Curry.pdf

(36 KB) Pobierz
2709800 UNPDF
Curry
Curry jest mieszanką przypraw, które od
tysięcy lat kształtują smak potraw w
Indiach. Mieszanka przywędrowała do
Europy dopiero w XVIII wieku, w okresie
wielkiej rywalizacji Holandii, Anglii i
Portugalii o prymat w handlu przyprawami
pochodzącymi z Indii i Dalekiego
Wschodu. Obecnie jest to jedna z
najbardziej popularnych przypraw na
świecie. Nazwą curry określa się także
potrawy typu ragout z wieprzowiny,
baraniny, drobiu i ryb przyrządzane z
dodatkiem mieszanki curry. Curry stosuje się najczęściej do potraw
mięsnych, zwłaszcza z drobiu, wieprzowiny i baraniny oraz warzyw, ryżu i
sosów.
Skład:
W skład przyprawy wchodzą najwyższej jakości surowce aromatyczne:
kurkuma, kozieradka, kolendra, gałka muszkatołowa, pieprz czarny, chili,
czosnek, kardamon, goździki, kmin rzymski, cynamon, imbir oraz sól i
glutaminian sodu (wzmacniacz smaku).
2709800.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin