ziemniaki na różne sposoby.doc

(36 KB) Pobierz

Banalne kartofelki z koperkiem 

Autor (źródełko): stronka WKN   

Kategoria: Ziemniaki na różne sposoby.

Składniki:

        

 

Banalne kartofelki z koperkiem

Składniki Przepis

1 kg żółtych ziemniaków

pęczek koperku

olej

sól, sól ziołowa Ziemniaki, najlepiej nieduże, obrać i pokroić w niezbyt grube plastry - najlepiej półcentymetrowe. Przełożyć je do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego, nie musi być głebokie, lepiej, żeby było duże i płytkie. Polać jeszcze raz olejem, posypać pokrojonym koperkiem, posolić i wymieszać. Można odstawić na jakiś czas albo od razu wstawić do ppiekarnika. Piec pod przykryciem około 1 godziny w temperaturze 200 stopni. Po około 40 minutach delikatnie przemieszać, uważając, żeby plastry ziemniakó się nie rozpadły.

Ostatnie 10 minut najlepiej dopiec bez przykrycia, żeby wierzch nieco się przyrumienił.

Pasują praktycznie do każdego rodzaju mięs i surówek.

 

 

 

Cepeliny

Data: 21-05-2004

Kuchnia: litewska

Kategoria: Kluski, pierogi, pyzy, Ziemniaki na różne sposoby.

Składniki:

       MASA ZIEMNIACZANA:

      1 kg ziemniaka

        kasza manna -- kilka łyżek

        sól

        MASA SEROWA:

      300 g sera białego

      1 łyżka śmietany

      20 g słoniny -- drobniutko posiekać i usmażyć

      20 g masła

      1/2 łyżeczki mięty

      1 szt jajka

        sól

        SOS :

        słonina

      1 szt cebuli

        śmietana

 

Kaszę manną zalać mlekiem i odstawić na jakiś czas.

Ziemniaki obrać, zetrzeć, odcisnąć. Soku z ziemniaków nie wylewać, a odstawić i poczekać aż osiądzie krochmal, wtedy wódę zlewamy, a krochmal wkładamy do masy ziemniaczanej. Również dodajemy sól i kaszę manną lub zmielone gotowane ziemniaki. To tyle na temat ciasta.

Nadzienie rożne. Najbardziej popularne to mięsne, ale mogą być np. grzyby, ser, wędlina, usmażony boczek.

Teraz formujemy podłużne (wielkości pięści).... hmm... i tu nie wiem jak to nazwać... coś w rodzaju pyz, nadziewane naszym farszem. Na bieżąco nasze cepeliny wrzucamy do gotującej się już posolonej wody (UWAGA !!! woda powinna cały czas się gotować, inaczej cepeliny się rozpadną). Gotujemy ok 30 min. ostrożnie mieszając co jakiś czas. Sprawdzić, czy już gotowe, najlepiej na żywca, tzn. wyjmując jeden i próbując.

Sos do tego:

Pokroić słoninkę lub boczek i cebulkę usmażyć, ma być duuużo tłuszczyku (wiem niezdrowe, ale dobre) do tego dodać duuużo śmietany. Takim sosikiem polewa się cepeliny mniammm, mniammmm.....

 

 

 

Cepeliny WKN

Autor (źródełko): WKN   

Kategoria: Kluski, pierogi, pyzy.

Składniki:

        

 

Cepeliny

Potrzeba nie wiele składników i trochę cierpliwości :o)

1kg ziemniaków

Kilka łyżek kaszy mannej lub 3-4 ugotowane ziemniaki

sól

Kaszę manną zalać mlekiem i odstawić na jakiś czas.

Ziemniaki obrać, zetrzeć, odcisnąć. Sok z ziemniaków nie wylewać, a odstawić i poczekać aż osiądzie krochmal, wtedy wódę zlewamy, a krochmal wkładamy do masy ziemniaczanej. Również dodajemy sól i kaszę manną lub zmielone gotowane ziemniaki. To tyle na temat ciasta.

Nadzienie rożne. Najbardziej popularne to mięsne, ale mogą być np. grzyby, ser, wędlina, usmażony boczek.

Teraz formujemy podłużne (wielkości pięści).... hmm... i tu nie wiem jak to nazwać... coś w rodzaju pyz, nadziewane naszym farszem. Na bieżąco nasze cepeliny wrzucamy do gotującej się już posolonej wody (UWAGA!!! woda powinna cały czas się gotować, inaczej cepeliny się rozpadną). Gotujemy ok 30 min. ostrożnie mieszając co jakiś czas. Sparawdzić, czy już gotowe, najlepiej na żywca, tzn. wyjmując jeden i próbując.

Sos do tego:

Pokroić słoninkę lub boczek i cebulkę usmażyć, ma być duuużo tłuszczyku (wiem niezdrowe, ale dobre) do tego dodać duuużo śmietany. Takim sosikiem polewa się cepeliny mniammm, mniammmm.....

