynie ściąć czubek tak, by można było ją postawić na sztorc. Z drugiej strony wykroić w niej głęboki rowek, w który należy wcisnąć brzuch (delikatnie, by się nie rozpadła) upieczonej ryby. „Płynącą” na cytrynie doradę podawać z ryżem.
Dorsz duszony w pomidorach
10 dag koncentratu pomidorowego -- 20 %
1 kg dorsza
6 dag tłuszczu
15 dag cebul
1/2 szklanki śmietany
1 łyżeczka mąki -- czubata
3 łyżki natki pietruszki -- drobno posiekana
cukier
Rybę myjemy, odfiletowujemy, kroimy w dzwonka. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny i pozostawiamy na pół godziny. Potem oprószamy mąką i lekko zarumieniamy na tłuszczu. Cebulę kroimy drobno i zarumieniamy. Do cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy wymieszany z wodą i dusimy. Teraz wkładamy rybę i nadal dusimy na małym ogniu 20 minut. Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem do smaku. Wykładamy na półmisek, posypujemy drobno posiekaną pietruszką. Podajemy na gorąco z ziemniakami i surówką ze słodkiej kapusty.
DORSZ NA GRECKI SPOSÓB
Autor (źródełko): stronka WKN
6 kostek filetów z dorsza
8 sporych cebul,
2 pomidory,
1/2 szklanki oliwy,
2 łyżki masła,
2 cytryny,
2 ząbki czosnku,
2 łyżeczki soli,
1 łyżeczka pieprzu
Cebulę i czosnek skroić, podsmażyć na oliwie na złoty kolor.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
Włożyć posolone filety.
Obłożyć je usmażoną cebulą z czosnkiem.
Na każdym filecie położyć plasterki pomidora i cytryny.
Skropić to wszystko 1/2 szklanki wody.
Piec w tem. 190*C przez 30 minut.
Polać sosem powstałym przy pieczeniu.
Podawać na gorąco do pieczywa.
PYSIA!!!
Źródło: Zasłyszane.
Dorsz na grila
Autor (źródełko): Marelene
60 dkg filetu z dorsza
2 pomidory
1,5(szt) pora
70 g masła
1,5(szt) papryki czerwonej
garść świeżych ziół
soli, pieprz, wedle uznania
Przyciąć zytery kawałki folii aluminiowej, posmarować masłem i ułożyć na nich filety z dorsza, np. złożone na pół. Posolić i popieprzyć.
Pokroić pora, paprykę, pomidory, posiekać zioła i rozłożyć równomiernie razem z masłem na każdym kawałku ryby. Szczelnie zamknąć "paczuszkę" i położyć na grilu.
Grilować ok. 15-20 minut w dość niskiej temperaturze. Podać zawinięte paczuszki, żeby każdy mógł je sam otworzyć na talerzu!
Smacznego!
Dorsz na grila a'la Marelene
Dorsz w cieście z sosem pomidorowo-imbirowym
Data: 24-01-2004
50 dag filetu z dorsza -- można go zastąpić inną rybą
1 szklanka mąki -- pszenna
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 szt białka
sól
2 szklanki oleju -- do głębokiego smażenia
SOS :
50 ml wina -- czerwone słodkie
1 puszka koncentratu pomidorowego -- ok. 7 dkg
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka imbiru -- świeżo startego
1 szczypta chili
Rybę myję, osuszam i kroję na duże kawałki.
Przygotowuję ciasto: mąkę pszenną i ziemniaczaną, białko i sól roztrzepuję z 1 szklanką wody na jednolitą masę.
W woku (ewentualnie na głębokiej patelni) rozgrzewam olej.
Kawałki ryby maczam w cieście, smażę na złoty kolor, a następnie osączam z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Przygotowuję sos:
do rondelka wlewam 1/2 szklanki wody, wino i sos sojowy, dodaję koncentrat pomidorowy,
cukier, imbir, chili, obrany i rozdrobniony czosnek.
Mieszam i gotuję 5 minut na wolnym ogniu.
Rybę podaję gorącą, polaną sosem, z ryżem lub białym pieczywem.
Dorsz zapiekany z boczkiem
Autor (źródełko): Edytka
Dorsz zapiekany z boczkiem MNIAMNIUSNE szczególnie na jakąś uroczystość polecam, zaskoczyłam ostatnio tym gości
SKŁADNIKI:
4 filety z dorsza ( każdy o wadze 200 g.),
cebula,
50 g. pieczarek,
pęczek natki,
2 szczypty pieprzu,
1/2 łyżeczki soli,
2 szczypty suszonego tymianku,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
listek laurowy,
1/2 litra mleka,
4 cienkie plastry boczku,
3 łyżki bułki tartej.
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę obrać i drobno pokroić. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Umytą natkę drobno posiekać. Cebulę i grzyby podsmażyć na maśle przez 5 minut. Przełożyć do żaroodpornej formy. Filety umyć w zimnej wodzie, osuszyć na ściereczce i ułożyć na pieczarkach. Posypać natką. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem, dodać listek laurowy. Mleko zagotować. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 3 łyżkami wody i wlać do gotującego się mleka. Mieszać, aż powstanie gęsty sos. Sosem polać ryby, przykryć i zapiekać przez 10 minut w rozgrzanym do 175 st. C piekarniku. Boczek podsmażyć. Ryby opruszyć tartą bułką, obłożyć plastrami boczku i wszystko zapiekać w piekarniku jeszcze przez 10 minut.
Farfalle z tuńczykiem, pieczarkami i śmietaną:
Autor (źródełko): Żarcie, Żarło, Żarełko - Forum
przygotowanie: 15 min.
gotowanie 15 min.
porcje 4
500 g farfalli (czyli makaron kokardki-motylki)
60 g masła
1 łyżka oliwy
1 posiekana cebula
1 zmiażżony ząbek czosnku
125 g pieczarek w plasterkach
1 kubek śmietany
450 g tuńczyka z puszki, osączony i rozdrobniony
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka posiekanej pietruszki
Ugotować makaron w osolonej wodzie al dente. Odcedzić. Gdy będzie się gotował rozgrzać na patelni masło z oliwą. Dodać cebulę i czosnek, smażyć mieszając, mały ogień, aż cebula będzie miękka. Dodać pieczarki i smażyć 2 minuty. Dolać śmietanę i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować, aż sos zacznie gęstnieć. Dodać tuńczyka, sok z cytryny, pietruszkę, sol, pieprz i wymieszać z sosem. Powoli zagrzać, stale mieszając. Dać sos do makaronu i delikatnie wymieszać. Podawać.
Zamiast tuńczyka można dać łososia z puszki, ale tego jeszcze nie próbowałam.
Danko łatwe i pyszne, polecam fanom tuńczyka.
Fileciki z dorsza zapiekane
Autor (źródełko): Magdap
Kuchnia: dietetyczna
filety dorsza pokroilam, posolilam, popieprzylam i wladowalam do naczynia zaroodpornego, a na wierzch obficie (i stad chyba ten pyszny smak) posypalam estragonem, na to cebulka (duzo cebuly) i plastry cytryny i zapiekalam w piekarniku
-------------
AgaP
robię od pewnego czasu (od kiedy lekarz kazał mi ryby jeść, żeby jod dostarczać) podobnie, tylko ze w warzywach - pieprzę rybę, obrzucam warzywami, zawijam w folie i do piekarnika!
Filety z dorsza
Kuchnia: dla cukrzyka i nie tylko
4 kawałki filetów z dorsza po 125g
300 g tagliatelle (wstężek)
1 marchewka
1 mała cukinia
2 chrzany
1 cebula
1 łyżeczka oleju rzepakowego
1 łyżka masła
500 ml rosołu
200 ml białego wina
500 ml bulionu warzywnego
białego pieprzu wedle smaku
3 krople trufli (oliwy)
...
in_ika