Puchar Mont Blanc.odt

(32 KB) Pobierz

 

Newsletter 181/2009



Kochani! W najbliższym odcinku zapraszam na kasztany! Zobaczycie w nim między innymi, jak zrobić bardzo pyszny deser kasztanowo-czekoladowy z bitą śmietaną i migdałami. A przepis (prosto spod Mont Blanc!) już dzisiaj znajdziecie poniżej!

I pamiętajcie, najlepsze kasztany są na placu Pigalle.


A oto jeden z takich przepisów:

Puchar Mont Blanc

Można użyć gotowego puree kasztanowego albo zrobić je samemu (kasztany jadalne należy naciąć, zdjąć brązową skórkę, zblanszować, potem zdjąć białą błonę, zalać wodą, dodać cukier, gotować do miękkości i na końcu zmiksować).

 

200 g kremu kasztanowego
80 g czekolady
2 żółtka
50 g płatków migdałów
250 ml śmietanki gęstej tortowej 36%
50 g cukru pudru

1. Do metalowej miseczki wrzuć posiekaną czekoladę i krem kasztanowy. Ułóż nad garnkiem z wrzącą wodą i rozpuść. Dodaj żółtka, wymieszaj.
2. Powstały krem ułóż na dnie kieliszków.
3. Ubij śmietanę z cukrem i nałóż na krem czekoladowo-kasztanowy.
4. Posyp migdałami, schłódź w lodówce.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin