Sałatka z figami, szynką parmeńską i mozarelląSkładniki:3 figimix sałatszynka parmeńskamozarellaNa patelnię wyłóż trochę miodu, aby mógł się skarmelizować. Kiedy miód zacznie się gotować dodaj do niego odrobinę octu balsamicznego i poczekaj, aż ocet odparuje.Mix sałat połącz z oliwą z oliwek oraz z oliwą z peperoncino. Wszystko wymieszaj i przełóż sałatę na talerz.Zetnij ogonek w figach i zrób nacięcia u góry, aby figi ładnie się rozłożyły i przypominały kwiat. Ułóż je na talerzu obok sałaty. Mozarellę porozrywaj palcami w mniejsze kawałki. Ułóż na talerzu. Na całość wyłóż plastry szynki parmeńskiej. Całość skrop oliwą z oliwek oraz skarmelizowanym miodem z dodatkiem octu balsamicznego.
Scamorza ArrostoSkładniki:wędzona mozzarellaszynka parmeńskarukolaczerwony ocet winnyPrzygotowanie:Na dobrze rozgrzanej patelni usmaż pokrojoną w 4 plastry mozarellę tak, aby uzyskała złotawo brązowy kolor. Przełóż ją do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika na 2-3 minuty nie przyprawiając jej niczym, aby się lekko rozpuściła.
Prosciutto di ParmaSkładniki:czerwona kapustaoliwa z oliwekszynka parmeńskaser ricottapidePrzygotowanie kapusty:Posiekaj drobno czerwoną kapustę i przełóż na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek. Podsmaż kapustę przez chwilę, dodaj szczyptę soli. Na końcu skrop kapustę czerwonym octem winnym. Wymieszaj.Przygotowanie chlebka pide - przepis na jedną porcję.135 gr. mąki65 gr. wodyszczypta soliszczypta cukru0,5 gr. drożdży0,5 gr. oliwy1 żółtkoZagnieć mąkę z wodą, drożdżami, cukrem, sola i oliwą. Odstaw i poczekaj aż ciasto urośnie.Następnie ciasto uformuj w kulkę i rozgnieć na grubość 0,5 cm, a przed włożeniem ciasta do pieca posmaruj je żółtkiem.Gotową mozarellę przekładamy na talerz, dekorujemy plastrami szynki parmeńskiej oraz rukolą. Obok układamy czerwoną kapustę, pokrojony chlebek pide. Plastry szynki parmeńskiej dekorujemy ricottą, posypujemy szczypiorkiem.
La Cantina Special Kofte150 gr. mięsa mielonego wołowego10 gr. bułki tartej2 gr. pieprzu czarnego2 gr. Kminku2 gr. soli2 gr. oreganojajkocebulaChleb pide100 gr. cienkich plastrów polędwicy wołowej70 gr. naturalnego jogurtu30 gr. masła2 gr. mielonej słodkiej paprykiPomidor i paprykaPrzygotowanie kofte:Do 150 gr mięsa wołowego dodaj jajko, czarny pieprz, bułkę tartą, dwie szczypty soli, łyżkę stołową czerwonej papryki, 1 płaską łyżkę kminu, przetartą jedną cebulę i oregano. Całość dokładnie wymieszaj. Uformuj z tego 4 kotleciki kofte.Na grilla wyłóż 4 kofte, które wcześniej obtocz delikatnie w oliwie, na grilla wyłóż też 3 plastry lekko rozbitej polędwicy wołowej, pokrojoną paprykę oraz pokrojonego pomidora.Pide pokrój w kostki. Wyłóż je na rozgrzane na patelni masło i lekko posól. Dodaj na patelnię trochę pomidorowego sosu i mieszając połącz go z kawałkami pide. Przełóż na talerz, polej jogurtem połączonym z odrobiną wody.Na patelnię wrzuć 1/3 kostki masła, połącz je z 1 stołową łyżką czerwonej papryki intensywnie mieszając. Na tak przygotowaną patelnię przełóż grilowane warzywa oraz polędwicę wołową. Połącz polędwicę z papryką i całość skrop sosem sojowym.Obok wyłożonego wcześniej na talerz chleba pide z jogurtem ułóż grilowane warzywa, kofte i polędwicę wołową. Polej sosem, który pozostanie na patelni.
dakiro