Naleśniki zapiekane ze szpinakiem
Napisał Administrator
Składniki: - naleśniki (2-3 na osobę) - mrożony szpinak - serek topiony - 2 ząbki czosnku - ser żółty - odrobina masła Na sos pomidorowy: - puszka pomidorów - cebula - 3 ząbki czosnku - oregano - bazylia Beszamel:- łyżka mąki - masło - szklanka mleka - gałka muszkatołowa (dwie szczypty) Wykonanie: Przygotowujemy prosty sos pomidorowy z podanych składników: podsmażamy cebulę, następnie dodajemy czosnek, posiekane pomidory z puszki, oregano i bazylię przyprawiamy do smaku. W międzyczasie rozmrażamy szpinak, dodajemy czosnek, podsmażamy z małą ilością masła i na koniec dodajemy ser topiony, wszystko dokładnie mieszamy. Przyszedł czas na beszamel. Na maśle sporządzamy lekką zasmażkę z mąką, kiedy gotowe dodajemy mleko dokładnie mieszamy, aby nie było grudek, dodajemy szczyptę soli i pieprzu i dwie szczypty gałki muszkatołowej. Do brytfanki wlewamy cały beszamel i równo rozprowadzamy. Naleśniki smarujemy szpinakiem z serkiem, zwijamy i układamy w brytfance. Całość zalewamy równomiernie sosem pomidorowym i na koniec utartym serem. Wszystko zapiekamy przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
walbo48