Tort lodowy.pdf

(111 KB) Pobierz
321597471 UNPDF
Tort lodowy
Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.13)
trudność: łatwe
Sos karmelowy
2 szklanki cukru
½ szklanki wody
1 łyżeczka białego octu winnego
1 1/3 szklanki śmietany kremówki
3 szklanki pokruszonych twardych pierniczków imbirowych
1 szklanka toffi w kawałkach
½ szklanki stopionego masła
1½ szklanki posiekanych orzechów laskowych
1 litr lodów karmelowych
1 litr lodów z białej czekolady
Przygotowanie
Doprowadź w rondlu do wrzenia cukier, wodę i ocet winny. Gotuj karmel bez przykrycia aż
będzie bursztynowy, obmywając ścianki garnka zimną wodą za pomocą pędzla. Zdejmij
rondel z ognia i ostrożnie dolej śmietanę, uważając na gorącą parę. Wymieszaj sos i odstaw
do ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki. Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia
prostokątną foremkę o wymiarach 20 cm x 25 cm. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
Zmieszaj pokruszone ciasteczka z ½ szklanki kawałków toffi oraz stopionym masłem, przełóż
do foremki, dociśnij do dna i piecz przez 12 min. Upraż orzechy laskowe przez 8 minut.
Odstaw wszystko do całkowitego ostygnięcia. Wyjmij lody karmelowe z lodówki, żeby
trochę zmiękły. A następnie wymieszaj. Rozprowadź warstwę lodów na upieczonym spodzie i
wstaw na 30 min. do zamrażalnika. Następnie rozprowadź na lodach połowę kremu
karmelowego i posyp uprażonymi orzechami. Wstaw do zamrażalnika na czas przygotowania
warstwy lodów czekoladowych. Wyjmij lody z białej czekolady z zamrażalnika, żeby trochę
zmiękły i wymieszaj. Rozprowadź je na warstwie lodów karmelowych z sosem i orzechami i
wstaw na 30 min. do zamrażalnika. Ozdób tort lodowy pozostałym sosem karmelowym i
wstaw na 4 godziny do zamrażalnika.
© Anna Olson
Zgłoś jeśli naruszono regulamin