Sernik z truskawkamiSkładniki:
· 1 kg twarogu na sernik (wiaderko)
· 6 jajek
· 10 dag cukru
· 40 dag truskawek
· płatki migdałów
Na ciasto:
· 20 dag mąki
· 3/4 kostki masła
· póL szklanki cukru
· 2 łyżki śmietany
· 1 żółtko
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować, wyłożyć nim średnią blachę (lub 2 małe), podpiec 15 min w 200 st. C. Na sernik żółtka utrzeć z cukrem, dodać do twarogu, wymieszać, wyłożyć na podpieczony spód, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C, piec ok. 50 min, wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić. Obłożyć pokrojonymi truskawkami
i uprażonymi płatkami migdałowymi, można posypać cukrem pudrem.
jozwiak2009