Sałatka z pieczonej papryki i bakłażana.pdf

(112 KB) Pobierz
321595765 UNPDF
Sałatka z pieczonej papryki i bakłażana
Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.4)
ilość osób: 8
trudność: łatwe
Składniki
1 średni bakłażan, pokrojony wzdłuż na plastry o grubości 0,5 cm
2 czerwone papryki pokrojone na ćwiartki, bez szypułki i pestek
otarta skórka i sok z 1 pomarańczy
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
2 łyżeczki drobno startego świeżego imbiru
1 łyżka prażonych ziaren sezamu
3 łyżki oliwy
sól i pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki o płaskich liściach
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Ułóż plastry bakłażana i ćwiartki papryki na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 7 min. z jednej i 7 min. z drugiej strony.
Przełóż gorące warzywa do miski i przykryj folią, żeby zmiękły we własnym cieple. Po 10
minutach pokrój warzywa na kawałki wielkości jednego kęsa i wymieszaj z sokiem i skórką
pomarańczową, czosnkiem, imbirem, ziarnem sezamowym i oliwą. Dopraw do smaku i
przełóż do niedużej miski. Posyp natką. Podawaj sałatkę o temperaturze pokojowej.
© Anna Olson
Zgłoś jeśli naruszono regulamin