Instrukcja bhp zmywania naczyń.pdf
(
62 KB
)
Pobierz
24664319 UNPDF
INSTRUKCJA SANITARNA ZMYWANIA NACZYÑ
STO£OWYCH W ZAK£ADACH ¯YWIENIA ZBIOROWEGO
1. Zmywanie naczyñ i sprzêtu kuchennego w zak³adach ¿ywienia zbiorowego powinno odby-
waæ siê w pomieszczeniu (zmywalni) wydzielonym z innych pomieszczeñ i zamykanym.
Powinno ono byæ odpowiednio oœwietlone, widne, dobrze przewietrzone i utrzymane w czy-
stoœci. Œciany musz¹ byæ pokryte materia³em ³atwo zmywalnym, nienasi¹kliwym, nietok-
sycznym, odpornym na dzia³anie wilgoci – do wysokoœci co najmniej 2 m, mierz¹c od pozio-
mu pod³ogi. Pod³oga powinna byæ g³adka, nienasi¹kliwa, ³atwo zmywalna, niepyl¹ca, nie-
œliska oraz odporna na œcieranie i uderzenia mechaniczne. Pod³oga nie mo¿e byæ uszkodzo-
na. Odpowiednio do potrzeb pod³oga powinna mieæ nachylenie do kanalizacyjnych wpu-
stów pod³ogowych.
2. W przypadku gdy ze wzglêdu na warunki lokalowe zmywalnia nie mo¿e byæ urz¹dzona
w oddzielnym pomieszczeniu, zmywanie w okresie przejœciowym mo¿e siê odbywaæ w wy-
dzielonej w tym celu czêœci kuchni. Wówczas powinno ono byæ zorganizowane tak, aby
brudne naczynia nie styka³y siê z artyku³ami ¿ywnoœciowymi, z produkcj¹ potraw oraz
gotowymi potrawami.
3. Wydawanie naczyñ czystych, zwrot naczyñ brudnych oraz usuwanie odpadów ze zmywal-
ni powinno siê odbywaæ w sposób zapobiegaj¹cy krzy¿owaniu siê dróg czystych i brudnych
naczyñ oraz gwarantowaæ ³atwe usuwanie odpadów, bez koniecznoœci przechodzenia przez
inne pomieszczenia.
4. W zak³adach ¿ywienia zbiorowego bez obs³ugi kelnerskiej zmywalnia naczyñ sto³owych
powinna mieæ bezpoœrednie po³¹czenie z sal¹ konsumenck¹ – w celu odbioru brudnych
naczyñ sto³owych, oraz odrêbne bezpoœrednie po³¹czenie z wydawalni¹ posi³ków lub kuch-
ni¹. Je¿eli w zak³adzie jest obs³uga kelnerska, to zmywalnia powinna ³¹czyæ siê bezpoœred-
nio z rozdzielni¹ kelnersk¹, a rozdzielnia – z kuchni¹.
5. Brudnych naczyñ nie nale¿y przetrzymywaæ i gromadziæ w zmywalni. Nale¿y z nich usun¹æ
resztki pokarmowe za pomoc¹ ³opatki, szczotki, skrobaczki itp. z uchwytem. Ka¿de mycie
z u¿yciem œrodków chemicznych powinno byæ zakoñczone sp³ukaniem czyst¹ wod¹.
6. Odpadków konsumpcyjnych nie wolno wrzucaæ do œmietnika, lecz nale¿y je sk³adaæ w spe-
cjalnie na ten cel przeznaczonych pojemnikach. Pojemniki te powinny byæ opró¿nione nie-
zw³ocznie po wype³nieniu 2/3 objêtoœci, a w ka¿dym przypadku po zakoñczeniu pracy.
Opró¿nione nale¿y umyæ i wydezynfekowaæ. Pojemników tych nie wolno u¿ywaæ do jakich-
kolwiek prac zwi¹zanych z przechowywaniem b¹dŸ przygotowywaniem ¿ywnoœci.
7. Do mycia rêcznego nale¿y u¿ywaæ wody o temperaturze nie mniejszej ni¿ 45
0
C.
8. W wannie lub przegrodzie zlewozmywaka powinno byæ co najmniej 50% objêtoœci wody,
któr¹ nale¿y czêsto zmieniaæ.
9. Przy u¿ywaniu maszyny do mycia nale¿y przestrzegaæ nastêpuj¹cych wskazówek:
– naczynia oczyœciæ z resztek po¿ywienia, u³o¿yæ na specjalnej tacy i wstawiæ do maszyny,
– naczynia pozostawiæ w maszynie pod dzia³aniem gor¹cej wody przez okres 3–4 minut,
– tace z czystymi naczyniami wyjmowaæ z przeciwnej strony do miejsca ich wstawienia,
– wodê w maszynie utrzymywaæ w temp. co najmniej 90
0
.
10. W przypadku braku maszyny do mycia naczynia sto³owe nale¿y myæ w dwóch wodach,
a w trzeciej wodzie wyparzaæ, przestrzegaj¹c nastêpuj¹cych wytycznych:
– umyte naczynia nale¿y u³o¿yæ w odpowiednim drucianym koszu i wstawiæ do wody
w kotle,
– temperatura wody w kotle po wstawieniu naczyñ do wyparzania powinna wynosiæ co
najmniej 85
0
C,
– naczynia ca³kowicie zanurzone w wodzie powinny pozostawaæ w niej 3–4 minuty.
11. Kot³y do wyparzania i przybory pomocnicze do zmywania nale¿y utrzymywaæ w czystoœci.
12. Umyty i wydezynfekowany sprzêt powinien byæ przechowywany w wydzielonych i odpo-
wiednio zabezpieczonych pomieszczeniach.
13. Umytych naczyñ nie wolno przechowywaæ w zmywalni na stole. Talerze i sztuæce po osu-
szeniu nale¿y natychmiast przenieœæ do zamkniêtych szaf utrzymywanych w czystoœci i w po-
rz¹dku.
14. Zmywaki, pomocnicze wanienki, miednice, szczotki itp. powinny byæ codziennie po pracy
czyszczone i wyparzane.
15. T³uszczowniki, syfony otwarte pod zlewami, zmywaki, puszki w kana³ach i pod³ogach
nale¿y codziennie po pracy oczyœciæ i umyæ, a raz na tydzieñ zdezynfekowaæ.
16. Przy przeprowadzaniu dezynfekcji nale¿y przestrzegaæ nastêpuj¹cych wytycznych:
– przygotowaæ p³yn dezynfekcyjny wg przepisu u¿ywanego œrodka dezynfekuj¹cego, któ-
rym nale¿y zmyæ czysto umyty przedmiot, pozostawiaj¹c go w tym p³ynie przez kilka
minut,
– do zlewów i kana³ów u¿ywaæ roztworu podwójnie stê¿onego,
– sp³ukaæ œrodek dezynfekcyjny po kilku minutach,
– czynnoœci dezynfekcyjne powinna wykonywaæ osoba zaznajomiona z dzia³aniem œrod-
ków dezynfekcyjnych o du¿ym stê¿eniu.
17. Przed zabiegiem dezynfekcji powierzchnie powinny byæ umyte i sp³ukane silnym strumie-
niem wody oraz wysuszone. W przypadku dezynfekcji chemicznej sp³ukiwanie i suszenie
powinno byæ równie¿ wykonywane po dezynfekcji.
18. Pracownicy zatrudnieni w zmywalni powinni posiadaæ aktualne œwiadectwa zdrowia i za-
œwiadczenie, ¿e nie s¹ nosicielami chorób zakaŸnych. Powinni mieæ schludny wygl¹d i wyko-
nywaæ czynnoœci w fartuchu p³aszczowym i czepku, a zatrudnieni w zetkniêciu z wod¹ –
ponadto posiadaæ fartuch gumowy lub ceratowy oraz obuwie ochronne.
19. Palenie tytoniu jest dozwolone wy³¹cznie w odpowiednio przystosowanych pomieszcze-
niach (palarniach) lub w innych wyodrêbnionych miejscach, wyposa¿onych w sprawnie
dzia³aj¹c¹ wentylacjê.
20. Znajduj¹ce siê w zak³adzie substancje chemiczne powinny byæ przechowywane wy³¹cznie
w przeznaczonym do tego celu pomieszczeniu, odpowiednio zabezpieczonym, w opakowa-
niach znakowanych w sposób widoczny i umo¿liwiaj¹cy identyfikacjê tych substancji.
21. Substancji chemicznych, które mog¹ zanieczyœciæ artyku³y spo¿ywcze, nie wolno u¿ywaæ
ani przechowywaæ w miejscach, gdzie znajduj¹ siê artyku³y spo¿ywcze, z wyj¹tkiem przy-
padków, gdy s¹ one niezbêdne do celów higienicznych.
22. Sprzêt u¿ywany do sprz¹tania, mycia i dezynfekcji powinien byæ przechowywany w wy-
dzielonych miejscach, przeznaczonych wy³¹cznie do tego celu.
23. Wszystkie inne okolicznoœci, które nie s¹ ujête w niniejszej instrukcji, a mog¹ zagroziæ bezpie-
czeñstwu obs³uguj¹cego b¹dŸ osobom postronnym, nie zwalniaj¹ obs³uguj¹cego od obo-
wi¹zku meldowania o nich prze³o¿onym.
................................................
...................................................
Opracowa³ (data i podpis)
Zatwierdzi³ (data i podpis)
Plik z chomika:
Bjanka12
Inne pliki z tego folderu:
Instukcja bhp przy wykonywaniu prac administracyjno-biurowych.pdf
(516 KB)
Instukcja bhp przy obsłudze szlifierki dwutarczowej.pdf
(28 KB)
instrukcja obsługi niszczarki do dokumentów.pdf
(518 KB)
Instrukcja bhp zakładu kosmetycznego.pdf
(130 KB)
Instrukcja bhp zakładu fryzjerskiego.pdf
(128 KB)
Inne foldery tego chomika:
bhp
BHP filmy
Dokumenty
etykiety środków ochrony roślin
filmy
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin