Newsletter 181/2009
Kochani! W najbliższym odcinku zapraszam na kasztany! Zobaczycie w nim między innymi, jak zrobić bardzo pyszny deser kasztanowo-czekoladowy z bitą śmietaną i migdałami. A przepis (prosto spod Mont Blanc!) już dzisiaj znajdziecie poniżej!I pamiętajcie, najlepsze kasztany są na placu Pigalle.
A oto jeden z takich przepisów:
Można użyć gotowego puree kasztanowego albo zrobić je samemu (kasztany jadalne należy naciąć, zdjąć brązową skórkę, zblanszować, potem zdjąć białą błonę, zalać wodą, dodać cukier, gotować do miękkości i na końcu zmiksować).
200 g kremu kasztanowego80 g czekolady2 żółtka50 g płatków migdałów250 ml śmietanki gęstej tortowej 36%50 g cukru pudru
1. Do metalowej miseczki wrzuć posiekaną czekoladę i krem kasztanowy. Ułóż nad garnkiem z wrzącą wodą i rozpuść. Dodaj żółtka, wymieszaj.2. Powstały krem ułóż na dnie kieliszków.3. Ubij śmietanę z cukrem i nałóż na krem czekoladowo-kasztanowy.4. Posyp migdałami, schłódź w lodówce.
in_ika