Nadzienia:

1. Mięsne - to zwykle przyprawione mielone, może być z dodatkiem łyżki śmietany i gotowanego ziemniaka.

2.Serowe:

300 gr. sera białego

1 jajko

1 łyżka śmietany

20 gr. drobno pokrojonej i usmażonej słoninki

20 gr. masła

1/2 łyżeczki mięty

sól

Źródło: Przepis rodzinny

 

 

 

Ciasteczka ziemniaczane z kurczakiem

Autor (źródełko): Gery   

Data: 2004-07-04

Kategoria: Potrawy z drobiu, Ziemniaki na różne sposoby.

Składniki:

      1/2 opakowania puree ziemniaczanego w proszku

      1/2 szt kurczaka -- mały

      25 dag mieszanki warzywnej -- mrożonka

      3 szt dymki

      1 szt jajka

        sól, pieprz

      4 łyżki bułki tartej

      1/2 łyżeczki rozmarynu -- płaska

      3 łyżki oliwy z oliwek

      1 szt cytryny -- do przybrania

 

Gotuję kurczaka i mieszankę warzywną. Mięso kroję w drobną kostkę, mieszam z piure ziemniaczanym i mieszanką warzywną, dodaję dymkę lub szczypior i rozmaryn, wbijam jajko, doprawiam solą i pieprzem.

Z masy formuję wałek, kroję na centymetrowej grubości krążki i posypuję je tartą bułką.

Piekę na blasze wysmarowanej oliwą, aż ciastka nabiorą złocistego koloru.

Przybieram cytryną.

 

 

 

 

Efektowne ziemniaczki 

Autor (źródełko): KateK   

Kategoria: Ziemniaczane cuda.

Składniki:

        

 

Efektowne ziemniaczki

-kilka duzych ziemniakow (w zaleznosci ile tego chcesz)

-mieso mielone

-swieze pomidory,albo z puszki

-kilka plasterkow szynki

-troche sera zoltego

-przyprawy :bazylia,papryka,sol,pieprz itp.

Ziemniaki w mundurkach podgotowac ok.15min.Przekroic wzdluz,wydlubac miazszcz.

Mieso przesmazyc,dodac pomidory,ziemniaczany miazszcz,przyprawy.

Farszem nadziac ,przykryc plastrem szynki,przekuc wykalaczka kazdy ziemniak i zapiekac ok.20 min.Pozniej na wykalaczke nakuc kosteczke zoltego sera i jeszcze chwile zapiekac,az ser sie roztopi.Podawac z sosem czosnkowym lub pomidorowym,ketchupem...z czym kto lubi (ja ukladam gotowe na lisciach salaty, a sos osobno stawiam na stole )

Fajnie wygladaja takie lodeczki na talerzu i smakuja tez kazdemu

 

 

Eskalopki ziemniaczane

Autor (źródełko): Strzalka   

Kategoria: Ziemniaczane cuda, Potrawy z mikrofali.

Składniki:

        

 

• 1,5 szklanki śmietany

• 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

• łyżeczka soli

• 0,5 łyżeczki pieprzu

• 6 szklanek pokrojonych w cienkie plasterki ziemniaków

• 1 cebula pokrojona w drobną kostkę

• 2 szklanki tartego sera

• 4 łyżki masła.

Mieszamy śmietanę z pietruszką, solą i pieprzem. Układamy warstwami ziemniaki i cebulę w żaroodpornym naczyniu. Posypujemy serem, polewamy śmietaną i dodajmy na samą górę masło. Całość przykrywamy i pieczemy w kuchence mikrofalowej przez 15 min w wysokiej temperaturze. Następnie naczynie odkrywamy i odkryte pieczemy kolejne 15 min w wysokiej temperaturze.

Po zakończeniu pieczenia zostawiamy naczynie w zamkniętej kuchence jeszcze jakieś 3 minuty.

------------

restaurants.pl

 

 

 

Eskalopki ziemniaczane nr 2

Autor (źródełko): Arwena   

Kategoria: Ziemniaczane cuda, Potrawy z mikrofali.

Składniki:

        

 

Eskalopki ziemniaczane

1,5 szklanki śmietany

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

łyżeczka soli

0,5 łyżeczki pieprzu

6 szklanek pokrojonych w cienkie plasterki ziemniaków

1 cebula pokrojona w drobną kostkę

2 szklanki tartego sera

4 łyżki masła.

Mieszamy śmietanę z pietruszką, solą i pieprzem. Układamy warstwami ziemniaki i cebulę w żaroodpornym naczyniu. Posypujemy serem, polewamy śmietaną i dodajmy na samą górę masło. Całość przykrywamy i pieczemy w kuchence mikrofalowej przez 15 min w wysokiej temperaturze. Następnie naczynie odkrywamy i odkryte pieczemy kolejne 15 min w wysokiej temperaturze.

Po zakończeniu pieczenia zostawiamy naczynie w zamkniętej kuchence jeszcze jakieś 3 minuty.

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin