Tarte flambÉ.pdf

(110 KB) Pobierz
321597097 UNPDF
Tarte flambÉ
Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.23)
trudność: łatwe
Ciasto
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżeczka suszonych drożdży
1 łyżeczka soli
½ szklanki mąki tortowej
1½ szklanki mąki pszennej
1 szklanka gotowanego boczku, pokrojonego w kostkę
1 szklanka kwaśnej śmietany 12%
1 szklanka cebuli pokrojonej na plasterki
sól i mielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie
Wymieszaj ciepłą wodę z drożdżami i odstaw na 5 min. Wsyp sól oraz mąkę i wymieszaj
drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek miski. Przełóż ciasto na oprószony
mąką blat i wyrabiaj przez 2 min, aż ciasto będzie elastyczne. Włóż je do miski i odstaw na
20 min. w ciepłym nie przewiewnym miejscu do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do 205
stopni C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Rozwałkuj ciasto na cienki prostokąt, przekrój
na krzyż na 4 części i ułóż na blasze. Rozłóż na nich boczek i cebulę, posyp solą i pieprzem i
piecz przez 10 min., aż ciasto będzie złociste i chrupiące. Pokrój tarty na mniejsze porcje
przed podaniem.
© Anna Olson
Zgłoś jeśli naruszono regulamin